HQ har den bästa av två svenska Afrikafonder

Fondanalys Sparare som tror på Afrika har två svenska alternativ. De uppvisar många likheter men Placera Nus favorit är HQ Afrika. Den har en tydlig strategi att söka sig utanför Sydafrika och en beprövad metod för att välja bolag.

I maj förra året startade HQ Fonder och Simplicity var sin Afrikafond. Båda fonderna investerade initialt nästan hela kapitalet på den sydafrikanska börsen. Men tajmingen var sämsta tänkbara. Strax efter premiärerna rasade börsen och den sydafrikanska valutan sjönk i värde. Nu har det ljusnat. Båda fonderna har med råge återhämtat vad de tappade första tiden. HQ Afrika har de senaste sex månaderna haft en avkastning på 17 procent och Simplicity Afrika 24 procent.

Förklaringen till återhämtningen är framförallt att börsen i Sydafrika repat sig. Om inte randen samtidigt hade tappat rejält i värde, mot bland annat svenska kronan, hade det sett riktigt bra ut.

Båda fonderna investerade initialt nästan hela kapitalet i Sydafrika men har nu ambitionen att söka sig mot nya länder. Den strategin är tydligast hos HQ Fonder vars förvaltare har som mål att vid slutet av det här halvåret ha hälften av kapitalet placerat i andra länder. Även Simplicity har börjat leta sig utanför Sydafrikas gränser men deras placeringsmodell gör att det inte går att säga i vilken omfattning det kommer att ske. Förvaltarna placerar kapitalet med hjälp av en egenutvecklad statistisk modell som identifierar "vinnare", det vill säga bolag som gått bra under en längre period. HQ Fonder använder en mer traditionell stockpickingstrategi som går ut på att hitta undervärderade bolag.

De afrikanska börserna är omogna och ställer stora krav på förvaltarna. Båda fondernas förvaltare har värdefull erfarenhet av tillväxtmarknader men också väldigt omfattande bevakningsområden.

Simplicity Afrika förvaltas av Ulf Ingemarson och Hans Bergqvist som även ansvarar för bolagets Indien- och Asienfonder samt Nya Europa. HQ Afrikas förvaltare Fredrik Colliander ansvar även för Rysslandsfonden och Tillväxtmarknadsfonden.

HQ Afrika har en förvaltningsavgift på 2,5 procent. Köpavgiften är 3 procent och säljavgiften 1 procent. Simplicity Afrika har en förvaltningavgift på 1,9 procent och köpavgiften är 1 procent. Fonderna säljs genom fondbolagen och nätmäklarna. Men även inom ramen för PPM, där förvaltningsavgiften är lägre samtidigt som du slipper köp- och säljavgifter.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -