Aktier
Hur fungerar P/S-tal?
Hur räknar man ut P/S-tal?
Vad visar ett P/S-tal?
Detta nyckeltal visar hur högt marknaden värderar ett bolags omsättning. Att ett bolag har ett högt P/S-tal kan betyda två saker. Antingen har bolaget en hög aktiekurs i relation till omsättningen per aktie, vilket kan tyda på att det är högt värderat. Eller så har marknaden högt ställda förväntningar på bolaget och tror att omsättningen kommer att öka. När marknaden tror att omsättningen kommer att öka tenderar nämligen aktiekursen att stiga, och då ökar nyckeltalet.
Tvärtom kan ett bolag med ett lågt P/S-tal indikera att aktien är lågt värderad eftersom aktiekursen är låg i relation till omsättningen per aktie, eller att marknaden tror att omsättningen kommer minska.
Exempel
Varför ska man använda P/S-talet?
Det kan vara bra att känna till hur marknaden värderar ett bolags omsättning eftersom det ger en signal om bland annat marknadens förväntningar på och förtroende för bolaget samt dess lönsamhet.
Detta nyckeltal kan även vara bra att titta på om bolaget går med förlust, eftersom det mer traditionella nyckeltalet P/E, som visar hur många årsvinster ett bolag värderas till, inte kan beräknas då. Då kan det vara intressant att titta på hur marknaden värderar omsättningen för att få en indikation på marknadens tro om bolagets framtidsutsikter.
Tips
Är låga eller höga P/S-tal bäst?
Man brukar säga att det finns två sidor av samma mynt och det gäller även här. Höga P/S-tal brukar betyda att ett företag är välskött och har en hög lönsamhet, det vill säga att de tjänar mycket pengar. Men det kan även betyda att marknaden förväntar sig att omsättningen i bolaget ska öka. Förhoppningsbolag – nystartade bolag med goda framtidsutsikter och höga förväntningar på sig - brukar ha höga P/S-tal.
Låga P/S-tal däremot kan bero på att ett bolag har låg lönsamhet jämfört med sina konkurrenter. De tjänar helt enkelt inte lika mycket pengar som andra bolag i samma bransch. Det kan, precis som med höga P/S-tal, också bero på att marknaden tror att omsättningen kommer att sjunka i företaget.
Det finns med andra ord inget som är rätt eller fel i P/S-tal eftersom det kan bero på flera faktorer och man kan tolka det på olika sätt. ”Kvalitet kostar”, och bolag som har god lönsamhet brukar värderas högt varför man tittar efter höga P/S-tal. Investering i ett bolag med dålig lönsamhet kan bli en bra affär om de får bukt med problemen - och letar man efter sådana investeringar ska man titta efter låga P/S-tal. Man ska såklart vara medveten om att risken i en sådan investering oftast är hög. Det beror på att det inte finns någon garanti att företaget får ordning på sina problem och då går inte investeringen riktigt åt det håll man har tänkt sig. Läs gärna mer om hur P/E-talet kan användas för att göra en bättre bedömning av förutsättningarna.