Nordiska Elbrus går lång i aktier och kort i terminer

Fondanalys Den nystartade nordiska fonden Elbrus står efter tre månader rejält på plus. Det är för kort tid för att bevisa investeringsstrategin, som beskrivs som en av de hetaste trenderna i den internationella fondvärlden. För att få en bättre bild har Placera Nu ställt förvaltaren mot väggen och gjort en balansräkning. Resultatet blev försiktigt positivt.

Holtback & Partners senaste fondtillskott Elbrus investerar i nordiska aktier, med extra fokus på små och medelstora bolag. Fonden har under sina tre första månader levererat en avkastning på drygt 14 procent. Senaste officiella noteringen är från sista maj, före den senaste turbulensen på Stockholmsbörsen. Men enligt förvaltaren Tom Engman har den positiva trenden fortsatt.

"Tack vara ett bra aktieurval och en låg nettoexponering fortsatte Elbrus att öka i värde även under nedgången i början av månaden", säger han.

Elbrus är en specialfond, men inte en traditionell hedgefond. Den vanligaste strategin för hedgefonder är en lång/kort aktiehedge. Förvaltare tar långa positioner i aktier med potential att stiga och blankar i övervärderade bolag. Elbrus tar bara långa positioner och blankar inte. Förvaltaren skyddar portföljen genom att sälja indexterminer. Om portföljen är fullinvesterad med 100 procent av kapitalet i aktier kan förvaltaren ge ut terminer motsvarande maximalt 20 procent. Det betyder att nettoexponeringen mot börsen ligger mellan 80 och 100 procent. Tom Engman lyfter även fram den mycket aktiva förvaltningen som en viktig del av fondens strategi.

"Vi lägger ni mycket möda och energi på att träffa bolagsledningen och verkligen lära känna våra investeringar, det är en hedge i sig själv."

Varför blankar ni inte?

"Eftersom vi balanserar risken genom att utnyttja terminer och göra en bra analys, har vi möjlighet att investera hela kapitalet i aktier", säger Tom Engman.

Innebär inte det att Elbrus kommer att gå bättre än traditionella hedgefonder på en stigande marknad men tappa mer när marknaden går ner?

"Teoretiskt kan det se ut så men med en bra grundläggande analys och en 80 procentig nettoexponering behöver det inte vara så. Det lyckades vi visa i början av den här månaden."

Är det korrekt att jämföra Elbrus med en traditionell hedgefond eller bör den snarare jämföras med en aktiv aktiefond?

"Vi tror att Elbrus över tiden kommer att falla väl ut i jämförelser med båda kategorierna."

Enligt majrapporten är fondens fem största innehav AztraZeneca, DNB Nor, Skanska, KappAhl och MTG.

Kan du berätta lite mer om portföljen?

"Vi har totalt 16 olika bolag och nettoexponeringen var 87,26 procent sista maj. I dag ligger den något lägre. Nästan 100 procent av fondens kapital är placerat i aktier."

Vad tror ni om utvecklingen för de nordiska bolagen resten av året?

¿Vi förväntar oss starka Q2-rapporter och tror att marknaden kommer att fortsätta vara bra för den som letar efter undervärderade mellanstora och små bolag. Nordiska marknaden som helhet tror vi kan stiga ytterligare med mellan 5 och 10 procent¿, säger Tom Engman.

Förvaltarteamet utgörs av en erfaren trio som förutom Tom Engman består av Johan Wadell och Magnus Oscarsson. Alla tre uppger att de har placerat eget kapital i fonden. Förvaltningsavgiften är 1,5 procent men det utgår även en resultatbaserad avgift. Fonden säljs via Avanza, Nordnet eller direkt hos Holtback & Partners.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -