Här är  bästa Thailandfonden

Fondanalys Thailand är många svenskars semesterparadis.  För dig som vill fördjupa relationen genom att investera i landet kan en thailändsk fond vara en bra start. Placera Nu har gått igenom de alternativ som erbjuds på marknaden och hittat en favorit: Fidelity Thailand Fund.

Det finns tre fonder som uteslutande placerar i thailändska bolag : Fidelity Thailand Fund, Templeton Thailand och HSBC GIF Thai Equity. De flesta av dessa bolag är lista på SET (Stock Exchange of Thailand).  Att välja en av dessa fonder är ganska svårt då de känns mer lika än olika.

Mest erfarenhet av marknaden har Fidelity som startade sin Thailandfond redan för 18 år sedan, med andra ord långt innan Asienkrisen. Ansvarig förvaltare är Hongkongbaserade Gillian Kwek. Förvaltarens strategi är att leta efter undervärderade bolag med stark tillväxt, bra kassaflöde och god företagsstyrning. Investeringarna följer inte index men avvikelser övervakas i syfte att kontrollera risknivån i portföljen.

I portföljen finns en övervikt av finans- och energibolag. Det största innehavet finns i olje- och gasbolaget PTT Public, som just nu tjänar pengar på det höga oljepriset.  Ett annat stort innehav är Thailands största bank: Bangkok Bank. Fonden levererade under förra året en avkastning på nästan 30 procent. Fidelity har till skillnad från de andra fonderna en köpavgift.

TempletonThailand är med drygt 10 år på nacken inte heller någon nykomling.  Även Templeton har en övervikt av finans- och energibolag och porföljen är ganska lik konkurrenten Fidelitys förutom att antalet innehav är betydligt färre, 38 jämfört med 70. Även i denna portfölj är PTT Public det största innehavet. Templetons Thailandfond hade förra året en avkastning på 22 procent.

HSBC GIF Thai Equity som är inne på sitt tredje år får i det här sällskapet betraktas som en nykomling. Fondens portfölj bjuder dock inte på några överraskningar utan påminner mycket om konkurrenternas. Avkastningen var förra året var 25 procent.

Placera Nu:s förstaval bland Thailandfonderna är Fidelity Thailand Fund, men de andra två kommer inte långt efter. Beslutet är baserat på den långa erfarenheten samt resultaten, som både förra året och under tidigare perioder varit något bättre än konkurrenternas.

Ett bra alternativ med lägre risk är att välja en lite bredare Asienfond som även innehåller thailändska bolag, till exempel AGI China East Asia Fund eller Danske Fonders Global Emerging Markets Small Cap.

 

 

2007

3 år

Förvaltningsavgift

Köpavgift

Templeton

21,7

42,2

1,60%

 

Fidelity

 

29,3

54,1

1,50%

2%

HSBC GIF Thailand

24,9

x

1,50%

 

Källa: Avanza

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Thailand A-Dis-USD Köp 157,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -