Börsintroduktioner, emissioner och andra företagshändelser
Vad är en nyemission och varför gör man det?
Vad är en nyemission?
Varför gör man nyemissioner?
Den vanligaste anledningen till att företag genomför en nyemission är att de behöver få in mer pengar till verksamheten. Två anledningar kan vara att företaget vill finansiera ett uppköp eller en expansion. Andra skäl kan vara att betala lån eller försöka rädda företaget från en svår ekonomisk situation.
Här är några anledningar till att ett företag kan vilja göra en nyemission:
Hur fungerar en nyemission?
Det börjar med att styrelsen skriver ett förslag om att genomföra en nyemission. Därefter fattar bolagsstämman eller styrelsen ett beslut om nyemissionen ska genomföras eller inte, och om det ska vara med eller utan företrädesrätt. En nyemission med företrädesrätt kallas även företrädesemission och innebär att de befintliga aktieägarna har företräde till de nyemitterade aktierna.
Om det beslutas att nyemissionen ska genomföras så påbörjar bolaget den så kallade teckningsperioden, där de skickar ut information om att man kan teckna fler aktier i företaget till sina befintliga aktieägare och allmänheten. När intressenterna har anmält sitt intresse så tilldelas de aktier. Köparna betalar sedan för sina aktier och bolaget registrerar att de har fått in en kapitalökning hos Bolagsverket.
Vad betyder utspädning?
Exempel
Hur deltar jag i en nyemission?
Med företrädesrätt - teckningsrätter (TR)
Om du äger aktier i det bolag som ska genomföra en nyemission på avstämningsdagen har du företrädesrätt och får automatiskt teckningsrätter (TR) inbokade på det konto där du har aktierna. Teckningsrätterna ger dig sedan rätt att teckna nya aktier i bolaget.
Man kan även att köpa teckningsrätter på marknaden, precis som om man skulle köpa vanliga aktier, och gör du det får du också företrädesrätt. Vill man delta i nyemissionen, och därmed få nya aktier i bolaget mot en kostnad, behöver man acceptera det erbjudande som man har fått att ta ställning till av sin bank eller mäklare. Tänk på att du behöver uppdatera ditt svar på erbjudandet om du köper till fler teckningsrätter. Om du har ditt konto hos oss dyker erbjudandet upp under Erbjudanden från bolag.
Om du inte vill delta i emissionen behöver du sälja av dina teckningsrätter innan sista handelsdag för att de inte ska bli värdelösa. Om du bara vill köpa några få nya aktier i bolaget kan du nyttja en del av teckningsrätterna och sedan sälja resten. Oftast så brukar du bara kunna ange hur många teckningsrätter du vill nyttja i din anmälan hos din bank.
Teckningsrätterna omvandlas så småningom till så kallade BTA, som står för ”betald tecknad aktie”, som i sin tur omvandlas till vanliga aktier. Omvandlingen av BTA sker automatiskt och brukar vara efter ca 2-4 veckor, beroende på hur lång tid det tar för bolaget att få aktiekapitalhöjningen registrerad hos Bolagsverket.
Exempel
Teknikbolaget AB vill öka sitt aktiekapital och har därför beslutat om nyemission med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare.
Villkoren i nyemissionen är: Två (2) aktier i Teknikbolaget ger en (1) teckningsrätt. För teckning av en (1) ny aktie i bolaget krävs en (1) teckningsrätt. Teckningskursen är 10 kr för varje (1) nytecknad aktie.
Anta att du har 100 aktier i bolaget och därmed får 50 teckningsrätter inbokade på ditt konto. För dessa 50 teckningsrätter har du möjlighet att teckna 50 nya aktier för 10 kr styck. Idag handlas aktien för 15 kr på börsen, och eftersom du tror på bolagets framtidsutsikter väljer du att tacka ja till erbjudandet och att omvandla dina teckningsrätter till aktier. Du får då betala totalt 500 kr.
Utan företrädesrätt
Exempel
Tips
Avstämningsdag är den dag då aktieboken stäms av för att se vilka som är aktieägare. Är du aktieägare på avstämningsdagen för en nyemission så har du rätt att delta i den. Tänk på att du behöver köpa aktien senast två bankdagar innan avstämningsdagen för att bli aktieägare på avstämningsdagen, eftersom Stockholmsbörsen tillämpar två likviddagar vid aktiehandel. För Kanada och USA gäller 1 likviddag. Vilken dag avstämningsdagen är brukar anges i pressmeddelanden, på bolagets hemsida eller aktiesida.
TR står för teckningsrätter
BTA står för betald tecknad aktie