Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail En tillsynes starkare ekonomi i USA fick fart på de amerikanska börserna samtidigt som Europa och Kina tappat tempo. Stockholmsbörsen valde att ta rygg på USA.

Börsens återhämtning har fortsatt under veckan. De amerikanska börserna har lett sprintloppet som startade förra veckan. Teknikindexet Nasdaq har brutit tidigare rekordnivåer och indexet pekar nu rätt upp. Viss draghjälp har indexet fått av allas favoritaktie Apple, som passerat den magiska 100-dollargränsen.

Det bredare Dow Jones indexet är i närheten av sin tidigare toppnotering men har än inte haft kraft nog att bryta uppåt ännu. I ögonblicket ser de amerikanska börserna onekligen starka ut.

Ett snabbestimat av Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg i augusti till 58 från 55,8 i juli. Det är den högsta nivån på flera år. Även Philadelphia Federal Reserves månatliga index visade tecken på starkare ekonomisk aktivitet under augusti jämfört med månaden innan.

Det har även kommit starka siffor från den amerikanska arbetsmarknaden och försäljningen av befintliga bostäder steg i juli.

Marknaden verkar ta åt sig goda nyheter och tolkar det som tecken på att Feds marknadsåtgärder fungerar. Tidigare har goda nyheter istället tolkats som ett tecken på att lättnaderna eventuellt kommer minska som ett resultat av de bättre sifforna och på så viss sänka marknadshumöret.

Det klassiska centralbanksmötet i Jackson Hole i USA avslutas på fredagen med en rad talare. Marknadsaktörerna kommer att söka ledtrådar i ordförande Yellens varje stavelse och ECB-chefens framträdande senare under kvällen kommer inte gå obemärkt förbi.

Så här långt har Fed lyft fram den starkare ekonomin som en positiv signal på att landet är på rätt kurs. Samtidigt har man varit försiktig med att på något sätt påtala en räntehöjning i närtid. Däremot fortsätter centralbanken att minska sina obligationsköp enligt plan. 

Vänder vi hemåt har utvecklingen på de stora europiska börserna inte varit riktigt lika starka, även om uppgångarna tilltagit något denna vecka. Europas tyska draglok verkar ha ont om kol. Återhämtningen i DAX-index har varit förhållandevis sval jämfört med det amerikanska börserna. Även krisdrabbade Italiens börs, Borsa Italiana, är ett exempel på en europeisk börs som sackar efter.

Lyfter vi blicken har det inte varit särskilt muntra makrosiffor som rullat in från Europa. Nu senast kom ett snabbestimat över euroområdets samlade inköpschefsindex. Det sjönk till 52,8 från 53,8 föregående månad. Enligt Bloomberg låg förväntningarna kring 53,4. Även BNP-utvecklingen har varit svag senaste månaderna och luften visar oroande tecken på att pysa ur den europeiska ekonomin.

Det svenska indexet för de mest omsatta bolagen (OMXS30) har återhämtat sig bra men likt det europiska exemplen ovan återstår viss tvekan när index närmar sig rekordhögsta. Ett utbrott på uppsidan under nästa vecka vore ett tryggande tecken på styrka.

Bilden visar utvecklingen på några av världens börser på veckobasis.

Dyker vi ner på bolagsnivå och ser till vad som skett bland det stora och medelstora bolagen hemmavid återfinner vi följande bland veckans vinnare.

Medicinteknikbolaget Bactiguard är veckans stora vinnare med en uppgång på över 17 procent.  Bolaget har haft motvind sedan noteringen i juni men nu fått en liten revansch. Aktien har stuckit iväg på nyheter kring två tunga insiderköp. Bolagets EQT-chef Tomas von Koch och ordförande Christian Kinch har köpt 35 000 aktier vardera i bolaget.

Branschkollegan Recipharm tar veckans andra pallplats. Aktien stack iväg ordentligt på nyheten att man förvärvat ett italienskt bolag för cirka 100 miljoner euro. Aktien handlas på rekordnivåer kring 108 kronor och var upp nära 11 procent vid lunch på fredagen, summerat på veckobasis.

Tätt efter följer veckans tredjepristagare Sanitec Oyj, ett bolag verksamt i badrumsbranschen. Bolaget har påbörjat ett återköpsprogram av aktier och det har bidragit till att sätta fart på aktiekursen. Även Sanitec var upp avrundade 11 procent vid fredag lunch sett sedan fredagens stängning.

Två andra aktier att uppmärksamma är kycklingbolaget Scandi Standard och läkemedelsbolaget Orexo.

Scandi Standard har fått luft under vingarna. Två sega månader efter noteringen har aktien lyft och den handlas nu 11,50 kronor över noteringskursen på 40 kronor.  I morse höjde Danske Bank sin riktkurs för aktien från tidigare 54 kronor till 58 kronor. 

Läkemedelsbolaget Orexo har haft fortsatta framgångar med försäljningen av nya läkemedlet Zubsolv. Mätt i antalet tabletter har försäljningen ökat med 64 procent senaste fyra veckorna. Aktien är upp 8 procent sedan förra veckan.

Nätspelbolagen på stockholmsbörsen har gått som tåget sedan 2011 och tillryggalagt fantastiska uppgångar. Unibet, Betsson och Net Entertainment är alla på rekordnivåer och det syns ingen avmattning i trenden. Men både i Betsson och Unibet har respektive ordförande Pontus Lindwall och Unibets Anders Ström valt att sälja aktier för miljonbelopp i respektive bolag. Marknadsaktörerna verkar ta detta med ro men händelserna tål att uppmärksammas.

På baisselistans jumboplats hittar vi New Wave som är veckans bottennapp. Utvecklingen i aktien har varit olustig efter att bolaget släppt en kvartalsrapport full av besvikelser. Aktien har tappat 12 procent på veckobasis vid fredag lunch.

Riktigt kämpigt ser det ut att vara för medicinteknikkoncernen Aerocrines. Aktien handlas på rekordlåga nivåer. Kursen är nu under 4 kronor efter att ha tappat 10 procent denna vecka och 30 procent på tre månader.

Det har släppts många rapporter under veckan och nedan ger vi ett axplock.

Livsmedelshandlaren ICA Gruppens rapport överraskade positivt och både lönsamhet och försäljning steg under andra kvartalet. Rörelseresultatet blev 1 274 miljoner kronor, drygt 80 miljoner bättre än analytikernas förväntan. Aktien har stigit nära 5 procent under veckan och den längre trenden är klart positiv.

Kalsongbolaget Björn Borg har haft ett tufft andra kvartal. Bolaget redovisade ett resultat efter skatt på 15 öre per aktie. Ett tapp från 23 öre året innan. Försäljningen minskade med 10 procent jämfört med samma period förra året. Aktien har nära halverats i värde sedan 2013. Noterbart är också att Carnegie mäklade en storaffär i aktien på fredagen.

Järnhandelsbolaget Swedol ökade sin vinst för andra kvartalet. Aktien handlades på oförändrad kurs under veckan. Placeras Per Ericson skriver i en färsk analys att bolaget har mer att bevisa för att motivera sin nuvarande värdering och att det finns andra mer intressanta bolag i samma sektor. 

Bilbesiktningsbolaget Opus redovisade ett starkt resultat. 49,1 miljoner tjänade bolaget under andra kvartalet, mer än dubbelt så mycket som året innan. Goda nyheter kan tyckas, men aktien sjönk på rapporten och var ned 2,6 procent på veckobasis vid lunch på fredagen.

På storbolagens lista steg 74 bolag medan 9 sjönk, ett relativt oförändrat läge jämfört med förra veckan.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Veckans mest lästa artiklar på Placera är "Avanzakunder storköper i USA", "Köpsignal i bankaktie" och "Ukraina till attack mot rysk konvoj".

Under veckan publicerades analyser av Peab, Sweco, Avega, Studsvik, CTT, Swedol, Cavotec, Eniro, Atlas Copco och Geveko

I filosofisk mening närmar vi oss en recession varje dag som går. Ekonomiska cykler har alltid förekommit och en recession avslutar som oftast en period med tidigare god tillväxt. 

Räntan är centralbankernas huvudvapen för att få fart på ekonomin men räntebanan har i princip nått sin slutdestination. För att Fed ska ha något krut kvar i räntevapnet måste de någon gång höja räntan. I alla fall om de i framtiden planerar att sänka den igen.

Det är många som argumenterar för att ännu fler QE-lättnader är på gång. Om så är fallet kan man fråga sig vad det skulle göra med Feds trovärdighet. Det börjar lukta Bank of Japan om Fed aldrig vågar lämna marknaden ifred.

Feds nuvarande politik har ökat penningmängden i systemet. Men det man främsta önskar är att och öka antalet affärstransaktioner. Att få ut pengar som jobbar genom hela systemet. Det genererar tillväxt och inflation.

Diagrammet nedan beskriver omsättningshastigheten på pengar i den amerikanska ekonomin. Det vill säga i vilken takt en dollar byter ägare. Tempot har onekligen rasat sedan 90-talet.

Källa: Federal Reserve

Notera att omsättningshastigheten toppade långt före finanskrisen. Trenden är alltså betydligt större än finanskrisen och om inte centralbanken lyckats göra något åt detta hittills är det tveksamt om ytterligare en QE-runda skulle göra särskilt stor skillnad nu.

"Living is easy with eyes closed" – John Lennon

Fredrik von Schantz

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -