Wow, nu är det dags att ringa banken!

Krönika  Nu är det skarpt läge om du vill sänka räntan på dina bostadslån. Om du följer mina tips ökar chansen att du lyckas få ned din bokostnad.

Att bankerna är på hugget igen och gärna lånar ut mer till hushållens bostäder var tydligt redan innan Riksbanken på onsdagen meddelade att de sänker reporäntan med en hel procentenhet.

Privatpersoner med god ekonomi är drömkunder för bankerna. Risken för kreditförluster är liten samtidigt som tjänar en rejäl hacka om de får dig som helkund i banken. Se till att utnyttja det. Här är några råd på vägen:

1/ Sikta på 2 procent!
Att få en rörlig ränta (3 mån) under 3 procent var inget problem före sänkningen.

2/ Kom ihåg att din lön är guld värd!
Det som lockar bankerna mest är att du lovar att flytta över dina lönekonton. Även andra konton välkomnas men lönsamheten på just lönekonton är väldigt bra.

3/ Lås dig inte vid Stibor!
Att binda räntan mot Stibor eller någon annan fast referenspunkt ingår normalt inte i den vanliga banktjänstemannens mandat, kräver förmodligen kontakter på minst kontorschefsnivå. Om förhandlingar ska komma vidare kan det vara värt att släppa det kravet.

4/ Glöm inte livförsäkringarna!
Livförsäkringar är dyra. Om du i dag har en livförsäkring kopplad till ditt nuvarande bolån bör du i kalkylen ta med hur mycket det kostar att teckna en ny.

5/ Ta reda på när rabatten måste förhandlas om!
Risken att tappa ränterabatten har ökat. Kontrollera väldigt noga hur ofta och på vilket sätt du måste omförhandla din rabatt för att den inte ska försvinna. Flera banker har minskat löptiden för en given rabatt och kräver nu förhandlingar upp till två gånger per för att den inte ska försvinna. Den misstänksamma skulle kunna tro att bankerna räknar med att tjäna en slant på kunder som missar att förnya rabatten.

6/Kolla alla avgifter!
Avgifterna på olika banktjänster skiljer sig åt rejält mellan olika banker vilket gör att du bör göra en ganska noggrann kalkyl innan du flyttar över alla dina konton, kort och depåer.

7/ Förhandla bort alla småavgifter!
De flesta avgifter går att förhandla bort eller sänka. Inom det här området verkar vanliga banktjänstemän har ett långtgående mandat.

8/ Glöm helrörligt!
Nästan ingen bank vill idag teckna en helt rörlig ränta. Det som gäller är tre månaders bindningstid. Om du i dag har helt rörlig ränta och vill behålla det upplägget är ditt förhandlingsläge sämre än om du är beredd att binda på 3 månader.

9/ Kolla in Comboloan!
Den nya sajten www.comboloan.se är en jättebra källa när du förbereder dig inför mötet på bankkontoret men noteringarna ligger lite efter då räntetrenden är sjunkande. Det gör att du ska sikta under de lägsta räntorna som presenteras där.

Lycka till och glöm inte: det är en djungel där ute!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -