Kolla in rean på börsen innan du köper fond

Fondkommentar  Trött på höga förvaltningsavgifter i fonderna? Då är börsens investmentbolag ett bra alternativ. Många investmentbolag handlas just nu med rejäla substansrabatter.

Den pågående börsoron har gått hårt åt investmentbolagen och många handlas just nu med ovanligt stora substansrabatter. Det innebär att investmentbolagens aktier värderas lägre än summan av bolagens tillgångar. Investmentbolagen har alltså gått ned mer i börsnedgången än de börsaktier som bolagen äger. Förr eller senare bör det ske en normalisering av det här förhållandet vilket i så fall innebär en uppgång för investmentbolagen.

Det finns dessutom många andra fördelar med att köpa aktier i investmentbolag i stället för fonder. Genom att investmentbolagen har olika inriktningar kan deras resultat skilja sig från index. Förvaltarna har möjlighet att agera friare vilket innebär att de kan belåna sina innehav och placera i onoterade innehav. Dessutom brukar kostnaden för investmenbolagens förvaltning vara lägre än i aktivt förvaltade aktiefonder.

En nackdel är att investmentbolagen har färre innehav än en vanlig aktiefond. Det gör att riskspridningen blir mindre. För att kompensera det kan du köpa aktier i flera olika investmentbolag.

Investmentbolaget Investor ingår i Wallenbergsfären ochär storägare i en rad stora svenska börsbolag, bland annat Ericsson, ABB och SEB. I bolagets portfölj finns även en mindre del onoterade innehav.Investors aktie handlas just nu med en rabatt på drygt 30 procent.

Industrivärden som är nära allierat med Handelsbanken är ett renodlat investmentbolag med elva börsbolag i portföljen, bland annat Sandvik, Handelsbanken och SSAB. Bolaget handlas med en substansrabatt på 26 procent.

Här ska sägas att dessa bolag historiskt alltid haft en substansrabatt och att den sannolikt inte går till noll. Men en minskning av rabatten är fullt möjlig.

Det nyligen noterade investmentbolaget, eller matarbolaget, East Capital Explorer har en annorlunda konstruktion men är samtidigt det tydligaste alternativet till en fond.East Capital Explorer investerar i fondbolaget East Capitals specialfonder som i sin tur är inriktade på onoterade innehav i Ryssland och resten av Östeuropa. Dessa fonder har tidigare bara varit öppna för förmögna privatpersoner med möjligheter att binda upp sitt kapital under en lång tid. East Capital Explorer betalar dock samma förvaltningsavgifter som övriga sparare i fonderna.

Rabatten i East Capital Explorer är än så länge ganska låg, knappt 9 procent. Det hänger sannolikt ihop med att halva portföljen fortfarande består av kontanter. Den stora fördelen är att du får tillgång till specialfonderna som har utmärkt historik samtidigt som du kan sälja och köpa när du vill.

Många investmentbolag jobbar aktivt för att minska substansrabatten när den ökar för mycket, genom bland annat återköp av aktier, vilket gör att det är klokt att köpa när rabatten är stor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -