Fonden som går bättre när det blåser

Fondanalys För hedgefonden AMDT Hedge var börsturbulensen i slutet av sommaren strålande nyheter. Fonden som redan tidigare visat att den trivs bäst när det stormar har levererat en avkastning på över 16 procent de senaste tre månaderna.  Tack vare dessa och tidigare siffror kan fonden rekommenderas som ett bra sätt att säkra sin fondportfölj mot fortsatt oroliga tider.

Förvaltaren och vd:n Christer Andersson på Systematiska Fonder i Lund kan ännu en gång konstatera att bolagets egenutvecklade system för terminshandel fungerar vid stora kurssvängningar. Det är också hela syftet.

"Vår strategi bygger inte alls på någon marknadsbedömning, utan vi agerar enbart på förändringar i volatiliteten på börsen och intar då positioner efter det", berättar han.

Det har inte heller någon betydelse för fondens positioner om förvaltaren tror att börsen kommer att röra sig uppåt eller neråt.

"Anledningen att volatiliteten förändras är ju ofta att ny information kommer till marknaden. Men vi gör aldrig någon bedömning av i vilken riktning den kommer att påverka."

Däremot har modellen, enligt Christer Andersson, blivit bättre och bättre i takt med att han har jobbat med och finslipat på dess funktioner. Han vill inte lämna någon prognos när det gäller volatiliteten på börsen framöver.

"Men jag hoppas självklart att oroligheterna fortsätter.  Det sämsta marknadsläget för vår fond är stabilt uppåtgående. I dessa lägen kan vi aldrig generera en avkastning som är bättre än börsen. Vi rekommenderar därför ingen att enbart ha vår fond i portföljen. Den ska ses som ett komplement till vanliga aktiefonder", säger Christer Andersson.

AMDT Hedge har en förvaltningsavgift på 1,5 procent av kapitalet plus 20 procent av överavkastningen.

AMDT Hedge:s resultat:

 3 månader                6 månader                I år

    16 %                          19%                   13%       

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -