Kinafonderna som kan bubbla upp

Fondanalys  Satsa på aktiv förvaltning och god historik när du väljer kinafond. Med dagens oroliga börsklimat är det viktigare än någonsin att hitta en fond som kan mer än att bara surfa på index. Placera Nu har hittat tre bra alternativ: ABN Amro Kina, Carlson Asian Small Cap och AGI China.

I år har kinafonderna backat på bred front men den kinesiska ekonomin går fortfarande starkt vilket gör att prognosen är bra, kanske redan på kort sikt men framförallt på ett par års sikt. De oroliga tiderna med en hotande global avmattning gör att det är viktigare än tidigare att välja rätt fond och förvaltare. När index bara går upp är det inte svårt att generera en hygglig avkastning men i oroliga tider där rätt bolag gynnas och andra får det tuffare krävs det mer.

En bra kinafond just nu har, enligt Placera, en mycket aktiv förvaltning, god historik och en erfaren förvaltare med lokal närvaro.

En sådan fond är Carlson Asian Small Cap som förvaltas av Anna Ho, som är baserad i Hongkong. Strategin är utpräglad bottom-up, vilket innebär mer fokus på företag än bransch. Förra året låg fondens resultat i världsklass. I portföljen hittar vi just nu ett stort innehav i Dongfang Electric, som producerar turbiner och generatorer. Ett annat stort innehav är China Everbright International Ltd som specialiserat sig på energiutvinning från avfall och vattenrening. Carlson Asia Small Cap är inte en renodlad Kinafond utan innehåller även innehav från resten av Asien.  Knappt 60 procent av portföljen är placerad i kinesiska bolag. Om du vill har en renodlad kinesisk småbolagsfond så förvaltar Anna Ho även en nystartad fond: Carlson China Small Cap, men den saknar än så länge den goda historiken.

Ett annat bra val är ABN Amro Kina.  Fonden som är en av de äldsta kinafonderna på marknaden förvaltas av ett Hongkong-baserat team som leds av Patrik Ho. Fonden har de senaste åren levererade mycket bra resultat. Ett av de stora innehaven i fondens portfölj är just nu Kinas största mobiloperatör, China Mobile.  Förvaltningsstrategin att med hjälp av grundläggande analyser identifiera sektoror med en bra långsiktig tillväxt.

Det tredje alternativet som väckt Placeras intresse är AGI China som förvaltas av Asia Growth Investors grundare och förvaltare Gustav Rhenman. Fonden förvaltas mycket aktivt och även om förvaltaren är baserad i Stockholm så bygger analyserna på talrika företagsbesök. Portföljen är dessutom liten, med runt 30 företag, vilket underlättar en nära kontakt. Just nu ligger fokus, enligt förvaltaren, på företag inriktade på inhemsk konsumtion. Ett av de största innehaven är klädföretag Esprit som nyligen steg med 9 procent på en dag efter att ha rapporterat bra.

En ytterligare sak som talar för AGI China är att det är lätt att hitta information om förvaltningen, bland annat genom veckobreven.  Det är, enligt Placera, ett stort plus i dag där svarta tidningsrubriker och turbulenta kurser lätt väcker oro hos oss fondsparare.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 52,39 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -