Dagar som denna...

Krönika  Sådana dagar som måndagen, när botten går ur börsen, har det varit lite för många av nu. Det är lätt hänt att uppgivenheten smyger sig på. "Nu stuntar jag i det här och säljer", tänker du. Men nu gäller det att svälja alla dåliga nyheter. Det är inte läge att sälja.

Du surfar in på nyhetssajterna och ser att samtliga morgonrapportörer spår sjunkande börser. Eller så kollar du din depå och upptäcker att favoritfonden nu ligger på minus 37 procent. Och den där aktien som alla analytiker trodde stenhårt på sjunker längre och längre under riktkursen. Eller så har en finansiell gigant med över 100 år på nacken plötsligt gått i konkurs.

Då är det lätt att känna att "nu stuntar jag i det här med aktier och fonder.  Nu säljer jag". Men det är då du, och jag, måste svälja, och svälja och svälja.

Morningstars analyschef Jonas Lindmark skrev nyligen en krönika om Simplicity Indien.  Denna tidigare mycket framgångsrika fond har i år tappat över 50 procent, mer än halva kapitalet. Ser man på en långsiktig kurva över fondens utveckling är det ändå lätt att få intrycket att fonden är framgångsrik. Andelskursen har, trots tappet i år, stigit med över 50 procent sedan starten för fyra år sedan.

Problemet är att vi sparare går på vår magkänsla och följer våra impulser. De är ju så åtråvärda. Fonderna som med hjälp av tjusiga strategier stiger som raketer på börshimlen. Hela vår kropp skriker: "den vill vi ha". När fondens resultat sedan sjunker som en sten skriker kroppen "usch nej den där vill vi inte ha med att göra".

I Simplicitys fall är siffrorna över uttag och insättningar tydliga. När fonden låg på topp rusade spararna till och risken är stor att samma sparare nu tar ut sina pengar. Så i stället för 50 plus blir resultatet alltså 50 minus.

Jag pratade med några vänner om att det är så här och ingen verkar vara förvånad. Vi vet att det är så här och vi vet att vi inte borde göra så här. Det är ju egentligen så enkelt.

Köp när det är billigt och sälj när det är dyrt.

Om det inte vore för den där magkänslan och de där impulserna. Många småsparare ifrågasätter det där eviga rådet om att sitta still i båten är kurserna sjunker. Varför ska vi sitta still när storspelarna säljer?

Jag skulle därför istället vilja damma av ett par andra gamla, och bra, råd. "Försök inte tajma bottnar eller toppar" eller "Den som gapar efter mycket förlorar ofta hela stycket".

För nu vet vi ju att vi borde ha sålt förra året när det såg så bra ut i depån. Om några år när kurserna toppar igen kommer du förmodligen att veta att du borde ha köpt nu.

För även om börserna fortsätter ner så kan vi vara ganska säkra på att kurserna åter igen kommer att nå över dagens nivåer. Kanske inte i morgon, eller nästa vecka men på lång sikt.

Så nu gäller det att svälja, svälja och svälja. Men dagar som denna är det ta mig tusan inte så lätt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -