Bostad & Bolån

Vad ska man tänka på när man köper lägenhet?

Jag vill köpa lägenhet, vad bör jag tänka på?

Toppen, du har redan kommit en bit på vägen! Vi tittar på de kommande stegen i din köpprocess.

Fundera på dina krav och önskemål

Det första du bör göra är att skriva upp vad du har för önskemål och krav. Krav kan till exempel vara att det måste finnas en diskmaskin i köket, medan du kanske har önskemål om att det ska finnas balkong. Fundera också på vilka områden du vill bo i, vad du värdesätter högst att ha nära till - bra kommunikation, grönområden, affärer eller kanske jobbet? När du har gjort detta har du en lite klarare bild över hur du vill att din framtida lägenhet ska se ut.
Exempel

Klara vill köpa lägenhet och har satt upp en krav- och en önskemålslista. Den ser ut såhär:

Krav

  • Inom tullarna (Stockholm)
  • Större än 20 kvm
  • Inget renoveringsbehov
  • Elspis (ej gas)

Önskemål

  • Öppen planlösning
  • Hiss
  • Balkong
  • Högt läge
Nu när Klara har staplat upp alla krav och önskemål vet hon vad hon ska leta efter och kan även förvänta sig ett visst pris hos måste betala.

Gör en budget

Kostnaderna skenar lätt iväg och för att få en bra överblick är det viktigt att du gör en budget för dina kommande boendekostnader. Både på bostadssajterna och bankernas hemsidor brukar det finnas kalkyler där du kan räkna på ditt nya boende och vad du har råd med för månadskostnader. Du behöver ha koll på vilken ungefärlig ränta du kommer få hos din bank och om du behöver amortera eller inte. När man bor i en bostadsrätt behöver man även betala en månadsavgift till föreningen, och vad denna innefattar och hur stor den är skiljer sig från förening till förening.

Ordna finansiering och lånelöfte

Nu är det läge att kontakta din bank för att se över dina möjligheter att låna. Hur ser din ekonomiska situation ut, hur mycket kommer du kunna lägga kontant och hur mycket måste du låna? I ett första skede ansöker man om ett lånelöfte, ett slags förhandsbesked från banken om hur mycket du får låna. Det hjälper dig veta ungefär hur mycket du har att röra dig med när du väl ska börja titta på bostäder, även om storleken på hur mycket du får låna beror på vilket objekt du till slut köper. 

Vad ska jag tänka på när jag går på visningar?

Det kan vara en bra idé att gå på ett par visningar innan du ska göra ditt köp, för att lära dig vad du ska titta och fråga efter, och inte minst vad du själv tycker om och inte.

Gå gärna igenom den här checklistan innan, under och efter visningen:

Objektsbeskrivningen

På visningen får du en objektsbeskrivning med all info du kan tänkas behöva om bostaden och eventuella gemensamma lokaler. Ta reda på vilka renoveringar och underhåll som har gjorts – och inte gjorts – i föreningen, så som stambyten. Om det visar sig att det kommer behöva göras underhåll och renoveringar inom kort, har föreningen finansiering för detta?

Undersökningsplikt

Som köpare omfattas du enligt lag av en undersökningsplikt, vilket innebär att du har ansvaret för att ta reda på alla fel och brister i bostaden innan köpet. Var därför noga med att undersöka bland annat badrum och kök ordentligt så att du är säker på att allt fungerar som det ska. Be även mäklaren om en frågelista där säljaren antecknat misstänkta fel, fuktskador eller liknande. Om du skulle upptäcka ett så kallat dolt fel är säljaren ansvarig för detta i upp till två år efter ditt köp vilket innebär att du kan begära att säljaren åtgärdar felet i efterhand. Ett fel räknas som dolt om det fanns innan ditt köp men var inte upptäckbart då, och om du som köpare heller inte kunde förvänta dig det felet med tanke på exempelvis bostadens skick eller ålder.

Föreningen och din roll i den

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en förening, och att det är en bra förening är en viktig faktor när du väljer bostad. Sätt dig in i föreningens årsredovisning för att få en överblick över dess ekonomi - den kommer nämligen bli en del av din egen ekonomi. Sätt dig gärna tillsammans med någon som är van att läsa årsredovisningar om du är osäker. Läs även igenom stadgarna så att du får en bild av vad du kommer ha för roll och förpliktelser i föreningen. Det kan vara allt ifrån att du måste betala din avgift till föreningen i tid till att det är upp till dig att reparera om något går sönder.

Energideklaration

Be mäklaren om bostadsrättsföreningens energideklaration. Det visar hur mycket energi huset förbrukar.

Jag har hittat en lägenhet jag vill köpa, vad gör jag nu?

Om du har checkat av alla punkter ovan och börjar närma dig ett köp kan du gå vidare till artikeln ”Hur går det till att köpa lägenhet?



Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.