Spara till barnen

Genom att spara varje månad kan du ge en trygg framtid till dina barn,
barnbarn eller någon annan du håller kär.
Genom att spara varje månad kan du ge en trygg framtid till dina barn, barnbarn eller någon annan du håller kär.

Inga kontoavgifter eller onödiga kostnader

Spara hur mycket eller lite du vill

Ingen inlåsning av dina pengar

Inga onödiga kontoavgifter

Spara hur mycket eller lite du vill

Ingen inlåsning av dina pengar


Gör dina barn till miljonärer

Om du sparar 2 400 kr i månaden i 18 år med en årlig avkastning på 7% kan du ge ditt barn 1 miljon på 18-årsdagen. Se själv vad ett par hundralappar extra i månaden kan göra över tid.

{{vm.calcSavings() | number: 0}} kr

varav {{vm.totalInterest | number: 0}} kr i avkastning*

kr
Ändra slider
kr
Ändra slider
år
Ändra slider

*Vi har räknat med att du får 7% i värdeutveckling per år. Det motsvarar det ungefärliga snittet för vad världsindex (MSCI World) har gett i avkastning sedan 1986. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Välj rätt konto till barnet

Det finns generellt sett två olika sätt att spara till ditt barn eller barnbarn hos oss: sparande i eget namn eller sparande i barnets namn. Här kan du se skillnaderna och jämföra de olika alternativen.
  • Spara i eget namn Spara i eget namn

    Spara i eget namn

  • Spara i barnets namn Spara i barnets namn

    Spara i barnets namn

Spara i eget namn

Det finns generellt sett två olika sätt att spara till en minderårig person hos oss: sparande i eget namn eller i barnets namn. Att spara i ditt namn innebär att du själv öppnar ett konto där du sparar till barnet. Eftersom kontot står i ditt namn väljer du när pengarna ges bort. Placeringar gör du enkelt via din inloggning direkt på sajten.
Kapitalförsäkring Barn <span style=
Kapitalförsäkring Barn – Populärast!

En Kapitalförsäkring är ett schablonbeskattat konto vilket gör att du slipper betala vinstskatt.

Skatten för kontot baseras istället på värdet på kontot och insättningar under året. Schablonskatten dras från kontot fyra gånger per år - i april, juli, oktober och januari året efter. Eftersom det skattas på detta vis så slipper du även att deklarera dina värdepappersaffärer.

Du har ingen rösträtt för de aktier du äger på en Kapitalförsäkring.

Kontot är populärt för barnsparande eftersom du vid kontoöppningen får möjlighet att välja en förmånstagare som får pengarna när du går bort, något som inte är möjligt på andra konton. På så sätt blir pengarna öronmärkta och du kan känna dig trygg med att den person du sparar till får pengarna.

Dessutom får du ange ett påminnelsedatum då du vill överlåta sparandet till barnet, till exempel på 18-årsdagen. Påminnelsen är inte bindande utan fungerar endast som en påminnelse för dig själv.

Kapitalförsäkring tillhandahålls av Avanza Pension

Se här för villkor, regler och priser

ISK
ISK
Investeringssparkontot är schablonbeskattat. Det betyder att du inte betalar skatt på din faktiska avkastning, utan skatten beräknas på värdet av ditt konto och insättningar under året. Du slipper att deklarera dina värdepappersaffärer, istället kommer skatten förifylld i din deklaration. Vill du rösta på bolagsstämmor går det bra eftersom du har rösträtt för de aktier du äger på ett ISK.
Aktie- och fondkonto
Aktie- och fondkonto
På ett Aktie- och fondkonto skattar du 30% i skatt när du säljer ett innehav med vinst, eller får en utdelning. Dina affärer behöver redovisas i din deklaration, och har du både vinster och förluster går de att kvitta mot varandra. Du har rösträtt för dina aktier och kan därmed delta och rösta på bolagsstämmor. Välj att spara i hela vårt utbud av värdepapper.
Sparkonto
Sparkonto
Vill du spara med låg risk och ha omedelbar tillgång till pengarna? Då är det ett sparkonto du ska ha. Välj att spara med en fast ränta under en bindningstid, eller rörlig ränta utan bindningstid.

Spara i barnets namn

För att spara i barnets namn kan barnets förmyndare (vilket vanligtvis är föräldrarna) öppna ett konto till barnet på sajten. Båda förmyndarna signerar sen avtalet med BankID eller kan välja att få hem avtalet med post. Barnet står som ägare till pengarna och den dagen barnet fyller 18 år försvinner förmyndarnas fullmakt.
ISK <span style=
ISK – Populärast!
Investeringssparkontot är schablonbeskattat. Det betyder att du inte betalar skatt på din faktiska avkastning, utan skatten beräknas på värdet av ditt konto och insättningar under året. Du slipper att deklarera dina värdepappersaffärer, istället kommer skatten förifylld i barnets deklaration. Vill du rösta på bolagsstämmor går det bra eftersom du har rösträtt för de aktier du äger på ett ISK.

Om ditt barn redan är kund hos oss

Du behöver registrera barnet som kund på nytt för att kunna öppna ett till konto. När barnets nya konto är aktiverat och klart kan du höra av dig till oss, så kopplar vi ihop kontot till föräldrarnas inloggning.

Är ditt barn inte kund hos oss än?

- Du måste vara utloggad för att registrera
  barnet som ny kund.
- Du måste vara utloggad för att registrera barnet som ny kund.
Aktie- och fondkonto
Aktie- och fondkonto
På ett Aktie- och fondkonto skattar du 30% i skatt när du säljer ett innehav med vinst, eller får en utdelning. Dina affärer behöver redovisas i deklarationen, och har du både vinster och förluster går de att kvitta mot varandra. Du har rösträtt för dina aktier och kan därmed delta och rösta på bolagsstämmor. Välj att spara i hela vårt utbud av värdepapper.

Om ditt barn redan är kund hos oss

Du behöver registrera barnet som kund på nytt för att kunna öppna ett till konto. När barnets nya konto är aktiverat och klart kan du höra av dig till oss, så kopplar vi ihop kontot till föräldrarnas inloggning.

Är ditt barn inte kund hos oss än?

- Du måste vara utloggad för att registrera
  barnet som ny kund.
- Du måste vara utloggad för att registrera barnet som ny kund.
Kapitalförsäkring
Kapitalförsäkring

En Kapitalförsäkring är ett schablonbeskattat konto, vilket gör att du inte betalar någon vinstskatt på ditt innehav. Skatten baseras istället på värdet på kontot och insättningar under året. Eftersom det schablonbeskattas slipper du att deklarera dina värdepappersaffärer, istället dras skatten från kontot fyra gånger per år - i april, juli, oktober och januari året efter. Du har ingen rösträtt för de aktier du äger på en Kapitalförsäkring. När en Kapitalförsäkring öppnas i en minderårig persons namn är arvingar förmånstagare.

För att öppna en Kapitalförsäkring i barnets namn skickar ni in blanketten nedan.

Sparkonto
Sparkonto
Vill du spara med låg risk och ha omedelbar tillgång till pengarna? Då är det ett sparkonto du ska ha. Välj att spara med en fast ränta under en bindningstid, eller rörlig ränta utan bindningstid.
- Tänk på att du behöver vara inloggad på barnets konto

De vanligaste frågorna om att spara till barn

Hur mycket ska man spara?

Hur mycket du ska spara beror på din ekonomi och förutsättningar, och vilka mål du har för ditt sparande. Ett vanligt sätt att spara till barn är att månadsspara i fonder, det vill säga sätta av en slant i fonder varje månad. Genom att göra det sprider du risken i ditt sparande eftersom det sker löpande köp till både höga och låga kurser, till skillnad från om du sätter in en större summa vid ett enda tillfälle. Hos oss skapar du enkelt ett månadssparande som sköts automatiskt, så att du får tid över till annat.

