"Nu har det vänt för läkemedelsfonderna"

Fondanalys  Läkemedelfonderna har ett par goda år framför sig. I alla fall om man får tro Carnegies toppförvaltare Henrik Rhenman, en av Sveriges mest erfarna läkemedelsförvaltare.

En snabb titt på läkemedelsfondernas resultat så här långt i år gör knappast spararna lyckliga. Det finns några undantag, men flertalet ligger på minus eller upp med endast några få procent.

Carnegie Medical är inget undantag. Avkastningen ligger strax över 1 procent för året.

Men den ansvariga förvaltaren Henrik Rehnman, nyss hemkommen från USA, låter säker på sin sak när han påstår att det har vänt.

"Nu ser det bra ut. Speciellt i USA, som ligger före Europa i konjunkturen, märks ett tydligt ökat intresse för sektorn". Han är med sina 15 år i branschen en av Sveriges mest erfarna läkemedelsförvaltare.

Carnegie Medical tappade en hel del första halvåret i år, men sedan dess har avkastningen klättrat stadigt uppåt. Henrik Rhenman förklarar vad som ligger bakom utvecklingen:

¿Det är svårt att korrigera när marknaden går ner som den gjorde i våras. Vi valde helt enkelt att hänga kvar i de innehav vi hade eftersom vi ansåg att de var bra.¿

För att få fart på avkastningen igen har Henrik Rhenman det senaste halvåret ökat i de stora läkemedelsbolagen. Den största ökningen har han gjort i Johnson & Johnson som är ett av världens absolut största läkemedelsbolag.

Johnson &  Johnson utgör nu tillsammans med Novartis fondens två största innehav.

"För några år sedan fanns det mycket oro kring läkemedelsjättarna. Många patent löpte ut i USA utspelades flera rättegångar kring patentstrider."

I dag ser det enligt honom helt annorlunda ut.

"Nu är analytikerna och investerarna betydligt tryggare. De bolag som har de största osäkerheterna har också de lägsta p/e-talen."

Henrik Rhenman har under den senaste tiden sålt av lite i svenska medicinteknikföretaget Elekta. Aktierna i bolaget utgjorde tidigare det största enskilda innehavet, men delar nu tredjeplats med schweiziska läkemedelsjätten Roche.

Carnegie Medical har en förvaltningsavgift på 1,7 procent vilket placerar den i övre delen av skalan för läkemedelsfonder.

Vad får spararna för avgiften?

"Vi är fem seniora förvaltare, och det tror jag inte någon annan läkemedelsfond har. Dessutom reser vi mycket för att hålla koll på olika marknader och bolag."

Andelar i Carnegie Medical köps och säljs genom Carnegie. Minsta startbelopp är 10 000 kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -