På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sök på Placera

Etiska bolag måste hitta sin sweet spot

Krönika:  Vill du investera i bolag som bryter mot mänskliga rättigheter, mutar och orsakar miljökatastrofer? Nej, knappast. Vill du att bolagen ska bidra till en bättre värld? Ja, självklart. Vill du att bolaget du investerar i ska ge en bra avkastning? Javisst. Då ska du leta efter sweet spots.

Publicerad: 2011-01-27 11:19 av Margaretha Levander

Spararna ställs inför omöjliga val

Krönika:  Bankerna satsar åter igen stort på aktieindexobligationer. En granskning av två aktuella erbjudanden visar dock att dessa produkter, trots branschens löften, fortfarande både är svåra att förstå och att jämföra.

Publicerad: 2009-09-21 11:17 av Margaretha Levander

Sälj dina älsklingar

Krönika:  Sammanlagt 88 av bolagen på Stockholmsbörsen har haft en kursstegring på 50 procent eller mer sedan årsskiftet. Om du har någon eller några av dessa kursraketer i portföljen kan det vara dags att sälja. Alltför få sparare tar hem sina vinster i tid.

Publicerad: 2009-05-27 09:59 av Margaretha Levander

Vi ses på Avanzadagen

Krönika: Börsen gick upp med 20 procent, internetmäklarna satte rekord, placera.nu satte rekord. Ja, det mesta gick rätt väg i april. Det vore inte så konstigt om maj blev betydligt lugnare. Vill du veta mer om utvecklingen framöver bör du gå på Avanzadagen på onsdag, den 6 maj.

Publicerad: 2009-05-04 09:36 av Gunnar Wrede

Wow, nu är det dags att ringa banken!

Krönika:  Nu är det skarpt läge om du vill sänka räntan på dina bostadslån. Om du följer mina tips ökar chansen att du lyckas få ned din bokostnad.

Publicerad: 2009-02-12 11:38 av Margaretha Levander

Tjäna en fjällsemester på nytt bolån

Krönika: Just nu är det guldläge för att förhandla om bostadslånen. Den som är riktigt om sig och kring sig kan tjäna en fjällsemester på att byta bank. Det är i alla fall mitt intryck efter kontakter med ett flertal banker.

Publicerad: 2009-01-29 16:30 av Margaretha Levander

Warranter: Höga risker för småsparare

Krönika: De senaste siffrorna visar att många småsparare fått upp ögonen för warranternas möjligheter, vilket gör att ett varnande finger är på sin plats. Risken för förluster och höga avgifter är stora.

Publicerad: 2009-01-13 15:01 av Margaretha Levander

Rörliga räntor är opålitliga

Krönika:  Det finns i dag inget sätt att kontrollera den rörliga ränta som din bank tar ut för ditt bolån ligger på rätt nivå. Bankerna mörkar korten mot privatkunder, på ett sätt som de inte vågar göra mot företag som lånar.

Publicerad: 2008-12-10 16:10 av Margaretha Levander

I väntan på nästa lektion

Krönika:  Världskonjunkturen har fått en fart utför som vi inte sett i tidigare nedgångar. Vi har lärt oss att det beror på att världen är mer globaliserad än vid förra nedgången. Nu väntar jag med spänning på nästa lektion - hur globaliseringen påverkar när uppgången kommer.

Publicerad: 2008-11-28 14:31 av Margaretha Levander

Svenska ambassader om finanskrisen

Finanskrisen:  Finansdepartementet  har begärt in rapporter om finanskrisen från de svenska ambassaderna runt om i världen. Placera.nu har tagit del av svaren.

Publicerad: 2008-10-17 16:50 av Margaretha Levander

Tio skäl att sluta deppa

Krönika: När det ser som mörkast ut gäller det att tänka positivt. Det låter som en klyscha men det är ändå ett bra råd.  Och, ja, det finns positiva saker med börskraschen och känslan av lågkonjunktur som nu kommit över de flesta av oss. Här är tio ljus i mörkret.

Publicerad: 2008-10-15 13:16 av Margaretha Levander

Dagar som denna...

Krönika:  Sådana dagar som måndagen, när botten går ur börsen, har det varit lite för många av nu. Det är lätt hänt att uppgivenheten smyger sig på. "Nu stuntar jag i det här och säljer", tänker du. Men nu gäller det att svälja alla dåliga nyheter. Det är inte läge att sälja.

Publicerad: 2008-09-15 10:44 av Margaretha Levander

Råvaror: Det är skillnad på att investera - och spekulera

Krönika:  Det finns gott om fallgropar för småspararen på råvarumarknaden. Här gäller det att själv förstå när man investerar - och när man spekulerar. Här ger Margaretha Levander nyttiga råd till den som är sugen på att hänga med i råvarutrenden.

Publicerad: 2008-05-26 14:48 av Margaretha Levander

Lögner, sanningar och aktiechattar

Krönika:  Den fällande domen mot den 50-åriga Umeåbon som lagt ut information om bolaget Morphic Technologies på Avanzas företagsforum förvånade många, även mig. Mannen nekar till uppsåt och det är inte bevisat att han verkligen lyckades påverka bolagets aktiekurs. Trots det dömdes han till dagsböter för svi ...

Publicerad: 2008-05-14 14:10 av Margaretha Levander

Därför är min tro på Kina fortsatt stark

Krönika:  Jag har skrivit flera artiklar och analyser där jag lyft fram Kina och Kinafonder. Några läsare har tyckt att jag varit för positiv till landet, inte minst efter kursrasen som under årets början drabbade såväl börsen i Hongkong som inlandsbörserna. De kan ha rätt, åtminstone på kort sikt. På lång s ...

Publicerad: 2008-05-05 13:04 av Margaretha Levander

Fondbolagen usla på att informera

Krönika: Ett växande antal fondbolag lägger varje månad, eller till och med varje vecka, ut välskriven, innehållsrik och spännande information på sina hemsidor. Men förvånansvärt många fondbolag är usla på att informera om vad som händer i deras fonder.

Publicerad: 2007-11-01 10:52 av Margaretha Levander

Snart går det riktiga loppet för hedgefonderna

Krönika: Många hedgeförvaltare är arrogant usla på att informera om hur de har tänkt bära sig åt för att generera en positiv avkastning när marknaden faller. Sparare som tror att de har säkrat sina aktiefondsvinster riskerar att bli besvikna när lågkonjunkturen slår till.

Publicerad: 2007-05-11 11:14 av Margaretha Levander

Betalar du mer än grannen för ditt bolån?

Bolån: Många svenskar betalar tusentals kronor i onödan på sitt bostadslån eftersom de inte vet att banken är beredd att gå lägre. Se till att du får den ränta du är värd!

Publicerad: 2007-04-26 10:24 av Margaretha Levander

Dags att plocka hem vinsterna från Rysslandsfonderna

Krönika: Är det dags att hoppa av Rysslandsfonderna nu? Den frågan fick jag nyligen från en vän som de senaste åren varit mycket nöjd med sin ryska avkastning. Svaret är ja - på kort sikt. På lång sikt finns det mycket potential kvar i Ryssland.

Publicerad: 2006-11-27 11:15 av Margaretha Levander

Inför styckpriser på fonder!

Krönika:  Det är inte så mycket mer krävande att placera 1000 miljoner kronor i 15 fonder än att placera 100 miljoner i 15 fonder. Trots det skiljer det sig rejält mellan hur mycket fonderna tar betalt för att utföra jobbet. Varför inte fördela förvaltningskostnaden på antalet sparare?  

Publicerad: 2006-10-17 13:00 av Margaretha Levander

Hellre ensam fondstjärna än förvaltarlag som lunkar på

Krönika: Fonder har man för att man vill tjäna pengar. Men för att välja rätt måste jag få veta vem som är satt att förvalta mitt pund. Därför satsar jag hellre på bolag med tydliga förvaltare, än storbolagens ansiktslösa lagarbetare.

Publicerad: 2006-10-02 09:48 av Margaretha Levander

En krånglig lottsedel utan trovärdighet

Krönika: Utgivarna av aktieindexobligationer blandar och ger korten på ett sådant sätt att det är omöjligt att hålla räkningen. När någon lovar mig både guld och gröna skogar vill jag åtminstone förstå hur de kan göra det. Var tjänar bolaget sina pengar? När är produkten bra för mig? Svaren lyser med sin frå ...

Publicerad: 2006-09-15 09:00 av Margaretha Levander