Så köper du aktier


Kom igång snabbt och handla aktier från 0 kr. Du kan välja aktier själv eller få inspiration och hjälp av våra smarta verktyg.

Så kommer du igång

Hitta aktier Hitta aktier

Med våra smarta och enkla verktyg kommer du igång med sparandet på ett kick, oavsett om du redan har koll eller söker inspiration.

Välj ett konto Välj ett konto

De flesta av våra kunder sparar på ett ISK. Kontot passar dig som vill slippa  deklarera alla dina värdepappersaffärer. Istället för vinstskatt betalar du en låg årlig schablonskatt. 

Gör ditt aktieköp Gör ditt aktieköp

När du har hittat aktien du vill köpa så väljer du antal aktier och klickar på köp. Du kan enkelt hålla koll på ditt sparande i vår app.
Vill du fördjupa dig? Lär dig mer om hur du lägger ordrar och vad det kostar att köpa aktier

Hitta aktier och håll koll

Se våra populäraste aktier

Spana in kundernas svenska favoriter

Testa Aktiegeneratorn

Svara på 5 frågor och hitta dina aktier

Hitta aktier själv

Hitta aktier på egen hand

Finn dina guldkorn bland alla våra aktier

Ladda ner appen

Hitta aktier, sätt in pengar och handla i appen. Appstore eller Google Play

Bevakningslistor

Håll stenkoll på dina favoriter genom att samla dem i bevakningslistor

Aktieanalyser av Placera

Få senaste nytt och låt dig inspireras av Placeras aktieexperter

Psst! Visste du att du även kan flytta hit aktier som du har på andra ställen? Psst! Visste du att du även kan flytta hit aktier som du har på andra ställen?

De vanligaste frågorna om aktiehandel

Vad är en aktie?
En aktie är en ägarandel i ett företag. När du köper aktier blir du därmed delägare i företaget vars aktie du har köpt, och dina investerade pengar följer företagets värdeutveckling. Läs mer om vad en aktie är i Avanza Akademin.
Vad kostar det att köpa och sälja aktier?

När du handlar aktier betalar du courtage, en typ av köp- och säljavgift. Det du betalar som lägst är det priset som är angivet som "lägsta courtage" för just din courtageklass i prislistan. När du lägger en order som är större än en viss summa (brytpunkt) betalar du det "rörliga courtaget" istället.

Det rörliga courtaget är en procentuell avgift och beräknas på det belopp som du har köpt eller sålt för.

Brytpunkterna för när det lägsta courtaget övergår till rörligt courtage för respektive courtageklass är*:

Start: Ingen brytpunkt. Alltid 0 kr*.
Mini: 400 kr
Small: 26 000 kr
Medium: 100 000 kr
Fast Pris: Ingen brytpunkt. Alltid 99 kr*.

Under brytpunkten betalar du alltså courtageklassens lägsta courtage och över brytpunkten betalar du bara det rörliga courtaget.

Exempel 1
Du köper en aktie för 50 000 kr i courtageklass Mini:
Lägsta courtage 1 kr
Rörligt courtage 0,25 %

50 000 kr x 0,0025 = 125 kr. Eftersom 125 kr överstiger brytpunkten betalar du 125 kr i courtage.


Exempel 2
Du köper en aktie för 50 000 kr i courtageklass Medium:

Lägsta courtage 69 kr
Rörligt courtage 0,069 %

50 000 x 0,00069 = 34,50 kr. Eftersom 34,50 understiger det lägsta courtaget betalar du 69 kr istället för det rörliga courtaget.
 

*Gäller för Stockholmsbörsen (och First North för alla courtageklasser förutom Start). För övriga priser se prislistan.

Hur beskattas aktiehandel?
Aktiehandel beskattas olika beroende på vilket konto du gör dina aktieaffärer på. Du betalar till exempel vinstskatt om du har gjort dina affärer på ett aktie- och fondkonto, vilket du inte gör på ISK och kapitalförsäkring. Där betalar du istället en schablonskatt. I Avanza Akademin kan du läsa mer om beskattning under avsnittet "Hur skattar man för aktiehandel"?
Vad innebär det att börsen tillämpar två likviddagar?

Att svenska börsen tillämpar två likviddagar vid köp och försäljning av aktier innebär att äganderätten övergår först efter två handelsdagar. Det betyder i sin tur att om du köper en aktie blir du inskriven i aktieboken, och därmed registrerad som aktieägare, först efter två dagar. Om du säljer en aktie blir det omvänt scenario. Då blir du alltså utskriven ur aktieboken och får pengarna från försäljningen efter två handelsdagar. Den kurs du har köpt eller sålt dina aktier för kan inte ändras under tiden.

Vi har en service som gör att du alltid får tillgång till ett preliminärt saldo direkt på affärsdagen för att kunna fortsätta handla med aktier. Detta gör att du slipper vänta på att likviddagen ska infalla och kan fortsätta att köpa och sälja aktier. Vill du däremot ta ut pengar från kontot kan det vara en idé att vänta två dagar med att ta ut pengarna om det handlar om ett stort belopp. Annars behöver du nämligen betala skuldränta för de två dagar som du "lånar" pengar av oss.

Vad är en aktieutdelning?

Bolag som går med vinst kan antingen välja att behålla hela vinsten för att investera i verksamheten och fortsätta växa eller att dela ut hela eller delar av vinsten till aktieägarna. Generellt sett brukar stora och mogna bolag dela ut en större andel av vinsten än mindre bolag, som i större utsträckning behåller vinsten för att finansiera fortsatt tillväxt.

Efter att ett bolag har räknat ihop vinsten från föregående år upprättas en årsredovisning. Baserat på denna ska styrelsen lägga fram ett förslag om hur vinsten ska användas, till exempel till utdelning. Därefter fattar årsstämman beslut om förslaget. 

Läs mer om aktieutdelning i Avanza Akademin

Avanza Akademin - Lär dig allt om aktier

Vad är aktier och varför
vill man äga dem?

Hur tjänar man pengar
på aktiehandel?

Hur handlar man med aktier
och lägger ordrar?