Privatekonomi & Bostad

Hur går det till att köpa hus eller lägenhet?

I den här artikeln kommer vi gå igenom hur själva köpet av din nya bostad går till. Om du inte redan läst artiklarna om vad du ska tänka på när du köper hus och när du köper en bostadsrätt kan du göra det innan du går vidare.

Jag har hittat ett hus/en lägenhet jag vill köpa, vad gör jag nu?

Om du har gått igenom artiklarna ovan och stämt av så att alla punkter verkar okej börjar du kanske närma dig ett köp. Ropa dock inte hej än – troligtvis är du inte ensam om att vilja ha bostaden. Låt oss titta närmare på stegen i köpprocessen!

Hitta rätt prisnivå för detta objekt

Nu är det dags att hitta rätt prisnivå för just detta objekt. Alla objekt är såklart inte värda lika mycket. Exempelvis går lägenheter med balkong eller villor med stor terrass för mer än de utan, och renoveringsobjekt brukar gå för lite mindre än nyrenoverade. Oavsett är det bra att kika på statistik över vad andra objekt i området hamnat på för slutpriser den senaste tiden. Svensk Mäklarstatistik är en sajt som presenterar sådan statistik, det går även att hitta på någon av bostadssajterna. Bestäm vad du har för pristak för detta objekt och glöm inte att räkna med eventuella renoveringsbehov.

Ha kontakt med din bank

Kontakta den eller de banker du fått lånelöfte ifrån för att höra om ditt lånelöfte gäller för just det objekt du budar på, och hur långt du kan gå. Innan banken beviljar lånet måste de nämligen veta vad det är för typ av objekt, så skriv aldrig på något kontrakt innan du pratat med din bank. Ett tips är att prata med banken redan innan du ger dig in i budgivningen för att ha ordentlig koll på allt redan innan du startar. Har du inte läst artikeln om hur du ansöker om bolån, gör gärna det för att lära dig hur den processen går till.

Ge dig in i budgivningen

Nu är det dags att ge dig in i budgivningen. För budgivning blir det om det är flera spekulanter som vill ha huset. Budgivningar kan både gå väldigt snabbt eller dra ut på tiden. Men glöm inte att stanna vid det pristak du kommit fram till för just detta objekt, och inom ditt lånelöfte! Det är lätt att dras med och lägga lite till, lite till, lite till. Då drar det iväg och helt plötsligt är du kanske uppe i en prisnivå du inte alls hade tänkt dig. Oftast är det den som lägger det högsta budet som vinner, men i slutändan är det faktiskt säljaren som väljer. Den som vinner kanske vill ha ett väldigt snabbt tillträde, och om inte det passar för säljaren kanske tvåan blir den slutgiltiga köparen.

Vinn eller förlora budgivningen

Det finns två möjliga utfall vid en budgivning. Antingen vinner du eller så förlorar du. Förlorar du är det bara att fortsätta leta – du kommer hitta något! Vinner du så är det fantastiskt! Men innan du skriver på kontraktet behöver du kontakta din bank och göra själva bolåneansökan. Du kommer behöva fylla i ungefär samma saker som vid ansökan om lånelöfte och sedan skicka in skuldebrev och lite andra blanketter. Du kommer även få ta ställning till om du vill ha en bunden eller rörlig ränta. Mer om ränta och bindningstid kan du läsa här.

Skriv kontrakt och betala handpenning

När din bolåneansökan är beviljad av din bank är det dags att skriva köpekontraktet. Det görs tillsammans med mäklaren och säljaren, oftast på mäklarens kontor. Det är ett juridiskt bindande kontrakt där man även bestämmer tillträdesdatum (det vill säga när du får flytta in i din nya bostad). Mäklaren informerar om hela processen och går igenom alla paragrafer i avtalet noga innan alla parter skriver under. Var inte rädd för att fråga om det är något du inte förstår eller är osäker på. Oftast ska man betala en handpenning på 10 % av hela köpeskillingen inom en vecka från kontraktsskrivningen. Handpenningen fungerar som en säkerhet för säljaren att affären kommer att genomföras och betalas in på mäklarens konto. Om du inte har fått loss pengar för handpenningen än kan du ofta ansöka om ett handpenningslån hos din bank.

Få tillträde och betala resten

På tillträdesdagen träffar du säljaren och mäklaren igen och gör betalningen av resten av summan – det vill säga hela köpeskillingen minus handpenningen som du redan betalat. Nu behöver alltså din bolåneansökan vara klar. Minst 15 % måste du betala själv i kontantinsats, men eftersom du redan betalat 10 % i handpenning återstår bara 5 %. Självklart kan du välja att lägga in mer än så och ta en mindre del i lån. Förutom att du får nycklarna handlar detta möte mest om att vänta på att bankerna ska bli klara med att föra över pengar och lösa säljarens lån.

Så fort det är klart är bostaden din, och det enda som återstår är att flytta in. Och glöm inte att göra en flyttanmälan hos Adressändring. Lycka till!




Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.