Handla aktier i USA och Kanada


Genom att köpa amerikanska eller kanadensiska aktier kan du bli delägare i några av världens största bolag. 

More USA i portföljen?
Den 26/10 slipper du courtaget!
Done deal yes!

Gäller den 26/10 2020. Gratis avser endast courtage på sajten och i appar, växlingsspread tillkommer alltid på utländska aktier, se prislista.. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper noterade i annan valuta än SEK påverkas av valutakurs och kan därför påverka avkastningen.
 • Handla världens största varumärken

  Handla världens största varumärken

 • Courtage från<br/>1 USD eller 1 CAD

  Courtage från
  1 USD eller 1 CAD

 • Handla direkt på sajten och i appen

  Handla direkt på sajten och i appen

 • Handla världens största varumärken

  Handla världens största varumärken

 • Courtage från 1 USD eller 1 CAD

  Courtage från 1 USD eller 1 CAD

 • Handla direkt på sajten och i appen

  Handla direkt på sajten och i appen

 • Courtage Courtage

  Courtage

 • Handelsavtal Handelsavtal

  Handelsavtal

 • Aktieinspiration Aktieinspiration

  Aktieinspiration

Courtage

Hos oss handlar du världens största amerikanska varumärken från bara 1 USD och kanadensiska från 1 CAD.

Se vilket pris du betalar i prislistan

Avtal för utlandshandel

Innan du börjar handla amerikanska och kanadensiska värdepapper behöver du läsa igenom och godkänna några avtal. Anledningen till detta är att de amerikanska och kanadensiska myndigheterna kräver att du har ett sådant avtal för att kunna handla på dessa marknader.

Aktieinspiration

Låt dig inspireras och hitta nya spännande bolag

Har du alltid drömt om att äga en Ferrari? Många av världens allra största och mest kända varumärken är börsnoterade i USA och det finns många även i Kanada.

Under Aktieinspiration har vi samlat mängder av intressanta aktier men sorterat dem på ett annorlunda sätt än vad du kanske är van vid. Vissa listor är baserade på popularitet bland våra kunder, andra är baserade på olika teman eller vad intressanta personer har i sin portfölj.

De vanligaste frågorna om handel med amerikanska och kanadensiska aktier

På vilka konton kan jag handla med amerikanska och kanadensiska aktier?
Du kan handla amerikanska och kanadensiska aktier på ISK, Kapitalförsäkring, Aktie- & fondkonto, IPS, Pensionsförsäkring och Tjänstepension.
Hur lägger jag en order?

Orderläggningen går till på samma sätt som med svenska aktier där du lägger order via sajten.

Skillnaden är att du inte kan lägga en avancerad order eller Stop Loss. Innan du handlar din första amerikanska eller kanadensiska aktie måste du ha godkänt ett avtal per land. Du godkänner enkelt avtalen direkt på sajten.

När har börserna i USA och Kanada öppet?
Handeln har öppet mellan 15.30 – 22.00 svensk tid. Se avvikande öppettider.
Aktierna handlas i USD respektive CAD, hur går växlingen till?

Vi växlar automatiskt åt dig. Vilken kurs du har fått kan du se i efterhand på din avräkningsnota som skapas under natten efter transaktionen. Vid orderläggningen ser du dock en ungefärlig summa i SEK (exklusive courtage) som baseras på en preliminär växlingskurs. Den slutgiltiga växlingskursen sätts när den amerikanska marknaden har stängt.

Växlingsspreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs, är 0,50 %.

Jag vill växla själv, går det?

Om du handlar utländska aktier på ett Aktie- och fondkonto kan du lägga till tjänsten manuell valutaväxling helt gratis. Fördelen med manuell valutaväxling är att du kan ha pengar liggande direkt i olika valutor på ditt konto – SEK, DKK, NOK, EUR, CAD och USD. För konton där du inte själv växlar tar vi en växlingsspread på ungefär 0,50% på växlingskursen medan du som har adderat tjänsten manuell valutaväxling växlar till endast 0,15% - 0,25%. Spreaden är skillnaden mellan köpkursen och säljkursen i valutan.

För att få möjlighet att ha manuell valutaväxling behöver du ha en godkänd kredit kopplad till aktie- och fondkontot. Ansök om kredit genom att skicka in ett kreditavtal till oss på posten. När krediten är beviljad meddelar du vår Kundservice vilka valutor du önskar så lägger vi upp det på ditt konto. De valutor som går att växla själv är NOK,DKK, EUR, CAD och USD.

Manuell valutaväxling erbjuds inte på ISK eller Kapitalförsäkring.

Hur ser jag kurserna i realtid?
I orderläggningen ser du alltid aktuella kurser på amerikanska och kanadensiska aktier. Vill du se kurser i realtid även på aktieguiden och i listor kan du beställa det under tilläggstjänster. (15:- SEK/månad).
Har jag rätt till utdelning från mina amerikanska och kanadensiska aktier?
Ja, du får utdelningen direkt till kontot precis som med svenska aktier.
Hur beskattas handel med amerikanska och kanadensiska aktier?

Beskattningen på själva handeln fungerar precis som vid handel med svenska aktier. Det som skiljer sig är skatten på eventuell utdelning. Vid utdelning från en utländsk aktie debiteras utländsk källskatt. På ett Aktie- och fondkonto dras som vanligt 30 % i skatt, varav 15 % är preliminärskatt och 15 % utländsk källskatt.

På ISK och Kapitalförsäkring dras endast utländsk källskatt, alltså ingen preliminärskatt. Har du ditt innehav i en kapitalförsäkring begär Avanza Pension avräkning för den utländska källskatten åt dig. Sparar du på ett ISK kommer den utländska källskatten automatiskt att rapporteras till Skatteverket och vara förtryckt i din deklaration. Den räknas då av mot din schablonintäkt.

Från och med 2023 kommer vi betala tillbaka källskatten varje år. Pengarna betalas ut automatiskt någon gång under februari/mars. Så betalar du källskatt 2023 får du tillbaka pengarna 2024. Här kan du läsa mer om hur utbetalningen av utländsk källskatt går till hos oss.

HANDEL MED VÄRDEPAPPER & FONDER INNEBÄR ALLTID EN RISK. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.

Avanza Akademin - Lär dig allt om aktier

Avanza Akademin

- Lär dig allt om aktier