Fondbolagen usla på att informera

Krönika Ett växande antal fondbolag lägger varje månad, eller till och med varje vecka, ut välskriven, innehållsrik och spännande information på sina hemsidor. Men förvånansvärt många fondbolag är usla på att informera om vad som händer i deras fonder.

Det finns fondbolag som är duktiga på att informera. Förvaltarna skriver undertecknade brev till sina sparare, där de informerar om utvecklingen på marknaden och vad som hänt i portföljen sedan sist.

Det är ett utmärkt och förtroendegivande sätt att skapa en relation med befintliga och potentiella kunder, som inte kan kosta speciellt mycket.

Men många är usla på att berätta för sina sparare om vad som händer. Den gruppen av fondbolag är dessutom ofta sena med att uppdatera den knapphändiga information som ändå lämnas. För, nej, det räcker inte med halvårs- och helårsrapporter.

Nästan alla fondbolag informerar löpande om avkastning, risk och andra nyckeltal på sina hemsidor. Men det borde vara självklart att även ge spararna löpande information om vad som händer på de olika marknaderna, hur fondens förvaltare agerat under perioden, samtliga innehav i portföljen och vem som ansvarar för förvaltningen.

När vi som sparare ger fondbolagen förtroendet att förvalta våra sparpengar är det ganska mycket som vi lägger i deras händer. Det kan vara vår pension, våra barns framtid eller möjligheten att någon gång i livet förverkliga något som vi hett drömmer om.

För att fondbolagen ska hantera pengarna på bästa möjliga sätt betalar vi varje år flera procent av kapitalet i avgifter. Då blir jag ganska trött när det på Folksams hemsida saknas såväl marknadskommentarer som information om vem som ansvarar för förvaltningen av respektive fond. I stället väljer Folksam att skriva ett antal smått löjeväckande råd om fondsparande. Ett exempel:

"Om du redan har aktiefonder som enbart placerar i Sverige kan det vara värt att titta närmare på utlands- och räntefonder."

Det låter ungefär som när min farmor kallade tyska för utrikiska.

Folksam redovisar fondernas avkastning i tabellform men när du klickar på namnen i hopp om att komma åt mer information länkas du till fondutvärderaren Morningstars hemsida. Där har Folksam lämnat absolut minsta möjliga information om fondens placeringsstrategi och nämner inte vid namn vem som förvaltar fonden.

Ett annat exempel på fondbolag med brister i informationen är Carlson Fonder. Vid sidan om avkastning och annan information står det marknadskommentar. Men när jag klickar mig dit visar det sig att marknadskommentaren är en månatlig sida för hela världen. En sida!

Om Japan står det följande:

"Japans nye premiärminister efter Abe heter Fukuda. Annars är allt sig likt. Inga nya djärva politiska initiativ väntas av veteranen Fukuda. Kärninflationen föll under augusti för sjunde månaden i rad. De månatliga prisfallen är små så deflationen i årstakt är helt liten."

Därmed anser förvaltarna på Carlson Fonder att de informerat tillräckligt om Japan för den här gången.  Jag ser fram emot oktoberkommentaren. Inte.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -