Handla aktier i Norden


Handla nordiska aktier från 0 SEK
Handla nordiska aktier
från 0 SEK
Aktier, aksjer eller osakkeita. Hur du än uttalar ordet så kan du handla, följa och bevaka många av de nordiska aktierna direkt på vår sajt och i appen.
 
 • Handla svenska aktier från 0 SEK

  Handla svenska aktier från 0 SEK

 • Handla norska aktier från 1 NOK

  Handla norska aktier från 1 NOK

 • Handla finska aktier från 1 EUR

  Handla finska aktier från 1 EUR

 • Handla danska aktier från 1 DKK

  Handla danska aktier från 1 DKK

Svenska aktier
från 0 SEK

Norska aktier
från 1 NOK

Finska aktier
från 1 EUR

Danska aktier
från 1 DKK

För att se ditt pris - se prislista

De vanligaste frågorna om handel med nordiska aktier

Vilka avtal behöver jag för att handla nordiska aktier?
För att handla med nordiska aktier behöver du inga speciella avtal för utlandshandel utan det räcker att du har signerat de avtal som krävs för öppna ett konto hos oss.
Vad kostar det att handla med nordiska aktier?

Du kan handla svenska aktier från 0 SEK, norska aktier från 1 NOK, danska aktier från 1 DKK och finska aktier från 1 EUR. Varje nordisk marknad har en sitt eget pris och courtaget varierar beroende på vilken courtageklass du har.

Utöver courtage tillkommer det även en växlingsspread på ungefär 0,5% då vi automatiskt växlar valuta för våra kunders räkning. Spreaden är skillnaden mellan köpkursen och säljkursen, det tas alltså ut 0,25% per riktining om du köper en utländsk aktie och sedan säljer den. Som ett alternativ till detta kan du lägga till manuell valutaväxling till ett aktie- och fondkonto där du själv kan välja när i tiden du vill växla.

Vilken kurs sker valutaväxlingen till?

Växlingen sker efter att den lokala marknaden har stängt, vilket innebär att du inte vet vilken växlingskurs du får när du handlar i en utländsk aktie. Vid orderläggningen ser du dock en preliminär växlingskurs och därmed en ungefärlig summa för ordern exklusive courtage.

Den växlingskurs du sedan fått inklusive spread ser du på din nota för affären under Mina sidor och transaktioner. Liksom vid handel med svenska aktier så dras courtaget först efter börsens stängning.

Vad är utländsk källskatt och hur betalar jag det?

Vid utdelning från en utländsk aktie debiteras utländsk källskatt. På ett aktie-och fondkonto debiteras som vanligt 30% i skatt, vanligtvis 15% preliminärskatt och 15% utländsk källskatt men detta beror på hur hög den utländska källskatten är. Är till exempel den utländska källskatten 28% så är preliminärskatten 2%.

På ett ISK eller en kapitalförsäkring dras endast utländsk källskatt, alltså ingen preliminärskatt dock kan man söka avräkning för den utländska källskatten.

HANDEL MED VÄRDEPAPPER & FONDER INNEBÄR ALLTID EN RISK. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.

Avanza Akademin - Lär dig allt om aktier

Avanza Akademin

- Lär dig allt om aktier