Skandalomskriven hedgare på väg mot goda tider

Fondanalys Hedgefonden Edge var en stor framgång de första åren men sänktes sedan av Finansinspektionen. Nu är förvaltaren Anders Kullberg tillbaka i ett marknadsläge som passar honom som handen i handsken. Så glöm skandalerna om du är på hedgejakt.

Sedan i maj förra året förvaltas hedgefonden Edge av Mangold Fonder. Den tidigare förvaltaren Kullberg & Spiik fick för drygt ett år sedan sin auktorisering indragen av FI men kämpar fortfarande för upprättelse. Trots bolagsbytet är fondförvaltaren, Anders Kullberg, som även är en av ägarna till Kullberg & Spiik, densamma. Numera är han anställd hos Mangold Fonder där han tillsammans med förvaltaren Lars Bredenberg hanterar hedgefonderna Edge och Explora.

Edge gav 2003 en avkastning på 45 procent och åren efter runt 20 procent.

Under 2006 gick det lite sämre vilket torde kunna förklaras av att fonden tvingades byta förvaltningsbolag två gånger innan den landade hos Mangold Fonder. Det stora börsraset i februari i år tog förvaltarna på sängen men under mars har det gått betydligt bättre.

Förvaltaren Anders Kullberg, som tror på en volatil börs framöver, har gott om hopp om avkastningen under året.

"Edge är en fond som väldigt aktivt spekulerar i såväl upp- som nedgång. Stora kursrörelser innebär därför fler möjliga affärstillfällen för fonden", säger Anders Kullberg.

Vad skiljer Edge från andra hedgefonder på marknaden?

"Att den har ett större inslag av derivat och är väldigt tradingintensiv."

Första åren var väldigt framgångsrika för Edge ¿ vad tror du om möjligheterna att med rådande marknadsläge prestera avkastningar på samma nivåer?

"Fondens målsättning är att långsiktigt, på 10 års sikt, ge en genomsnittlig avkastning på minst 16 procent om året. Med undantag för 2006 när fonden förvaltades flera månader av SEB har fonden lyckats nå detta mål. Vad som emellertid är viktigt att poängtera är att Edge, för att vara en hedgefond, är en fond med relativt hög risk. Det innebär att man kan förvänta sig att avkastningen mellan olika år varierar kraftigt. Över tiden ska man räkna med att ett år av tio slutar på minus och att fonden något år stiger med minst 40 procent."

Vad händer om ni får ett gamla fondbolag Kullberg & Spiik omauktoriserat?

"Jag kommer att arbeta kvar på Mangold och Edge kommer att stanna hos Mangold oavsett vad som händer med omauktoriseringen", försäkrar Anders Kullberg.

Sammantaget är det mycket som talar för att Edge kommer att kunna ge en bra avkastning framöver, även om risken är hög. Marknadsläget borde passa fonden bra och båda förvaltarna är mycket erfarna och har tidigare visat att de kan prestera en avkastning på toppnivåer.

Dessutom är Anders Kullberg nyligen, enligt egen uppgift, avsevärt ökat sitt eget innehav i fonden. Förvaltningsavgiften är 1 procent plus en resultatbaserad avgift på 20 procent av avkastningen över jämförelseräntan.

 

Fördelar för Edge

+ Historiskt goda resultat

+ Erfarna förvaltare

+ Förvaltaren har nyligen ökat sitt eget innehav

+ Ett marknadsläge som passar fondens förvaltningsfilosofi

Nackdelar

- Hög risk

- Mycket bråk omkring fonden som ännu inte är avslutade.

- Resultatbaserad avgift.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -