Krydda med högrisk från Skandia

Fondanalys Telekom, information, media och underhållning. Time Global var så rätt när Skandia lanserade fonden för åtta år sedan. Nu kan det vara dags igen för sparare som söker en kul högriskfond att krydda portföljen med.

Aktiefonden Skandia Time Global lanserades i slutet av 1998 med hjälp av en reklamkampanj fylld med små rymdmänniskor. Året efter hade fonden en avkastning på 95 procent. Sådana siffror är det inte lönt att drömma om.

Men efter några katastrofala efterföljande år gav fonden drygt 16 procent i avkastning förra året och trenden pekar, lite suddigt, uppåt även om det inte gått så bra i år.

De flesta analytiker blir allt mer övertygade om att de amerikanska räntehöjningarna är över för den här gången. Det borde gynna de stora amerikanska IT- och telekombolagen.

Dessa stora jättar är välrepresenterade i Skandia Time Global. De fem största innehaven finns i Microsoft, Millicom, IBM, Opera Software och AT & T.

Under årets första halvår gjorde fonden stora nettoinvesteringar ibland annat Yahoo och Tele2.

Skälet till köpet av Tele2 uppges vara att bolaget var undervärderat samt att det är väl i positionerat i en bransch som just nu konsolideras.

För den aktiva spararen som tycker att det är roligt att följa nya produktlanseringar, som Microsofts försenade Windows Vista, är fonden en kul krydda i portföljen. En anledning till den knackiga utvecklingen i år är innehavet i amerikanska Portalplayer. När företaget förlorade designupphandlingen för iPod Nano förändrades framtidsutsikterna över en natt.

Men glöm inte för ett ögonblick att risken är hög och att kurssvängningarna kan bli stora även framöver.

Time Global förvaltas sedan 2003 av Audun Wickstrand Iversen på Den Norske Bank. Strategin är att överträffa utvecklingen för Time-index som består av de bolag i MSCI World Index som är verksamma inom telekom, information, media och underhållning. Fonden investerar i vad som bedöms vara marknadsledande bolag i dessa fyra branscher.

Förvaltningsavgiften är 1,4 procent och fondens andelar köps och säljs genom SkandiaBanken.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -