Gustavia Ryssland går bra på svag marknad

Fondanalys Årets första halva har varit trög på Moskvabörsen. Trots det har ett par av Rysslandfonderna gått riktigt bra. Bäst i klassen är Gustavia Greater Russia som sedan årsskiftet sprungit ifrån konkurrenterna.

Rysslandfonderna har i snitt ökat med drygt 8 procent sedan årsskiftet*. Det är inget dåligt resultat med tanke på den svaga utvecklingen på börsen i Moskva. Men mellan fonderna i kategorin Ryssland är skillnaderna stora. Allra bäst har det gått för Gustavia Greater Russia som under perioden levererat en avkastning på drygt 21 procent.

Förvaltaren Tim Drinkall, som ansvarar för Gustavias Rysslandfond, berättar att de har fokus på små och medelstora bolag samt att ungefär en fjärdel av kapitalet är placerat på börserna i Ukraina och Kazakstan.

"De senaste 12 månaderna har vi i Ryssland framförallt satsat på bolag med direkt eller indirekt säljer till konsumenter. Det inkluderar, med en bred definition, telekom, service och banker. Ungefär hälften av portföljen består av konsumentföretag", berättar Tim Drinkall.

Du har tidigare varit försiktig med olje- och gasbolag, håller du fast vid den strategin?

"Ja, det gör jag. Olja och gas har varit en bra sektor att investera i de senaste tre åren men nu när höga oljepriser redan är inräknade i värderingarna så är de enkla vinsterna redan borta. Med det sagt, så finns det några områden inom oljebranschen där investerare fortfarande kan få en hygglig avkastning, som till exempel prospektering och produktion."

Vilka branscher tror du mest på just nu?

"Jag fortsätter att gilla finans och läkemedel. Även om värderingen av bankerna är höga så tror jag på en kraftig tillväxt på medellång sikt eftersom Ryssland och de andra länderna i den regionen har en väldigt underutvecklad banksektor. När det gäller läkemedel så finns det inte så många bolag att investera i men de som finns är attraktivt värderade. Jag tror att konsumtionen av läkemedel i Ryssland kommer att växa dramatiskt."

Hur mycket påverkas marknaden av den politiska osäkerheten inför årets parlamentsval och nästa års presidentval?

"Ärligt talat så är jag inte så bekymrad för den politiska situationen. Utgången av parlamentsvalet är redan klar med en majoritet som är lojal med Putin. När det gäller presidentvalet så blir det Putin som väljer sin efterträdare vilket gör att jag inte förväntar mig några större förändringar, varken ekonomiskt eller politiskt."

Vilka andra risker ser du?

"Jag tror att den största risken är att Ryssland intar en mindre stram hållning när det gäller den statliga budgeten eller en mer aggressiv approach till att spendera den 120 miljarder dollar stora stabiliseringsfonden. Det skulle riskera att driva upp inflationen och skapa obalans i ekonomin. Externa faktorer kan också påverka, antingen ett rejält fall i oljepriset, en kris på tillväxtmarknaderna som göra att investerarna omvärderar riskerna eller en global nedgång. Men jag ser inte något av dessa scenarier framför mig de närmaste tolv månaderna."

Vad tror du om utvecklingen för Gustavia Greater Russia och den ryska börsen resten av året?

"Jag är positiv. Det stora antalet börsintroduktioner har avsevärt ökat utbudet av potentiella investeringar samtidigt som kvaliteten när det gäller bolagens rapportering och insyn har förbättrats."

Tim Drinkall avslutar med att säga att han förväntar sig att kapitalet strömmar till under andra halvåret och att det kommer att resultera i ett bra slutresultat, både för fonden och för marknaden.

*snitt för samtliga Rysslandfonder inkl. sådana som är noterade i SEK, dollar och Euro.

Fond (med kursen i sek)                   Sedan årsskiftet, procent

Gustavia Greater Russia                     21,3

East Capital Rysslandfonden               14,1

Swedbank Robur Ryssland                   8,8

HQ Rysslandfonden                             7,1

Nordea Ryssland                                 5,8

ABN AMRO Ryssland                           -3,0

 Källa: Morningstar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -