Snårigt när SEB och Kaupthing säljer ryska papper

Aktieindexobligationer Just nu säljer både SEB och Kaupthing Bank treåriga ryska indexobligationer. Placera Nu föredrar Kaupthings innovativa upplägg. Men tyvärr är informationen så dålig att många förmodligen missar poängen.

Kaupthings indexobligation kallas Ryssland & Olja. I den baseras avkastningen på en korg som till lika delar består av indexet RDX och prisutvecklingen på olja. RDX består av tolv ryska bolag noterade på Londonbörsen.

SEB:s obligation, som kort och kallas Ryssland, bygger på utvecklingen för indexet Russian Depository Index som består av tolv bolag noterade på börsen i Moskva.

Dessa två index, som i praktiken är samma sak, har de senaste tre åren stigit med 160 procent. Med oljepriset inräknat ligger uppgången på drygt 140 procent. Men det finns en stor fördel med att ha med oljepriset i den underliggande korgen.

Emil Nordström på Kaupthing Bank berättar att den finansiella oron i världen har gjort att optioner baserade på den ryska aktiemarknaden har blivit väldigt dyra den senaste tiden.

"Det gjorde att vi sökte efter ett effektivare sätt att skapa den exponering mot den ryska ekonomin som vi var ute efter", säger han. Lösningen blev att även köpa oljeoptioner som är betydligt billigare.

Den lägre kostnaden för optionerna gör att Kaupthing kan ge spararna en större del av den eventuella uppgången än vad SEB kan. Hur mycket spararna får tillbaka av en uppgång brukar kallas omräkningsfaktorn. För Kaupthings obligation är den 125 procent och för SEB 100 procent.

Med samma utveckling som under de tre senaste åren kommer SEB:s kunder, lite förenklat, att få 160 procent i avkastning på det nominella beloppet. Motsvarande siffra för Kaupthings kunder blir 175 procent (1,25X140).

Men allt är inte bra med Kaupthings obligation. Courtageavgiften är ovanligt hög, 3 procent. SEB tar ut 2 procent. Dessutom kräver Kaupthing en minsta investering på 100 000 kronor vilket gör att den bara är ett alternativ för kapitalstarka sparare.

Informationen i Kaupthings marknadsföringsbroschyr har stora brister. I stället för att förklara upplägget med oljeoptioner ägnar sig banken åt ganska meningslös information om den ryska ekonomin.

Kaupthings obligation riskerar dessutom att påverkas kraftigt av framtida förändringar i oljepriset då dessa även påverkar hela den ryska ekonomin och många av de börsbolag som ingår i index är energibolag.

Kaupthings eget svar på den frågan är att beroende är tydligt på lång sikt men på kort sikt är korrelationen mellan aktiemarknaden och oljepriset lågt.

Placera föredrar trots nackdelarna Kaupthings obligation som är innovativ och har förmånliga villkor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -