Norsk-svensk asiat sopar banan med konkurrenterna

Fondanalys Carlson Fonders Asienfond verkar spela i en annan liga än konkurrenterna just nu. Fonden har sedan årets början haft en avkastning på 60 procent, vilket ger den en pallplacering i världstoppen. Under den senaste börsoron passade förvaltaren Anna Ho (bilden) på att köpa bra bolag billigt. Om hon lyckas återstår att se, men med fondens historik i minne finns det goda skäl att lita på hennes omdöme.

När kreditoron började märkas på världens börser i slutet av sommaren paniksålde många investerare sina mest likvida aktier. Andra sålde mer strategiskt för att i stället kunna passa på att fynda pärlor. Till den senare kategorin hör Anna Ho, som med Hongkong som bas, förvaltar Carlson Asian Small Cap.

När hon nyligen intervjuades av nyhetsbyrån Bloombergs sa Anna Ho så här om sin senaste strategi:

"Jag skaffade fram pengar genom att sälja några av de mest likvida aktierNA och trimmade porföljens toppinnehav."

Några av försäljningarna blev bra affärer. Timmerföretaget China Grand Forestry Resources Group som hon köpt för mellan HK$ 0,8 och HK$ 1,4 sålde hon för HK$ 2,70. I stället köpte hon bland annat Goldbond Group Holdings, som driver en kedja av pantbanker i Kina.

Börsoron åstadkom ett hack i fondens avkastningskurva men nu lutar den lika kraftigt uppåt som innan. Ett gammalt innehav som bidragit positiv till resultatet det senaste året är China Everbright International Ltd, ett kinesiskt företag som specialiserar sig energiutvinning från avfall och vattenrening.

Fondens fokus ligger på små och medelstora bolag i Asien, exklusive Japan. Strategin är utpräglad bottom up, vilket innebär Anna Ho söker köpvärda bolag oavsett utsikterna för just den marknaden där aktierna handlas.

Det har de senaste åren varit en lysande strategi för fondens sparare. I år har fonden redan levererat en avkastning på nästan 60 procent och det senaste året nästan 90 procent. Medelavkastningen de senaste tre åren ligger på 43 procent.

Fonden, som är noterad i svenska kronor, har en förvaltningsavgift på 1,75 procent, vilket känns billigt med tanke på den aktiva förvaltningen och resultaten. Om du istället köper fonden via ditt PPM-sparande blir den riktigt prisvärd med en förvaltningsavgift på 1,1 procent. Carlson Fonder, som är en av Sveriges största kapitalförvaltare, är numera en del av koncernen Den Norske Bank.

Resultat för Carlson Asian Small Cap (SEK)

I år          3 år, medel

57,9%     42,5 %

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -