Läkemedelsfonderna klarar sig bra

Fonder  Läkemedelsfonderna har gått bra under den mörka börshösten. I toppen bland de svenskförvaltade fonderna finns SEB och Handelsbanken. Carnegie Global Healthcare intar däremot en sorglig jumboplats.

Det ser hyggligt ut för flera av läkemedelsfonderna. Kurserna för läkemedelsbolagen har under hösten utvecklats bättre än resten av aktiemarknaden.

Som Placera.nu berättade i en tidigare artikel kom många av läkemedelsbolagens rapporter för tredje kvartalet in i linje med förväntningarna eller bättre.

De positiva signalerna har i kombination med att läkemedel lockar många investerare i sämre tider gett kurserna en skjuts i rätt riktning. Det har gjort att läkemedelsfonderna är en av mycket få fondkategorier som ligger på en positiv avkastningen för det senaste halvåret, i snitt 4 procent.

Kursuppgångarna märks även i de svenska läkemedelsfonderna. Bäst har Handelsbankens och SEB:s läkemedelsfonder klarat sig. De har leverat en avkastning på 11 respektive 9 procent det senaste halvåret, och ligger på nu på minus 8 procent sedan årsskiftet.

Att resultaten är så pass lika kan förklaras med att flera av de största innehaven är identiska. Båda förvaltarna har under året köpt på sig AstraZeneca, vilket varit en lönsam investering med tanke på årets kursutveckling i bolaget. Henrietta Thoerell som förvaltar SEB:s läkemedelsfond påpekar att AstraZeneca fortfarande är lågt värderad.

"Även om värderingsgapet minskat under året så handlas AstraZeneca till en relativt låg värdering jämfört med andra stora läkemedelsbolag. Att bolaget fortfarande har en lägre värdering beror på de utmaningar bolaget står inför de kommande åren. Det är en kombination av patentutgångar och en relativt svag forskningsportfölj där få nya produkter närmar sig marknaden de närmaste åren."

På lång sikt ser Henrietta Theorell större potential i en annan läkemedelsjätte.

"Roche har mycket stark vinsttillväxt driven av högmarginalprodukter såsom dess cancerläkemedel, samt en av industrins mest intressanta forskningsportföljer. Dessutom har bolaget relativt lite exponering mot patentutgångar de kommande åren", säger hon.

Längst ner i botten på fondlistan ligger Carnegie Global Healthcare, som tappade sin prisade läkemedelsförvaltare Henrik Rhenman för drygt ett halvår sedan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -