Skandia Cancerfonden: Gott syfte men vag strategi

Fondanalys Spara till dig själv samtidigt som du bidrar till att lösa cancerns gåta. Skandia Cancerfonden ger varje år 2 procent av kapitalet till cancerforskningen, vilket gör den till en god investering. Men den främsta fördelen är att du slipper skatta bort din donation.

På den svenska fondmarknaden finns tre fonder som stödjer den ideella organisationen Cancerfonden, som är en av huvudfinansiärerna av svensk cancerforskning. En av dessa är Skandia Cancerfonden, som förvaltas av Den Norske Bank. Fonden placerar framförallt i stora svenska bolag och portföljen påminner till stora delar om en aktieindexfond.

Exponeringen mot småbolag är dock lite större eftersom småbolagsfonderna Skandia Småbolag Sverige och Carlson Sweden Micro Cap ingår i portföljen.

Det gör att fonden, precis som Stockholmsbörsen, har gått bra de senaste åren. Förra året gav den, efter förvaltningsavgiften men före donationen till cancerforskningen, en avkastning på 24,3 procent. Den förvaltade förmögenheten uppgick till 380 miljoner kronor, vilket gjorde att fonden kunde dela ut nästan 8 miljoner kronor till Cancerfonden.

Placeringsstrategin är dock lite vag. Fonden avstår, enligt egen uppgift, från att investera i företag vars verksamhet strider mot Cancerfondens riktlinjer. Enligt Göran Karlsson på Skandia Fonder innebär det bolag som handlar med tobak, vapen och alkohol.

¿Vi har inte aktier i Swedish Match och inte i Saab. När det gäller alkohol finns det väl inte direkt något sådant bolag noterat.¿

Exakt var kopplingen mellan vapen och cancer består i kan han inte svara på utan hänvisar till att de tar hänsyn till Cancerfondens önskemål.

Hur aktivt förvaltad är Skandia Cancerfonden?

¿Den tar ingen jättestor risk men den är absolut inte någon indexfond¿, säger Göran Karlsson.

Skandia Cancerfonden har en förvaltningsavgift på 1,7 procent att jämföra med svenska aktieindexfonder vars avgifter ligger i intervallet noll till 1 procent. Ett alternativ för dig som vill stödja cancerforskningen är därför att i stället spara i en billig aktieindexfond och själv ge bort en del av avkastningen varje år. Den stora nackdelen är att du då måste betala skatt på pengarna innan du donerar dem vilket gör att du genom Skandias fond, så länge den följer index, bidrar med mer pengar till forskningen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -