Tjäna en fjällsemester på nytt bolån

Krönika Just nu är det guldläge för att förhandla om bostadslånen. Den som är riktigt om sig och kring sig kan tjäna en fjällsemester på att byta bank. Det är i alla fall mitt intryck efter kontakter med ett flertal banker.

Precis som många andra låntagare med rörlig ränta har jag och min make de senaste månaderna haft en känsla av att vår ränta inte riktigt hängt med reporäntan ner i den takt den borde. En spirande misstanke om att den tidigare rabatten krympt ihop till oigenkännlighet har vuxit.

Så efter att utan resultat försökt prata med vår nuvarande bank kände vi att det var dags.

För att inte skapa några felaktiga förväntningar hos er läsare ska jag dock börja med att berätta att vi har hyggliga inkomster, inga betalningsanmärkningar och lånen ligger på Stockholmsnivå.

Vi befinner oss dessutom fortfarande i stadiet besöka kontor och se prydliga ut men jag kan ändå konstatera följande:

1/ Att få en rörlig bostadsränta (3 mån) en bra bit under 3 procent är inget problem.

2/ Det som lockar bankerna mest är att du flyttar över dina lönekonton.  Även andra konton välkomnas men det är ganska lätt att gissa att lönsamheten på just lönekonton slår det mesta.

 3/ Att binda mot Stibor eller någon annan fast referenspunkt ingår normalt inte i den vanliga banktjänstemannens mandat. Det  kräver förmodligen kontakter på minst kontorschefsnivå.

4/ Livförsäkringar är dyra. Om du i dag har en livförsäkring kopplad till ditt nuvarande bolån bör du i kalkylen ta med hur mycket det kostar att teckna en ny.

5/ Risken att tappa rabatten har ökat. Kontrollera väldigt noga hur ofta och på vilket sätt du måste omförhandla din rabatt för att den inte ska försvinna. Flera banker har minskat löptiden för en given rabatt och kräver nu förhandlingar upp till två gånger per år för att den inte ska försvinna. Den misstänksamme skulle kunna tro att bankerna räknar med att tjäna en slant på kunder som missar att förnya rabatten.

6/Avgifterna på olika banktjänster skiljer sig åt rejält mellan olika banker vilket gör att du bör göra en ganska noggrann kalkyl innan du flyttar över alla dina konton, kort och depåer.

7/ De flesta avgifter går att förhandla bort eller sänka. Inom det här området verkar vanliga banktjänstemän har ett långtgående mandat.

8/ Nästan ingen bank vill idag teckna en helt rörlig ränta. Det som gäller är 3 månaders bindningstid.

9/ Den nya sajten www.comboloan.se är en jättebra källa när du förbereder dig inför mötet på bankkontoret men noteringarna ligger lite efter då räntetrenden är sjunkande. Det gör att du ska sikta under de lägsta räntorna som presenteras där.

10/ Att söka bostadslån är tidskrävande. Jag skulle älska om det med några knapptryckningar gick att byta till en långivare som erbjuder lägre ränta men så är det inte.

Hur var det då med fjällsemestern? Nja, riktigt så offensiva att bankerna bjuder på en fjällsemester är de kanske inte. Men i praktiken skulle de pengar vi sparar räcka till en extra fjällsemester för familjen varje år. Nu väntar vi på en charterresa till Teneriffa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -