Olja och banker i Fidelitys Thaifond

Fondanalys Thaifonderna har, trots den politiska oron, gått bra i år och återinförs demokratin kan börsen i Bangkok sätta rejäl fart. Men fortsatt kaos kan å andra sidan skapa en rejäl nedgång i ekonomin. Ett bra val för sparare som ändå vill ta risken är Fidelity Thailand Fund, som har en aktiv förvaltningsstrategi och en erfaren förvaltare.

Fidelity Thailand Fund har genererat en avkastning på 22 procent sedan årsskiftet. Jess Tan, som leder Fidelitys asiatiska förvaltningsteam i Hongkong, är fortsatt positiv till den thailändska börsen.

"Vi ser militärdomstolens beslut att upplösa det tidigare regeringspartiet Thai Rak Thai som ett tecken på att det politiska kaoset som rått sedan i höstas går mot sitt slut. Det kommer att r locka tillbaka investerarna. Därmed står vi sannolikt inför en återhämtning i den thailändska ekonomin", säger han.

Jess Tan varnar dock för att den politiska situationen nu måste bli mer stabil, annars riskerar ekonomin att snabbt försämras. Thailändarna ska folkomrösta om en ny författning i höst och senare i år ska en ny regering väljas.

Fidelitys Thailandfond har en strategi som går ut på att leta efter undervärderade bolag med starkt tillväxt, bra kassaflöde och bra företagsstyrning. Investeringarna följer inte index men avvikelser "övervakas" i syfte att kontrollera risknivån i portföljen.

Den nuvarande förvaltaren Gillian Kwek har ansvarat för Thailandfonden i sex år. I dagsläget har portföljen ett stort inslag av finansiella bolag och oljebolag. Största innehavet är olje- och gasbolaget PTT, men i portföljen finns också stora innehav i bankerna Bangkok Bank, Krung Thai Bank, Kasikornbank och Siam Commercial Bank.

Räntorna ligger för närvarande på en låg nivå i Thailand. Trots det är såväl företag som hushåll försiktiga med att låna pengar till investeringar och konsumtion, vilket förklaras med den politiska oron i landet. En förändring kan gynna den finansiella sektorn.

Fidelity Thailand Fund har en köpavgift på 2 procent och en förvaltningsavgift 1,5 procent. Risken är hög. Men en titt på nyckeltalen ger vid handen att Fidelity har en bra riskjusterad avkastning, samtidigt som fonden är mer känslig än index för marknadssvängningar. Det senare innebär att fonden normalt ökar mer i värde än index vid en börsuppgång och sjunker mer vid en nedgång.

Eftersom marknadsrisken är mycket hög i alla renodlade Thailandfonder är rådet till den lite försiktigare spararen i stället leta efter bredare Asienfonder.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Thailand A-Dis-USD Neutral 0,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -