På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sök på Placera

Lovande start för it-fonder

Fonder:  De svenska it- och teknikfonderna går bättre än på mycket länge. Placera.nu har tittat närmare på vad som gömmer sig i de bäst presterande portföljerna och hittat två lovande, men ganska olika, blandningar.

Publicerad: 2009-02-18 08:44 av Margaretha Levander

Indisk bolagsskandal slår mot Skagens fondsparare

Fonder:  Skandalen i det indiska IT-bolaget Satyam Computer Services slår hårt mot spararna i Skagen Fonders populära fond Kon-tiki. I kursraset efter avslöjandet gick runt 100 miljoner kronor av fondkapitalet upp i rök.

Publicerad: 2009-01-08 11:36 av Margaretha Levander

Läkemedelsfonderna klarar sig bra

Fonder:  Läkemedelsfonderna har gått bra under den mörka börshösten. I toppen bland de svenskförvaltade fonderna finns SEB och Handelsbanken. Carnegie Global Healthcare intar däremot en sorglig jumboplats.

Publicerad: 2008-12-12 14:02 av Margaretha Levander

Hög tröskel i hedgefonderna

Fonder:  Hos många av de hedgefonder som gått allra bäst i år är småsparare inte välkomna. Hos listettan Consepio krävs en första insättning på 1 miljon kronor och hos tvåan Futuris nästan lika mycket. Men det finns hedgefonder där småspararna kommer in, se här vilka.

Publicerad: 2008-09-05 11:17 av Margaretha Levander

Här är fonderna som går upp när börsen dyker

Fonder:  Det går att tjäna pengar på fonder även om börserna rasar, men det är ofta förenat med hög risk. Placera Nu har tittat närmare på ett gäng specialfonder som går som tåget just nu.

Publicerad: 2008-03-20 11:52 av Margaretha Levander

Snårigt när SEB och Kaupthing säljer ryska papper

Aktieindexobligationer: Just nu säljer både SEB och Kaupthing Bank treåriga ryska indexobligationer. Placera Nu föredrar Kaupthings innovativa upplägg. Men tyvärr är informationen så dålig att många förmodligen missar poängen.

Publicerad: 2008-02-21 11:57 av Margaretha Levander

Kolla in rean på börsen innan du köper fond

Fondkommentar:  Trött på höga förvaltningsavgifter i fonderna? Då är börsens investmentbolag ett bra alternativ. Många investmentbolag handlas just nu med rejäla substansrabatter.

Publicerad: 2008-02-14 10:53 av Margaretha Levander

Pekka tar revansch

Fondanalys:  Thenberg Fonders förvaltare Pekka Kääntä har lärt sig att handla. Hans fond Thenberg Macro Hedge, som tidigare gick under namnet BP Fonder Macro Hedge, ligger på plus 7 procent sedan årsskiftet. Men veckobreven hinner Pekka Kääntä inte längre med att skriva.

Publicerad: 2008-02-12 10:51 av Margaretha Levander

Kinafonderna som kan bubbla upp

Fondanalys:  Satsa på aktiv förvaltning och god historik när du väljer kinafond. Med dagens oroliga börsklimat är det viktigare än någonsin att hitta en fond som kan mer än att bara surfa på index. Placera Nu har hittat tre bra alternativ: ABN Amro Kina, Carlson Asian Small Cap och AGI China.

Publicerad: 2008-02-11 09:59 av Margaretha Levander

Här är  bästa Thailandfonden

Fondanalys: Thailand är många svenskars semesterparadis.  För dig som vill fördjupa relationen genom att investera i landet kan en thailändsk fond vara en bra start. Placera Nu har gått igenom de alternativ som erbjuds på marknaden och hittat en favorit: Fidelity Thailand Fund.

Publicerad: 2008-01-08 10:10 av Margaretha Levander

BP Fonders vd mot väggen

Fondanalys: I väntan på att Finansinspektionen ska godkänna de nya ägarna Thenberg & Kinde fortsätter Bergsgård Petersons hedgefonder att gå uselt. Frågan är om det finns någon anledning att vänta in den omstart som utlovats. För att ta reda på det har Placera Nu har ställt vd Johan Bergsgård (bilden) mot vägge ...

Publicerad: 2007-12-03 09:24 av Margaretha Levander

Bra tillväxt i Afrika och Mellanöstern

Fondanalys: Mellanöstern  kan höra till börsvinnarna nästa år. Det tror i varje fall den det finländska fondbolaget FIM:s förvaltare Hertta Alava. Hon tror även på fortsatt god tillväxt i Sydafrika, men är tveksam till Nigeria. Här fortsätter Placera Nu:s serie om tillväxtmarknader nästa år.

Publicerad: 2007-11-30 10:26 av Margaretha Levander

Tillväxtmarknaderna fortsätter att slå väst

Fondanalys: Trots orosmoln är det på världens tillväxtmarknader som möjligheterna att tjäna pengar kommer att finnas även nästa år. Men det gäller att välja rätt marknad och bolag. Här startar Placera Nu en genomgång över världens tillväxtmarknader inför 2008.

Publicerad: 2007-11-29 10:43 av Margaretha Levander

BP Macro Hedge: Tålamodet tryter

Fondanalys: Bergsgård Peterssons snart årsgamla makrohedgefond, med förvaltaren Pekka Kääntä (bilden), fortsätter att göra spararna besvikna. Återhämtningen under sensommaren blev kortvarig och nu väntar Placera Nu allt mer otåligt på bevis på att fondens strategi räcker för att, som utlovat, långsiktigt genere ...

Publicerad: 2007-10-10 14:01 av Margaretha Levander

Norsk-svensk asiat sopar banan med konkurrenterna

Fondanalys: Carlson Fonders Asienfond verkar spela i en annan liga än konkurrenterna just nu. Fonden har sedan årets början haft en avkastning på 60 procent, vilket ger den en pallplacering i världstoppen. Under den senaste börsoron passade förvaltaren Anna Ho (bilden) på att köpa bra bolag billigt. Om hon lyck ...

Publicerad: 2007-09-24 09:34 av Margaretha Levander

Fonden som går bättre när det blåser

Fondanalys: För hedgefonden AMDT Hedge var börsturbulensen i slutet av sommaren strålande nyheter. Fonden som redan tidigare visat att den trivs bäst när det stormar har levererat en avkastning på över 16 procent de senaste tre månaderna.  Tack vare dessa och tidigare siffror kan fonden rekommenderas som ett br ...

Publicerad: 2007-09-17 09:19 av Margaretha Levander

Afrika såg lugnt på börsoron

Fondanalys: Afrikafonderna har än så länge klarat den amerikanska kreditoron bra. Börserna har sjunkit, men inte mer än omvärlden. Flera av de mindre börserna har faktiskt skyddats av bristen på stora utländska investerare. Om det inte händer något dramatiskt ser prognoserna för helåret lovande ut.

Publicerad: 2007-08-27 15:41 av Margaretha Levander

Guld lockar i ryckig börs, men risken är hög

Fondanalys: När börserna är ryckiga ökar intresset för att investera i guld. Men de guldgruvfonder som finns på marknaden har backat rejält sedan de stora gruvbolagens kurser följt samma riktning som resten av bolagen på de oroliga börserna. Bakom fallet finns en oro för stigande kostnader och en gruvbransch i ...

Publicerad: 2007-08-20 09:52 av Margaretha Levander

Gustavia Ryssland går bra på svag marknad

Fondanalys: Årets första halva har varit trög på Moskvabörsen. Trots det har ett par av Rysslandfonderna gått riktigt bra. Bäst i klassen är Gustavia Greater Russia som sedan årsskiftet sprungit ifrån konkurrenterna.

Publicerad: 2007-06-21 09:35 av Margaretha Levander

Nordiska Elbrus går lång i aktier och kort i terminer

Fondanalys: Den nystartade nordiska fonden Elbrus står efter tre månader rejält på plus. Det är för kort tid för att bevisa investeringsstrategin, som beskrivs som en av de hetaste trenderna i den internationella fondvärlden. För att få en bättre bild har Placera Nu ställt förvaltaren mot väggen och gjort en ba ...

Publicerad: 2007-06-20 09:52 av Margaretha Levander

Olja och banker i Fidelitys Thaifond

Fondanalys: Thaifonderna har, trots den politiska oron, gått bra i år och återinförs demokratin kan börsen i Bangkok sätta rejäl fart. Men fortsatt kaos kan å andra sidan skapa en rejäl nedgång i ekonomin. Ett bra val för sparare som ändå vill ta risken är Fidelity Thailand Fund, som har en aktiv förvaltningsst ...

Publicerad: 2007-06-11 13:58 av Margaretha Levander

Fidelity investerar med framgång i Kuala Lumpur

Fondanalys: Det går bra för börsen i Malaysia. Ännu bättre går det för Fidelitys Malaysiafond som genom att plocka russinen ur kakan som redan lyckats ge spararna avkastning på över 30 procent i år. Bakom årets uppgång ligger bland annat stigande priser på palmolja och den heta malaysiska fastighetsbranschen.

Publicerad: 2007-05-18 09:32 av Margaretha Levander

Skandia Cancerfonden: Gott syfte men vag strategi

Fondanalys: Spara till dig själv samtidigt som du bidrar till att lösa cancerns gåta. Skandia Cancerfonden ger varje år 2 procent av kapitalet till cancerforskningen, vilket gör den till en god investering. Men den främsta fördelen är att du slipper skatta bort din donation.

Publicerad: 2007-05-04 13:56 av Margaretha Levander

BP macrohedges förvaltare: "Riksbanken chockade oss"

Fondanalys: Bergsgård Petersons makrohedgefond har inte gått något vidare sedan premiären vid årsskiftet. Placera Nu har ställt förvaltaren och före detta affärsjournalisten Pekka Kääntä (bilden) mot väggen. Är det kanske lättare att skriva om räntor och växelkurser än att förvalta efter dem? Läs vad han svarad ...

Publicerad: 2007-04-19 11:18 av Margaretha Levander

Skandalomskriven hedgare på väg mot goda tider

Fondanalys: Hedgefonden Edge var en stor framgång de första åren men sänktes sedan av Finansinspektionen. Nu är förvaltaren Anders Kullberg tillbaka i ett marknadsläge som passar honom som handen i handsken. Så glöm skandalerna om du är på hedgejakt.

Publicerad: 2007-04-02 09:42 av Margaretha Levander

Guldfonderna kan glänsa i år

Fondanalys: Guld kan fungera som en säkerhet när börserna är osäkra och i år spår experterna stigande guldpriser. För dig som inte ser guldtackor i garderoben som ett alternativ kan det vara värt att titta på guldfonder. Dessvärre har de köpavgifter och kräver höga startbelopp.

Publicerad: 2007-02-08 14:37 av Margaretha Levander

HQ har den bästa av två svenska Afrikafonder

Fondanalys: Sparare som tror på Afrika har två svenska alternativ. De uppvisar många likheter men Placera Nus favorit är HQ Afrika. Den har en tydlig strategi att söka sig utanför Sydafrika och en beprövad metod för att välja bolag.

Publicerad: 2007-01-23 13:35 av Margaretha Levander

"Nu har det vänt för läkemedelsfonderna"

Fondanalys:  Läkemedelfonderna har ett par goda år framför sig. I alla fall om man får tro Carnegies toppförvaltare Henrik Rhenman, en av Sveriges mest erfarna läkemedelsförvaltare.

Publicerad: 2006-10-27 15:00 av Margaretha Levander

Ny förvaltare ökar risken i Japanfond

Fondanalys:  Handelsbanken har rekryterat en ny Japanförvaltare från ABN Amro. Det innebär att sommarens lågriskportfölj nu successivt kan bytas ut.

Publicerad: 2006-10-03 13:15 av Margaretha Levander

Krydda med högrisk från Skandia

Fondanalys: Telekom, information, media och underhållning. Time Global var så rätt när Skandia lanserade fonden för åtta år sedan. Nu kan det vara dags igen för sparare som söker en kul högriskfond att krydda portföljen med.

Publicerad: 2006-09-28 09:00 av Margaretha Levander

Visa fler resultat