USA-räntorna det stora problemet

Makroveckan Oro i Mellanöstern och stigande räntor la tydlig sordin på börsstämningen under veckan som gick. Nu väntar en fullmatad vecka med både viktiga inflations- och tillväxtsignaler samt en rad med tunga företagsrapporter.

Det fortsätter att vara i huvudsak dystra miner på finansmarknaden. Den svenska börsen backade med 1,1 procent under veckan som gick medan Stoxx600 tappade 1,2 procent. S&P500 sjönk samtidigt med hela 3,0 procent.

De ökade spänningarna i Mellanöstern bidrar förstås till att dämpa humöret men den stora boven i dramat torde vara ränteuppgångarna i USA. Det gäller dels sjunkande förväntningar på sänkta räntor, dels på att de långa marknadsräntorna har stigit kraftigt under senare tid. Den amerikanska tioårsräntan är nu uppe på 4,66 procent.

Räntorna kommer även att vara i fokus under veckan som kommer. På fredag publiceras den amerikanska PCE-deflatorn som blir en mycket viktig input för den amerikanska centralbanken inför nästa veckas räntebesked. Fed går dock in i en så kallad ”tyst period” under veckan så inga direkta uttalande kring penningpolitiken görs. Vi på Placera kan tycka att det är lite skönt med lite lugn och ro efter det närmast extremt stora fokus som varit på diverse uttalanden från centralbankshåll.

Dessutom ska mycket stora emissioner av amerikanska statsobligationer göras under veckan. De summerar till 183 miljarder dollar och hur dessa tas emot på marknaden lär få stor effekt på räntemarknaden och därmed i förlängningen på börsen.

Samtidigt ska ett antal stora, amerikanska drakar, som Microsoft, Meta, Alphabet och Tesla presentera sina kvartalsrapporter. Så det kan bli en svängig resa på den amerikanska börsen under veckan som kommer. Även från den svenska börsen strömmar rapporterna.

Noterbart är att oljepriset sjunkit tillbaka och Brentolja handlas nu kring 86 dollar per fat. Samtidigt som guldruschen ser ut att ha kommit av sig något. Guldet kostar nu 2 364 dollar pre uns efter att ha varit uppe en bit över 2 400 dollar under förra veckan. Spekulationerna kring vad som egentligen driver guldpriset fortsätter.

den mer rena makrosidan kommer det en hög med intressanta data.

Tisdagens preliminära inköpschefsindex för april blir en viktig värdemätare på tillståndet i världsekonomin. Här är förhoppningen av EMU-området ska sega sig uppåt medan det ser hyggligare ut i Storbritannien och USA.

Onsdagens tyska IFO-index och amerikanska BNP-siffror lär också röna stort intresse. Den senare siffran väntas visa på fortsatt stark utveckling i USA, främst drivet av hushållen, även om tillväxttakten väntas ha dämpats något.

För svenskt vidkommande ser vi fram mot arbetslöshetssiffror, producentpriser, en färsk konjunkturbarometer och hushållsutlåning. Allt viktiga pusselbitar inför Riksbankens nästa räntebesked. På marknaden prisar man in en sänkning den 8 maj med runt 80 procents sannolikhet.

Måndag

Budgetunderskott och statsskuld för EMU-området. Allt fler börjar lyfta fram de stigande statsskulderna i stora delar av världen som nästa stora problem för världsekonomin och finansmarknaden att hantera. Utgångsvärdena ser i alla fall inte ljusa ut.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för april rullas ut på bred front. I EMU-området väntas små förbättringar i industri men från låga nivåer medan det ser bättre ut i tjänstesektorn. Indexen för USA och Storbritannien väntas ligga kvar över de 50-nivå som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Värt att hålla koll på är priskomponenterna i de brittiska och amerikanska indexen.  

Onsdag

Arbetslösheten i Sverige tickar sakta men säkert uppåt. IFO-indexet för Tyskland, som mäter humöret i näringslivet och bygger på ett betydligt större underlag än inköpschefsindexen, vänta ha stigit något i aprilmätningen. Nivån är dessvärre inget att yvas över.

Torsdag

Svenskt producentprisindex och en färsk konjunkturbarometer. Viktiga signaler för Riksbanken inför det penningpolitiska beskedet den 8 maj. Vi hoppas på en uppgång för barometern generellt och hushållens konfidensindikator speciellt. Mycket av marknadens fokus lär dock hamna på de amerikanska BNP-siffrorna för första kvartalet. Tillväxten väntas visserligen ha dämpats något men amerikansk ekonomi fortsätter att växa i riktigt hygglig fart. Positivt ur tillväxtsynpunkt men kan också komma att dämpa förväntningarna på räntesänkningar ytterligare.

Fredag

Allt intresse på finansmarknaden lär riktas mot den amerikanska prisdeflatorn för privat konsumtion (PCE). Federal Reserves föredragna inflationsmått. Det ligger normalt en bit under den officiella inflationssiffran men det flesta räknar med att kärn-PCE fortsatt kommer att ligga på en för hög nivå ur centralbankens perspektiv. Håll särskild koll på månadsutvecklingen som visat på en något högre takt under inledningen av 2024. En lägre månadsutveckling än väntat skulle sannolikt tas emot med ett rejält glädjeskutt på marknaden.     

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -