Börja pensionsspara

Du förtjänar att leva gott när du går i pension. Därför vill vi göra det enkelt för dig att komma igång att pensionsspara så dina pengar kan växa och ge dig en bättre tillvaro som pensionär. Ju tidigare du börjar, desto mindre behöver du spara varje månad. Men kom ihåg – det är aldrig för sent att komma igång!

Så kommer du igång

Bestäm belopp

Utgå från din egen situation och välj ett belopp som passar dig. Det viktigaste är att du kommer igång, inte hur mycket du sparar. Det går alltid att ändra beloppet om du vill spara mer eller behöver spara mindre under en period.

Välj ett konto

Många väljer att pensionsspara i en kapitalförsäkring. Kontot passar dig som vill slippa fylla i något i din deklaration. Istället för vinstskatt dras en låg schablonskatt från kontot. Du kan spara i både fonder och aktier och bestämmer själv hur du vill ha dina utbetalningar.

Börja månadsspara

När du månadssparar så köper du en eller flera fonder löpande varje månad. Du kan få hjälp att välja fonder med våra digitala verktyg eller välja helt själv.  
Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Varför ska man pensionsspara?

Låt oss vara ärliga - de flesta av oss tycker inte att pension är superspännande. Men samtidigt vill nog de flesta av oss kunna leva gott när vi går i pension. Dagens pensionssystem innebär att vi får ut strax över hälften av vår slutlön i pension, även om du har tjänstepension. Nivån på den allmänna pensionen har sjunkit och fortsätter att sjunka. Om du känner att det kan bli knapert att leva på strax över halva din lön som pensionär är det dags att börja pensionsspara. 

Hur mycket ska man spara?

Vid 300 kr i månaden kommer:

20-åringen att få 1 100 000 kronor extra i pension
30-åringen att få 520 000 kronor i extra i pension
40-åringen att få 240 000 kronor i extra i pension

Vid 1 000 kr i månaden kommer:

20-åringen att få 3 560 000 kronor extra i pension
30-åringen att få 1 720 000 kronor extra i pension
40-åringen att få 790 000 kronor extra i pension
Psst! Vill du veta hur mycket du får i pension? Gör en pensionsprognos på minpension.se

Vilket konto ska man välja?

Kapital-
försäkring
ISK
Aktie- och fondkonto
Slippa deklarera vinster och förluster
Möjlighet att månadsspara
Lägga upp utbetalningsplan
Välja förmånstagare vid dödsfall
Inga kontoavgifter
Överföra värdepapper
Skattefria försäljningar

Vanliga frågor om privat pensionssparande

Kan jag välja att pensionsspara i aktier?
Självklart! Starta ett månadssparande i pengar via Autogiro så får du själv välja vad du vill köpa. 
Varför ska jag inte spara i en IPS eller pensionsförsäkring längre?
Efter årsskiftet 2015/2016 är det inte längre lönsamt att spara på en IPS eller Pensionsförsäkring som privatperson, eftersom avdragsrätten har tagits bort. Avdragsrätten innebar att du kunde göra avdrag i din deklaration på insättningar upp till ett visst belopp. De flesta av våra kunder fortsätter att spara till sin pension på kontotypen ISK men givetvis kan man spara till pensionen även på våra andra kontotyper så som kapitalförsäkring och aktie-och fondkonto.
Hur ska jag pensionsspara om jag inte får tjänstepension från min arbetsgivare?

Att sakna pensionsrätt i sin anställning innebär att du är anställd av ett företag som inte sätter av pengar till din tjänstepension. I dessa fall är det extra viktigt att du själv sparar för att kunna få ut en bra pension. Enligt Skatteverkets regler får du göra avdrag på sparande upp till 35% av din lön men maximalt 10 prisbasbelopp.

För att kunna göra avdraget ska du spara på en Pensionsförsäkring eller en IPS. Självklart sparar du helt utan årliga avgifter på dessa konton hos oss.

Vi skickar en uppgift till Skatteverket på alla insättningar under ett år, så det enda du behöver göra är att kontakta Skatteverket för att klargöra hur du ska göra i din deklaration för att avdraget ska gälla.

När ska jag börja pensionsspara?
Ju tidigare desto bättre! Men det är självklart bäst att utgå från din egen livssituation och starta när det passar dig. Många kommer igång med sitt privata pensionssparande när de är färdigutbildade, har jobb och bostad.
Vad gäller om jag har enskild firma eller inte får tjänstepension från min arbetsgivare?
Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar rätt till tjänstepension i din anställning får du fortfarande göra avdrag på sparande på pensionsförsäkring och IPS upp till 35 % av din lön men maximalt 10 prisbasbelopp.

Börja pensionsspara avdragsgillt

Har du fler frågor?

Känns det krångligt? Har du fler frågor?

Ring oss på 08-409 42 000 eller skicka ett meddelande så hjälper vi dig!