En del sparar hela barnbidraget, medan andra sätter in några hundra kronor. Huvudsaken är att du kommer igång och börjar spara, oavsett om det är 100 kr eller 1 000 kr i månaden.

Här ser du exempel på hur stort ditt totala sparande blir vid olika belopp:

100 kr i månaden i 18 år blir 21 600 kr.
Får du 6% i årlig avkastning blir det 38 929 kr totalt.

500 kr i månaden i 18 år blir 108 000 kr.
Får du 6% i årlig avkastning blir det 194 645 kr totalt.

1000 kr i månaden i 18 år blir 216 000 kr.
Får du 6% i årlig avkastning blir det 389 290 kr totalt.

Hur tar jag ut pengar från mitt barns konto på Avanza?

Om du sparar direkt i barnets namn går det bara att göra uttag till ett konto i barnets namn i en annan bank.

Vid uttag från ett aktie- och fondkonto, sparkonto och investeringssparkonto begärs uttaget enkelt via sajten. Ska uttaget ske från en kapitalförsäkring görs uttaget genom att skicka in blanketten ”Uttag av Kapital (återköp)” undertecknad av båda föräldrarna.

Hur gör jag för att spara till barnbarn?

Att spara till barnbarn funkar i stort sett likadant som att spara till sitt eget barn. Du väljer själv om du vill spara i barnets namn eller i ditt eget.

Om du sparar i barnets namn så kan du höra med föräldrarna om de redan har ett konto, annars behöver du deras (eller förmyndarnas) godkännande och underskrifter för att öppna ett konto. 

Väljer du att spara i ditt eget namn så kan du öppna en kapitalförsäkring där du väljer barnet som förmånstagare. 

Kan jag få hjälp att placera pengarna?

Vi på Avanza tror inte på rådgivning eftersom det ofta är förknippat med dyra avgifter och rekommendationer på placeringar som banken själv tjänar stora pengar på. Hos oss hittar du istället olika verktyg och tjänster som underlättar för dig och ditt sparande. Med dessa verktyg vill vi ge våra kunder en möjlighet att bli sin egen bästa rådgivare och fatta investeringsbeslut på egen hand.

För den som inte har tid, kunskap eller ork att ta hand om sina pengar på bästa sätt har vi tagit fram Avanza Auto 1-6. Det funkar så att du får ta ställning till hur länge du vill spara och vilken risk du vill ta, och väljer sedan den Auto som passar dig bäst. Avanza Auto 1-6 består av sex specialfonder som förvaltas helt automatiskt utifrån modern portföljteori av vårt fondbolag. Det går självklart att månadsspara i Avanza Auto. Varför betala för dyr rådgivning när du kan göra det bättre själv?

Vi har även Portföljgeneratorn där du enkelt kan göra engångsköp eller skapa ett månadssparande i en femstjärnig fondportfölj. Fonderna i portföljerna rankas efter högsta möjliga fondbetyget av Morningstar och sedan lägsta möjliga avgift. Smidigt och enkelt, och perfekt om du vill ha hjälp att komma igång men sen själv dra i trådarna.

Är du aktieintresserad och vill du ha uppslag på nya spännande bolag? Under Aktieinspiration kan du snegla på intressanta personers innehav eller inspireras av olika temalistor.

Sist men inte minst har vi även tagit fram Avanza Akademin där du kan lära dig mer om olika typer av värdepapper, handel, hur man skattar och deklarerar och mycket mer.

Få bättre koll på barnspar i Avanza Akademin

Lär dig allt om att spara till dina barn.

Hur sprider och minskar man risken i sitt sparande?

Så kommer du igång med att spara till dina barn

Varför ska man börja månadsspara?