Guldfonderna kan glänsa i år

Fondanalys Guld kan fungera som en säkerhet när börserna är osäkra och i år spår experterna stigande guldpriser. För dig som inte ser guldtackor i garderoben som ett alternativ kan det vara värt att titta på guldfonder. Dessvärre har de köpavgifter och kräver höga startbelopp.

Guld är i ropet just nu. I Dagens Industri uppmanade i förra veckan Merrill Lynchs chefsstrateg Khuram Chaudhry läsarna att gardera sig med guld. Bakgrunden var att investmentbanken just hade släppt en prognos över världens ekonomi 2007. I rapporten spår investmentbanken ett oroligt år med stigande räntor, lägre vinstökningar och sjunkande dollarkurs. Financial Times pekade dessutom nyligen ut guld som den metall som analytikerna är mest positiva till just nu.

Men guldtackor är tunga och krångliga att förvara. Ett alternativ för vanliga sparare är guldfonder. Merrill Lynch har, kanske inte helt oväntat, en sådan fond i sitt utbud. Den går under namnet MLIIF World Gold och investerar i guldgruvor och gruv- eller guldrelaterade aktier runt om världen. Huvuddelen av investeringarna återfinns i USA.

Fondens resultat har varit väldigt varierande de senaste åren. Förra året låg avkastningen på 10 procent året innan på nästan 60 procent. Vad som är intressant är att fonden 2002, då de flesta aktiefonder backade rejält, hade en bra avkastning. Men tyvärr är fonden ingenting för fattiga, minsta startbelopp är 3 500 kronor och köpavgiften är 2 procent. Om du investerar 20 000 kronor får du med andra ord börja med att betala 400 kronor för ingenting. Förvaltningsavgiften är 1,75 procent.

Den franskförvaltade fonden SGAM Fund Equities Gold Mines investerar i gruvföretag inom guld och andra ädla metaller. Fonden nöjer sig med 1 000 kronor i startbelopp men har samma köpavgift, 2 procent. Denna fond har högre förvaltningsavgift, 2 procent. I gengäld har fonden uppvisat något bättre resultat de senaste två åren. Förra året var avkastningen 17 procent och året innan nästan 70 procent. Även denna fond hade ett bra år 2002.

Att investera i guld må vara ett sätt att säkra sig mot nedgångar på aktiemarknaderna men innebär en hög risk och köpavgifter hoppar jag gärna över.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -