Vi använder cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Certifikattorget

Så fungerar Bull & Bear-certifikat

Certifikat är börshandlade produkter med eller utan hävstång som ger dig möjlighet att spekulera både i upp- och nedgång. Varje certifikat har en underliggande tillgång, t ex en råvara (olja eller guld), ett index (OMXS30 eller DAX), en valuta eller en aktie. Bull- & Bearcertifikat är den vanligaste formen av certifikat och är en hävstångsprodukt där ett Bull-certifikat utvecklas positivt när den underliggande tillgången går upp i värde, och där ett Bear-certifikat utvecklas positivt om den underliggande tillgången går ner i värde. Hävstången kan variera och utläses i certifikatets namn, BULL OMX X5, där X5 betyder att certifikatet har en hävstång gånger 5.

För certifikat utan hävstång, ofta benämnt som hävstång gånger 1, följer certifikatet underliggandes exakta utveckling. Om OMX-index stiger med 1 % kommer däremot BULL OMX X5 gå upp med 5 %. Det omvända gäller om OMX-index faller med 1 % då BULL OMX X5 kommer sjunka med 5 %. Observera att hävstången är daglig och att omviktning i värdepappret sker varje dag vilket innebär att om du äger ett Bull- eller Bearcertifikat över flera dagar under volatila förhållanden, är det inte säkert att hävstången motsvarar den underliggande tillgångens faktiska utveckling.

Hävstång:    Med och utan.

Kostnader:   Courtage, ränta, administrationsavgift och spread.

Våra kunders certifikatinnehav

Sidan du vill se kan inte visas | Avanza

Sidan du vill se kan inte visas

Felet kan bero på att du skrivit in fel adress i webbläsaren, använder ett gammalt bokmärke eller att det är en sida som du inte har behörighet att visa.
Gå till startsidan

Vi erbjuder börshandlade produkter från följande samarbetspartners

Lär dig mer i NDX-skolorna

Vill du lära dig mer om de olika certifikatens för- och nackdelar? Ta del av tre olika certifikatskolor från NDX Education.