Lovande start för it-fonder

Fonder  De svenska it- och teknikfonderna går bättre än på mycket länge. Placera.nu har tittat närmare på vad som gömmer sig i de bäst presterande portföljerna och hittat två lovande, men ganska olika, blandningar.

Sedan årsskiftet har ett flera av de svenska IT- och teknikfonderna haft en avkastning på över 10 procent. Allra bäst går blandfonden Banco Teknik & Innovationer med en avkastning på plus 19 procent.

Det är siffror som bör få förvaltarna att fundera på att köpa en tårta. Denna fondkategori har nämligen en ovanligt seg och trist historik.  Många av bolagen i fondernas portföljer har i själva verket aldrig återhämtat sig efter IT-kraschen år 2000.

Banco Teknik & Innovationer har, för att nämna ett talande exempel, haft en snittavkastning på minus 22 procent de senaste tre åren. Vad är det då som har hänt?

Under årets första dryga månad har IT-branschen precis som de flesta andra branscher levererat dåliga nyheter i form av vinster under förväntan och nedskrivna prognoser.  Det gäller såväl svenska bolag som stora amerikanska IT-jättar som Intel och Microsoft.

Men samtidigt finns det mycket som talar för att it-branschen kommer att klara lågkonjunkturen rätt bra.

Många av de amerikanska storbolagen har starka balansräkningar, vilket bland annat gör att de inte är beroende av bankernas vilja att låna ut pengar. De kan i stället utnyttja de dåliga tiderna till att positionera sig för en uppgång, genom förvärv och utveckling.

Tillverkande it-bolag ligger normalt tidigt i konjunkturen och dessutom förväntar sig alla att det vänder först i USA där många av de största har sin bas.

Placera.nu har tittat närmare på portföljerna i några av de fonder som gått bäst i år.

Ett innehav som finns med bland de tio största innehaven i flera av fonderna är svenska Orc Software, vars kurs stigit med drygt 30 procent sedan årsskiftet. Bolaget som utvecklar program för handel med derivatinstrument presenterade visserligen ett resultat som var något sämre än väntat för 2008 men kunde ändå visa upp en växande orderbok. Affärsmodellen med årsabonnemang gör dessutom att årets intäkter känns ganska säkra, även om kunderna framförallt finns inom finanssektorn.  Placera.nu gav nyligen rekommendationen öka på Orc Software.

Ett annat stort innehav som bidragit positivt till fondernas resultat är amerikanska sökmotorföretaget Google. Resultatet under fjärde kvartalet var bättre än förväntat och många analytiker som bevakar bolaget har en positiv syn på bolaget.

Banco Teknik & Innovationer har rejält med bioteknik i sin portfölj. Bland de tio största innehaven finns fyra svenska bioteknikbolag som alla haft en positiv kursutveckling i år: Vitrolife, BioGaia, Glycorex och Karo Bio. Placera Nu har i tidigare analyser haft en positiv syn på framtiden för åtminstone tre av dessa bolag.

Slutsatsen är att it- och teknikfonderna känns riktigt lovande just nu. Om du vill placera med fokus på Sverige och föredrar en lite bredare teknikblandning bör du ta en närmare titt på Banco Teknik & Innovationer. Om det är de globala it-jättarna du är ute efter är SEB it-internetfond ett bra val.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -