Företagskonton

Företagskonton

 
Investera företagets överskott på Kapitalförsäkring eller Aktie- och fondkonto, buffertspara med ränta på Sparkonto Avanza eller styr upp pensionen för dig och de anställda.
 
Ge pengarna en chans att växa på det sätt som passar just ditt bolag bäst. 
Investera företagets överskott på Kapitalförsäkring eller Aktie- och fondkonto, buffertspara med ränta på Sparkonto Avanza eller styr upp pensionen. Ge pengarna en chans att växa i den kontotypen som passar just ditt bolag bäst. 

Investera företagets överskott

Öppna ett konto

Den kontotyp som ökar mest i popularitet bland våra företagskunder är kapitalförsäkring. Kontot är schablonbeskattat, så istället för att betala skatt på vinst och utdelningar betalar man varje år en viss procentsats i skatt. Läs mer om Kapitalförsäkring längre ner på sidan.

Placera pengarna

Använd gärna smarta och enkla verktyg som t ex Avanza Auto eller Portföljgeneratorn för att hitta placeringar som passar just ditt företag. Självklart väljer du själv hur mycket eller lite du vill spara.
 
Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Hur kan man tänka kring investeringar?

Beroende på vilken del av företagets likviditet som ska placeras kan det vara bra att tänka lite kring sparhorisont och risknivå
Överlikviditet och kortsiktigt sparande
Företaget som vill bygga upp en buffert eller har ett rörelsekapital som är tänkt att användas inom 2 år väljer ofta innehav med lite lägre risk. Den försiktige väljer till största delen räntefonder och kompletterar kanske med en liten andel aktiefonder för att öka chansen till avkastning. Den som tycker att möjlighet till avkastning är viktigare än ett tryggare sparande kan istället välja lite mer aktiefonder än räntefonder.
Långsiktiga företagsplaceringar
Företaget som har upparbetade vinster eller fritt kapital som är tänkt att användas först efter 3 år eller ännu längre fram i tiden väljer ofta lite högre risknivå och investera i tillgångar med mer aktieinslag.
 
 
 

Sparkonto för företag - med 3,25% ränta

I stormiga tider kan det vara skönt att låta pengarna vila tryggt med ränta tills du är redo att använda dem. Därför har vi gjort det superenkelt att öppna ett sparkonto helt digitalt. Vårt sparkonto passar alla typer av företag, och som vanligt gäller insättningsgarantin upp till 1 050 000 SEK. Logga in på ditt företagskonto och kom igång på nolltid.
Se till att du är inloggad på ditt företagskonto innan du går vidare.

Intresserad av pensionslösning?

Genom företaget kan du teckna direktpension, som är ett alternativ eller komplement till tjänstepension. Direktpension är ett avtal mellan företaget och en anställd och ett löfte om pension som betalas direkt från företaget till den anställde.

Vanliga frågor om företagskonton

Hur fungerar redovisning och bokföring på kapitalförsäkring?
Företagsägd kapitalförsäkring tecknas utan pensionsutfästelse eller pantsättning och kan därför bokföras som en ren tillgång och utan att någon pensionsskuld behöver redovisas. I januari varje år skapar vi ett värdebesked som innehåller de uppgifter du behöver till redovisningen. Du hittar det inloggad på sajten.
Kan jag flytta en kapitalförsäkring från en annan bank till er?
Det går inte att flytta över försäkringen i sin helhet, men däremot kan du återköpa försäkringen där du har den idag och sedan flytta över pengarna till din nya kapitalförsäkring hos oss. Återköpet begär du genom att kontakta försäkringsbolaget där du har sparandet idag. Tänk på att eventuellt innehav behöver säljas av och att avkastningsskatt som har hunnit uppstå kommer att dras i samband med återköpet. När du sedan sätter in pengarna på kapitalförsäkringen hos oss kommer beloppet att beskattas som en ny insättning.
Hur fungerar det med insättningar till kontot?
Det finns inte några krav på lägsta insättning och du väljer själv om du vill göra en engångsinbetalning eller löpande inbetalningar.
Vem ska jag ange som försäkrad på kapitalförsäkringen?
De flesta väljer att ange en av ägarna som försäkrad, men du kan välja vem som helst. Den personen som står som försäkrad är den vars liv försäkringen gäller. Det betyder att om den försäkrade personen går bort, säljs innehavet på kapitalförsäkringen av och pengarna betalas ut till företaget.
Vad är skillnaden på kapitalförsäkring och aktie- och fondkonto?

Kapitalförsäkring
Aktie- och fondkonto
Slippa deklarera vinster och förluster
Möjlighet att månadsspara
Lägga upp utbetalningsplan
Skattefria försäljningar
Inga kontoavgifter
Överföra värdepapper
Rösträtt på bolagsstämmor
Kan jag öppna aktie- och fondkonto till mitt företag?
Ja, självklart! Öppna ett företagsägt aktie- och fondkonto här: