Tio skäl att sluta deppa

Krönika När det ser som mörkast ut gäller det att tänka positivt. Det låter som en klyscha men det är ändå ett bra råd.  Och, ja, det finns positiva saker med börskraschen och känslan av lågkonjunktur som nu kommit över de flesta av oss. Här är tio ljus i mörkret.

1/ En stigande kunskapstörst.

Helt plötsligt uppvisar dina vänner, arbetskamrater, gamla mamma och äldsta sonen prov på smått häpnadsväckande kunskaper om hur saker som reporäntan, bankgarantier och obligationer fungerar.

2/ Sjötomt år 2012 blir en möjlighet.

Nu börjar vi om igen. Blev du inte rik under förra högkonjunkturen så får du en nu en ny chans att köpa rätt och billigt. Den där sjötomten är, ju mer du tänker på det, i princip redan i hamn. Det gäller bara att hålla ut till år 2012, eller hur lång tid det nu tar att bygga en förmögenhet.

3/ Allt blir billigare.

Minns någon fortfarande inflationshotet? Skulle inte tro det. Nu rapporterar tidningarna om sjunkande priser på livsmedel, bensin och boende.

4/ Du slipper springa på villavisningar på helgerna.

Ärligt talat, hur kul är det egentligen att gå på villa- och lägenhetsvisningar varje helg? När det varken går att få nya lån eller att sälja den gamla villan får du utrymme för betydligt roligare aktiviteter.

5/ Slutet för modebloggarna och märkeshysterin.

I dessa dagar finns det ingen som ens vågar andas om att köpa en handväska för 5000 spänn, eller något annat lika dumt.

6/ Du kan sluta resestressa.

Du behöver inte längre boka familjens sommarresa i augusti året innan eller skidsemestern i juni. Sista minuten blir åter igen en möjlighet.  Dessutom är ju en semester hemma rätt trevlig.

7/ Inga fler shoppingcentrum.

Nu slipper du alla dessa nya gigantiska shoppingcentrum som tidigare poppat upp som svampar i förortskommunernas bästa lägen (de gamla blir förmodligen kvar men de smälter snart in i miljön och syns knappt).

8/ Prutläge

Det är prutläge på allt från villor till kemtvätt.

9/ Hantverkaren ringer tillbaka när du lämnat meddelande.

Plötsligt är hantverkarna jätteintresserade när berättar om dina renoveringsplaner och självklart får du en skriftlig offert där alla delar är specificerade.

10/ Nu kan det bara bli bättre.

Hur kul är det egentligen att befinna sig i slutet av en högkonjunktur och bara veta att allt kan rasa samman vilken minut som helst. Nu är vi där i botten och då finns det bara en väg att gå och det är upp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -