Lögner, sanningar och aktiechattar

Krönika  Den fällande domen mot den 50-åriga Umeåbon som lagt ut information om bolaget Morphic Technologies på Avanzas företagsforum förvånade många, även mig. Mannen nekar till uppsåt och det är inte bevisat att han verkligen lyckades påverka bolagets aktiekurs. Trots det dömdes han till dagsböter för svindleri.

Efter att ha läst lagtexten och bollat med en jurist som är kunnig på området kan jag konstatera att domen förmodligen är juridisk korrekt, om omständigheterna stämmer.

Så här lyder brottsbalken om svindleri:

"Den som offentliggör eller bland allmänheten sprider vilseledande uppgift för att påverka priset på ett värdepapper döms för svindleri till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa till böter eller fängelse i högst 6 månader."

Frågan är om det går att påverka priset på en aktie på ett företagsforum? Eller med andra ord: Vilken roll spelar ett företagsforum? Det var en av de centrala frågorna under rättegången mot mannen.

Den åtalade försökte förklara för rätten hur ett företagsforum egentligen fungerar. Enligt honom är det en rolig maskerad eller ett rollspel.

"Det gäller att vinna medspelarnas förtroende", förklarade han

Själv valde han att spela rollen som dotter till en insider i bolaget Morphic Technologies. Genom att göra egna "analyser" eller gissningar lyckades han lura många av de andra chattarna att han faktiskt visste mer än marknaden.

"Jag ljög inte utan spelade min roll", förklarade han.

Ibland stämde uppgifterna skrämmande bra och ibland var de, enligt vittnena, uppåt väggarna.

Fredrik Dahlström, som är utredare på Ekobrottsmyndigheten och har en finansiell bakgrund som bland annat aktiemäklare hos Hagströmer & Qviberg, var kallad som expertvittne.

För honom är ett företagsforum ett ställe där småsparare som inte har samma tillgång till analyser som professionella handlare hämtar information. Fredrik Dahlströms uppfattning är att det som skrivs på olika företagsforum kan påverka småsparares beslut att köpa eller sälja aktie eller att ta ett aktivt beslut att avstå från att köpa aktien.

"I det här fallet har ju till och med bolaget reagerat på att informationen varit trovärdig", påpekade han i rätten.

Morphic Techonologies informationschef Johannes Falk följer vad som sägs om bolaget på olika aktieforum men säger att det är tydligt att marknadens aktörer inte hyser något större förtroende för vad som skrivs där.

Men den här gången var det lite annorlunda.

En dag när Johannes Falk satt han och jobbade med två pressmeddelanden kom plötsligt ett inlägg på Avanzas företagsforum med beskedet "snart kommer två pressmeddelanden från Morphic Technologies".

"I det läget började vi anställda nästan själva tro på att det fanns en läcka i företaget", berättade han.

Efterforskningar i bolaget gav emellertid inget resultat och andra uppgifter som presenterade på företagsforumet stämde inte alls. Trots det var inläggen, enligt Johannes Falk, oroväckande.

"Även om alla vet att chattsidor inte är något man kan lita på så fanns det andra inlägg som tydde på att de andra deltagarna hade stort förtroende för just den här personen."

Slutsatsen från rättegången måste nog bli att ett företagsforum är helt olika saker för olika deltagare. I det här målet hade tingsrättens utslagsröst.

Det återstår att se om hovrätten anser att Avanzas företagsforum är en maskerad.

----

Vill du veta vad Avanza-chattaren skrev? Läs här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -