Smart och automatisk förvaltning för vilande bolag

Smart och automatisk förvaltning för vilande bolag

Funderar du på att sälja ditt bolag? Kanske har du tankar på att lägga det vilande? Vi har smarta, enkla och billiga alternativ för dig som vill använda dig av 5:25-reglerna och ta del av mer fördelaktiga skatteregler genom att lägga ditt bolag vilande.

Så fungerar vilande bolag hos oss

Sätta bolaget som vilande

Har du bestämt dig för att sätta ditt bolag som vilande? Hos Avanza får du en modern plattform med låga avgifter och inget onödigt krångel.

Finns det andra fördelar?

Kostnadsfri skatterådgivning

Som Private Banking-kund ingår en timmes kostnadsfri skatterådgivning tillsammans med Deloitte. De kan hjälpa dig med skattefrågor och funderingar kring upplägget med vilande bolag, samt vad som gäller för just ditt företag.

Förmånligare skatteregler med vilande bolag?

Öppna konto

Som företag kan du välja mellan en traditionell depå (aktie- och fondkonto) eller kapitalförsäkring.

Vilken kontotyp passar bäst?

Välj placering

Du väljer helt själv vilken förvaltningsform som passar dig och ditt bolag bäst. Antingen kan du på egen hand skapa en portfölj bland alla våra aktier, fonder och börshandlande produkter. Du kan också ta hjälp av någon av de smarta digitala verktyg som vi erbjuder.

Placeringsalternativ

Är du intresserad? Ring oss på 08-562 251 00

Så fungerar vilande bolag hos oss

Sätta bolaget som vilande

Har du bestämt dig för att sätta ditt bolag som vilande? Hos Avanza får du en modern plattform med låga avgifter och inget onödigt krångel. Med ett sparande på över 3 MSEK ingår dessutom vårt kostnadsfria Private Banking-erbjudande. Inom Private Banking får du ta del av ett brett utbud av tjänster och förmåner såsom ännu bättre courtagevillkor, snabb service, familjejuridisk rådgivning, ett förmånligt bolån, vårt uppskattade månadsbrev och mycket mer.

Kostnadsfri skatterådgivning

Som Private Bakning-kund ingår en timme kostnadsfri skatterådgivning tillsammans med Deloitte. De kan hjälpa dig med skattefrågor och funderingar kring upplägget med vilande bolag samt vad som gäller för just ditt företag.

Öppna konto

Som företag kan du välja mellan en traditionell depå (Aktie- och fondkonto) eller kapitalförsäkring. Den kontotyp som ökar mest i popularitet bland våra företagskunder är kapitalförsäkring. Inom ett Aktie- och fondkonto betalar man skatt på utdelningar och den eventuella vinst som uppkommit. Väljer du en kapitalförsäkring får du ett schablonbeskattat konto där du slipper beskatta vinst och utdelningar. I Kapitalförsäkringen betalar man i stället varje år en viss procentsats baserat på värdet av försäkringen och eventuella insättningar. Både aktie- och fondkontot och kapitalförsäkringen är självklart helt kostnadsfria.

Välj placering

Vi har smarta verktyg som gör det enkelt att hitta placeringar som passar ditt företag. Med portföljgeneratorn kan du bygga ihop en femstjärnig fondportfölj utifrån din risk- och tidshorisont. Föredrar du automatisk förvaltning av dina pengar kan du ta hjälp av Avanza Autos specialfonder. Utifrån dina önskemål kring sparhorisont och riskvilja placeras dina pengar i någon av våra sex olika Auto-fonder.

Eller ring oss på 08-562 251 00

Så fungerar vilande bolag hos oss

1. Finns det andra fördelar?
Ja! Med ett sparande på över 3 MSEK ingår dessutom vårt kostnadsfria Private Banking-erbjudande. Inom Private Banking får du ta del av ett brett utbud av tjänster och förmåner såsom ännu bättre courtagevillkor, snabb service, rådgivning inom familje- och skattejuridik, ett förmånligt bolån, vårt uppskattade månadsbrev och mycket mer.
2. Förmånligare skatteregler med vilande bolag?

Om du säljer ditt bolag och tar ut vinsten direkt tenderar skattesatsen att bli väldigt hög. Om du däremot väljer att inte ta ut vinsten direkt kan du dra nytta av 5:25-reglerna och ta ut vinsten till lägre skatt. Du kan använda 5:25-reglerna under förutsättning att bolaget bedöms som vilande. Företagets pengar kan under femårsperioden generera avkastning och när perioden är över tas pengarna ut till 25% skatt. Läs mer hos Skatteverket om vilka förutsättningar som måste vara uppfyllda.

Vi rekommenderar alltid att kontakta en sakkunnig på området för att säkerställa att de regelverk som finns kring vilande bolag och vilka förutsättningar som måste vara uppfyllda.

3. Vilken kontotyp passar bäst?

Kapitalförsäkring
Den kontotyp som ökar mest i popularitet bland våra företagskunder är kapitalförsäkring. Väljer du en kapitalförsäkring får du ett schablonbeskattat konto där du slipper beskatta vinst och utdelningar. I kapitalförsäkringen betalar man i stället varje år en viss procentsats baserat på värdet av försäkringen och eventuella insättningar. Du slipper dessutom bokföring.

Aktie- Fondkonto
Inom ett aktie- och fondkonto betalar man skatt på utdelningar och den eventuella vinst som uppkommit.

Både kapitalförsäkringen och aktie- och fondkontot är självklart helt kostnadsfria.

4. Placeringsalternativ

Du kan själv skapa en egen portfölj och har tillgång till hela vårt utbud av aktier, fonder etc. Observera att du får göra väldigt få – om ens några omplaceringar av ditt kapital för att bolaget ska betraktas som vilande. Du hittar mer information kring vilka förutsättningar som ska vara uppfyllda för att ditt bolag ska betraktas som vilande på Skatteverkets hemsida, alternativt tala med en skatteexpert.

För dig som inte vill eller kan placera pengarna på egen hand finns smarta digitala verktyg som kan agera beslutsstöd genom att göra jobbet åt dig, exempelvis Avanza Auto eller Portföljgeneratorn.

Inga onödiga avgifter som äter upp ditt kapital
Vår idé är enkel – du ska alltid få ut mer av din förmögenhet hos oss än hos någon annan. Oavsett om du vill ta hand om dina pengar själv eller låta något av våra smarta verktyg göra det åt dig. Vi har inga onödiga avgifter för sparande i kapitalförsäkring eller på aktie- fondkonto, du betalar enbart för det du väljer att investera i.
Vi rekommenderar alltid att kontakta en sakkunnig på området för att säkerställa att de regelverk som finns kring vilande bolag och vad som anses vara verksamhet i betydande omfattning.