Betalar du mer än grannen för ditt bolån?

Bolån Många svenskar betalar tusentals kronor i onödan på sitt bostadslån eftersom de inte vet att banken är beredd att gå lägre. Se till att du får den ränta du är värd!

För ett tag sedan drog Placera Nu igång en tävling där vi söker Sveriges bästa räntepressare. Svaren har börjat droppa in och vissa av dem är uppseendeväckande. Men vi vill ha fler bidrag. Det vi framförallt vill veta är vilka argument du använder, vilka som fungerar och vilka som inte fungerar.

När jag köpte min första lägenhet var jag mest orolig för att banken skulle säga nej till mig som låntagare. Jobbet var osäkert och de tidigare inkomsterna var inte imponerande. Vilken ränta banken gav mig reflekterade jag nog aldrig över. Ett antal bostäder senare vet jag att bankernas utlåningsräntor inte är fasta och lika för alla kunder.

Riksbanken reporänta är en av de faktorer som styr vilken ränta vi får på vårt bolån. En annan är kreditvärdigheten. Bra och säkra kunder bör få en lägre ränta än mer osäkra.

De flesta av oss är väldigt bra kunder. Undersökningar visar att de flesta hushåll även i dåliga tider prioriterar att betala sina bolån. Vi lånar dessutom allt mer pengar för att finansiera vårt boende, bilen och båten. Sparar gör vi både till oss själva och till barnen. Bankärenden hanterar vi nästan helt själva och besvärliga kontanter har vi vant oss av vid.

Men vi betalar fortfarande avgifter och sätter in våra löner på räntefria konton. Gnäller gör vi nästan aldrig, åtminstone inte så att banken hör det. Byter bank gör vi sällan. Prutar gör vi allt oftare. Det gör vi rätt i.

Räntenettot, skillnaden mellan ut- och inlåningsräntorna, är en av bankernas absolut viktigaste inkomstkällor. För ganska många år sedan var skillnaden stor men på senare år har bankernas marginaler pressats. Nya aktörer har ökat konkurrensen och vi kunder har blivit allt mer medvetna om att det är möjligt att få lägre räntenivåer, genom att pruta eller att byta bank. På senare tid har även nya regler, som Basel II, sänkt kapitaltäckningskraven för krediter med låg risk och dit räknas normalt bostadslån till hushåll.

Men samtidigt som bankernas marginaler har pressats har volymen, det vill säga utlåningen, ökat rejält till följd vilket gjort att bankerna klarat sig bra ändå. När nu räntorna stiger igen finns det de som tror att en och annan bank kommer att passa på att förbättra sina marginaler, det vill säga höja lite för mycket. Handelsbankens kvartalsrapport som kom i veckan visade att bankens räntenetto stärkts under perioden.

Var det du eller din granne som var med och förbättrade bankens marginaler?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -