Atlas Copco ser ljuset

Aktieanalys Atlas Copcos ledning andas en större optimism om framtiden är många av verkstadskollegorna och vi ser fortfarande aktien som ett bra val i sektorn.

Atlas Copcos halvårsrapport mottogs positivt på aktiemarknaden när den publicerades för en månad sedan. Framför allt var det vd Ronnie Letens kommentarer i samband med rapporten om att efterfrågan inom gruvindustrin visar vissa tecken på att äntligen vara på bättringsvägen som bidrog till att lyfta Atlas-aktien.

Gruvsektorn är en viktig kundgrupp för Atlas Copco och svarar trots nuvarande svaga efterfrågan fortfarande för en dryg fjärdedel av intäkterna i koncernen. Efter en period av höga metallpriser och stora investeringar har de senaste två åren bjudit på en rejäl baksmälla i gruvbranschen.

Viljan att investera i ny utrustning har varit, och är fortfarande, mycket låg. Efterfrågan har dock de senaste kvartalen visat tecken på att plana ut och som sagt börjar Ronnie Leten nu se vissa tidiga tecken på en förbättring.

Det är framför allt i Nordamerika och Australien men även i Mexiko och Peru som Atlas noterat en förbättring bland gruvkunderna mot slutet av det andra kvartalet. Något jättelyft ser inte bolaget framför sig i närtid men prognosen har ändå svängt från ”neutral/något negativ” till ”neutral/något positiv”.

Trots att volymerna inom affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik fallit kraftigt de senaste åren bibehåller området en bra lönsamhet. Rörelsemarginalen landade i det andra kvartalet på 18,1 procent vilket är tre procentenheter lägre än för ett år sedan.

På fyra-sex kvartals sikt förutser Ronnie Leten stärkta marginaler för området. Genomförda förvärv de senaste åren kommer att bidra positivt till lönsamheten för Gruv- och bergbrytningsteknik när väl volymerna återhämtas igen, enligt vd:n.

Även inom affärsområdet Kompressorteknik utlovas förbättrade marginaler på lite sikt. Kompressorteknik har efter nedgången inom Gruv- och bergrytningsteknik axlat rollen som Atlas Copcos viktigaste affärsområde och det svarade under första halvåret för nära hälften av  koncernens rörelseresultat.

Lönsamheten inom området har dock tyngts något på sistone bland annat till följd av lite för stora investeringar i säljorganisationen. Overhead-kostnaderna anpassas nu och en återgång till marginaler kring 22-23 procent väntas, att jämföra med de 21,4 procent som blev utfallet i andra kvartalet.

Totalt sett landade Atlas Copcos rörelsemarginal i kvartalet på 18,6 procent vilket var ungefär i linje med förväntningarna. Att bolaget trots en knackig Europakonjunktur, tröghet i Asien och en svag efterfrågan inom gruvindustrin kan hålla uppe lönsamheten så väl beror på den stora flexibilitet som bolaget byggt in i sin produktion.

Atlas Copco ägnar sig till stor bara åt att montera ihop sina produkter. Runt 75 procent av produktkostnaden består av komponenter som bolaget köper in. Resterande 25 procent är komponenter som anses vara kritiska för produkternas prestanda och dessa tillverkar bolaget själv.

Atlas Copcos produktion innehåller således en hög andel rörliga kostnader vilket skapar den stora flexibiliteten. Viker efterfrågan följer produktionskostnaderna till stor del med nedåt och lönsamheten bibehålls. Tillverkningen sker dessutom nästan uteslutande på order och det är bara vissa standarprodukter med höga volymer som bolaget tillverkar utifrån förväntad efterfrågan.

Förutom en flexibel produktionsapparat har Atlas Copco även den gynnsamma positionen att drygt 40 procent av intäkterna är eftermarknadsrelaterade. Service, reservdelar, underhåll, reparationer, förbrukningsvaror och tillbehör har en stabil efterfrågan och håller ofta en hög lönsamhet. I tider med svag efterfrågan ökar dessutom servicebehoven vilket ytterligare balanserar verksamheten.

Enligt SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser väntas Atlas Copco i år rapportera en tillväxt på 10,4 procent drivet främst av förvärv. Rörelsemarginalen väntas backa till 18,8 procent från fjolårets 20,3 procent. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 10,50 kronor, en ökning med 5,5 procent jämfört med i fjol.

För nästa år väntas en tillväxt på 6,9 procent och en förbättring av rörelsemarginalen till 19,9 procent. Vinsten per aktie ökar då till 11,94 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 19,5 respektive 17,1 räknat på A-aktien. Det är historiskt sett relativt högt för att vara Atlas Copco. Glädjande är dock att estimaten sedan i våras slutat backa och istället börjat röra sig svagt uppåt.

Snittprognoserna för utdelningarna de kommande åren ger direktavkastningar på 3,2 respektive 3,4 procent räknat på B-aktien (som med sin lägre kurs är det bästa aktieslaget för den som vill ha hög direktavkastning).

Med sina stora rörliga kostnader har inte Atlas Copco samma hävstång i resultatet från stigande volymer som exempelvis Sandvik. Verksamheten är dock fortfarande cyklisk och med starkare konjunktur kommer också ännu bättre marginaler och högre vinster.

Ledningen andades en viss optimism om framtiden i samband med rapporten och förväntar sig också fortsatt stigande efterfrågan. Efterfrågan är stark i Nordamerika men ännu är dock konjunkturläget på många håll i världen fortsatt osäkert och den operativa stabiliteten i Atlas Copco jämfört med många andra verkstadsbjässar är attraktiv.

Aktien värderas med en välförtjänt premie mot många sektorkollegor men kursen har kommit ned från toppnivåerna efter halvårsrapporten. På lite sikt tror vi Atlas Copco-aktien har mer att ge och vi ser det fortsatt som ett köpvärt alternativ i verkstadssektorn.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlas Copco B Köp 188,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -