Spara i fonder

Spara i fonder


Det är enklare än du tror att börja spara i fonder. Med våra smarta och enkla verktyg kommer du igång på ett kick, oavsett om du vill månadsspara eller investera ett engångsbelopp.

Så kommer du igång

Hitta fonder

Välj om du vill ha ett smart och automatiskt fondsparande, eller om du hellre vill hitta dina fonder själv. 

Välj ett konto

Vårt populäraste konto är ISK. Kontot passar dig som vill slippa fylla i något i din deklaration. Istället för vinstskatt betalar du en låg årlig schablonskatt. 

Vill du spara varje månad?

Du kan köpa fonder vid ett tillfälle eller så kan du börja månadsspara. Då sparar du pengar i fonder varje månad, helt automatiskt.
Börja månadsspara

Våra fondverktyg

Välj hur aktiv du vill vara i ditt sparande

Låt Auto göra allt

Ett smart och automatiskt fondsparande som sköter sig självt. Enklare än så blir det inte. 

Gör lite på egen hand

Låt Portföljgeneratorn skapa en 5-stjärnig fondportfölj som du sen själv tar hand om. 

Gör det mesta själv

Se populära fonder och andra topplistor. För dig som vill ha inspiration men sköta resten själv.

3 saker som är bra att ha koll på innan du börjar handla fonder

  • Hitta fonder Hitta fonder

    Hitta fonder

  • Välj rätt konto Välj rätt konto

    Välj rätt konto

  • Gör ditt fondköp Gör ditt fondköp

    Gör ditt fondköp

Det här med att välja ut fonder behöver inte vara så klurigt som man tror. Kanske vet du redan exakt vad du vill ha, eller så kanske du behöver lite hjälp på traven? Hos oss finns alla möjligheter att hitta rätt fonder.

Automatisk förvaltning med Avanza Auto 1-6

Vill du att sparandet ska sköta sig självt? Då är Avanza Autos specialfonder något för dig. Filtrera fram den Auto som passar dig bäst och låt sedan pengarna förvaltas automatiskt.

Skapa en fondportfölj med Portföljgeneratorn

Skapa en fondportfölj med högsta möjliga Morningstar-rating till lägsta möjliga avgift. Perfekt för dig som vill ha hjälp på traven men sen själv dra i trådarna!

Inspireras & välj själv

Nyfiken på hur andra gör eller behöver du inspiration? Spana in vår inspirationssida och sök fram dina favoritfonder! Eller djupdyk i vår fondlista och sortera på till exempel avgifter eller bäst avkastning.

Har du fonder på en annan bank eller fondbolag?

Då kan du enkelt flytta dem till oss via vår flyttfunktion här på sajten. Fyll i vad du vill flytta, så fixar vi resten! Och tänk på att det bara går att flytta från depå till aktie- och fondkonto samt från ISK till ISK.
Vad ska man spara i för konto då? Ja, det beror lite på vad du ska spara till. När du blir kund hos oss får du automatiskt ett aktie- och fondkonto och ett ISK. Läs mer om vad som passar dig här nedanför!

Spara till dig själv

ISK är våra kunders populäraste konto. Det passar dig som vill spara i värdepapper som fonder och aktier, men slippa krånglet med att deklarera alla dina värdepappersaffärer.

Spara till barnen

När du ska börja spara till barn behöver du bestämma dig för om du vill spara i ditt eget eller i barnets namn. Sparar du i barnets namn får barnet tillgång till pengarna på 18-årsdagen. 

Spara till pensionen

När det kommer till att pensionsspara privat väljer de flesta ett ISK, men du kan välja både kapitalförsäkring och aktie- och fondkonto också. Dessutom går det utmärkt att spara i fonder på din tjänstepension!
När du har skapat ditt konto och valt ut en eller flera fonder att satsa på är det dags att göra ditt fondköp. Du kan både göra ett engångsköp och sätta upp ett månadssparande. Och du, se till att välja rätt bland dina konton i rullistan när du gör köpet!

Köp vid ett tillfälle

Om du ska göra ett engångsköp behöver du ha pengar på kontot du ska göra köpet på. Allra smidigast är att göra en direktinsättning - då har du pengarna på ditt konto inom några sekunder. Sen är det bara att klicka på köp, så dyker fonden upp på ditt konto inom några dagar.

Sätt upp ett månadssparande

Många av våra kunder månadssparar i fonder. Då sköts sparandet automatiskt varje månad - antingen drar vi pengar från ditt konto i din andra bank eller från saldot på ditt konto hos oss. Sen köper vi de fonder du valt ut. Supersmidigt!

Psst! Visste du att du även kan flytta hit fonder som du har på andra ställen? Psst! Visste du att du även kan flytta hit fonder som du har på andra ställen?

Vanliga frågor om fondsparande

Vad kostar det att handla med fonder?

Vi tar inte någon avgift vid fondhandel*, utan du betalar bara fondbolagets egna avgifter som till exempel köp-, sälj- och förvaltningsavgifter. Du ser eventuella fondavgifter på respektive fonds informationssida i rutan Avgifter.

*Undantaget Brummer fonder där en köpavgift debiteras.

Hur lång tid tar det att köpa och sälja fonder?

Hur lång tid det tar innan du får pengarna när du säljer fondandelar beror på fondens handelsvillkor. Villkoren ser på respektive fonds informationssida. Du hittar enkelt fonden genom att söka på fondens namn i sökfältet uppe i högra hörnet på sajten, eller i Fondfiltreraren. När du köper fonder tar det någon dag innan fondandelarna hamnar på ditt konto - detta styrs också av fondens handelsvillkor.

Ibland kan det finnas undantag från handelsvillkoren. Ett exempel är om en viss marknad som fonden placerar i har varit stängd på grund av t.ex. helgdagar. I dessa fall kan pengarna bokas in något senare.

Varför är det bra att månadsspara i fonder?

Att månadsspara innebär att du köper fonder automatiskt varje månad. Det betyder att du kommer att köpa på både topp och botten och på så vis få en utspridd köpkurs vilket leder till en jämnare utveckling.

Att ha en jämn utveckling är bra eftersom man minskar risken att få ut mindre pengar vid ett uttag, till skillnad från om man hade köpt fondandelar vid ett enda tillfälle på en topp och sedan tagit ut pengarna efter en nedgång.

Starta ett månadssparande

Avanza Akademin - Lär dig allt om fonder

Vilka typer av fonder
finns det?

Köpa och sälja fonder - hur fungerar det?

Hur vet jag vilken fond
jag ska köpa?

Vilken fond ska jag köpa?

Avanzabloggen

Lär dig mer om att spara i fonder och få smarta tips kring allt som handlar om sparande.

Avanzapodden

Få tips på hur du kommer igång med ditt sparande och hur du kan tänka när du väljer fonder.

Avanza Akademin - Lär dig allt om fonder

Avanza Akademin

- Lär dig allt om fonder