Tillväxtmarknaderna fortsätter att slå väst

Fondanalys Trots orosmoln är det på världens tillväxtmarknader som möjligheterna att tjäna pengar kommer att finnas även nästa år. Men det gäller att välja rätt marknad och bolag. Här startar Placera Nu en genomgång över världens tillväxtmarknader inför 2008.

Den brittiska kapitalförvaltaren Aberdeen Assets tillväxtmarknadsexpert och förvaltningschef Devan Kaloo tror just nu på Malaysia och Thailand, men ratar ryska bolag. Han förväntar sig något sämre tillväxt nästa år men ser inte det som ett skäl att söka sig någon annanstans i världen.

"Exakt hur tillväxtmarknaderna kommer att påverkas av USA:s kreditproblem är svårt att förutse. Bankerna i dessa länder, möjligtvis med undantag för Taiwan, verkar inte vara direkt berörda av de amerikanska subprime-lånen. Men en nedgång i den amerikanska ekonomin kommer ändå sannolikt att påverka tillväxttakten negativt under 2008, möjligtvis även under 2009."

Trots denna något pessimistiska prognos är Devan Kaloos tro på tillväxtmarknadernas potential fortsatt stark.

"Dessa marknader är i grunden sunda och betydligt mer attraktiva än marknaderna i väst.  Stora utförsäljningar till följd av att de utländska investerarna tvingas sänka sina risknivåer kan också skapa bra långsiktiga köplägen", säger han.

Devan Kaloo pekar på de höga värderingarna på flera av marknaderna och ser dem som ett tecken på att bolagen är attraktiva.

"Investerarna handlar aktierna med en premie även om storleken i vissa fall, som i Kina där det finns en potentiell bubbla, är överdriven."

Devan Kaloo ansvarar bland annat för förvaltningen av Danske Fonders halvårsgamla fond Global Emerging Markets Small Cap. Fonden investerar, som namnet antyder, i små och mellanstora bolag på världens tillväxtmarknader. 

Nästan en femtedel av porföljens kapital finns i dagsläget placerat i Brasilien och en tiondel vardera i Malaysia, Thailand och Hongkong. Ryska bolag saknas däremot helt i portföljen.

Tror du inte på den ryska börsen?

"Vår grundfilosofi är att investera i bolag som är välskötta och där är bolagsstyrning en viktig del. I Ryssland hittar vi väldigt få bolag som uppfyller våra krav. I Malaysia och Thailand är bolagen mer välskötta samtidigt som värderingarna är betydligt lägre", säger Devan Kaloo.

Fonden Global Emerging Markets Small Cap har sedan premiären i april haft en avkastning på 8 procent.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -