Guld lockar i ryckig börs, men risken är hög

Fondanalys När börserna är ryckiga ökar intresset för att investera i guld. Men de guldgruvfonder som finns på marknaden har backat rejält sedan de stora gruvbolagens kurser följt samma riktning som resten av bolagen på de oroliga börserna. Bakom fallet finns en oro för stigande kostnader och en gruvbransch i konsolidering.

I början av året uppmanade flera ledande strateger världens investerare att gardera sig med guld. Bakgrunden var att de såg framför sig ett oroligt år med stigande räntor, lägre vinstökningar och sjunkande dollarkurs.  Ett alternativ för fondsparare är guldgruvfonder, som inte ska förväxlas med de amerikanska guldfonder som investerar direkt i guld.  Det finns ingen svenskförvaltad guldgruvfond, men ett par utländska som säljs i Sverige.

MLIIF World Gold, som förvaltas av investmentbanken Merrill Lynch, köper aktier i guldgruvor världen över. Fonden kan även investera i andra metall- och gruvrelaterade aktier. Även franskförvaltade SGAM FD Eqs Gold Mines investerar i gruvföretag inom guld och andra ädla metaller, men med tydligare inriktning på Nordamerika.

Fram till för ungefär en månad sedan såg det lovande ut för både dessa fonder. Men sedan drabbades gruvaktierna av världens börsoro. Det är inte så konstigt eftersom det här är en bransch med höga risker som dessutom har problem med stigande kostnader, bland annat till följd av höga energipriser.  Sedan några år finns där också en tydlig konsolideringstrend med uppköp och fusioner. Dessa är ofta kostsamma och resultaten kommer inte förrän senare. Vad som är intressant att notera att båda fonderna gått mycket bra under perioder när de flesta andra aktiefonder backat, till exempel 2002.

En annan sak som talar för guldgruvbolagen priset på guld som ligger högt med en stigande trend sedan några år tillbaka. Bakom den allt högre efterfrågan ligger bland annat ett sug från Asien där guldsparande historiskt sett är ett populärt alternativ.  

Att investera i guldgruvfonder kan därför vara ett sätt att sprida sina risker i oroliga tider men det är viktigt att inte glömma bort att risken är hög. När det gäller de stora guldgruvbolagens kurser är guldpriset långt ifrån det enda som styr utvecklingen. 

MLIIF World Gold har en förvaltningsavgift på 1,75 procent och en köpavgift på 2 procent. Konkurrenten SGAM FD Eqs Gold Mines tar ut 2 procent i förvaltningsavgift och lika mycket i köpavgift. Båda fonderna går att köpa genom Avanza.

Avkastning guldgruvfonder, procent SEK

Fond                                  1 år            3 år

MLIF World Gold                 1,10            3,37    

SGAM FD Eqs Gold Mines     -8,9           -8,63    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -