Orderrysare i Peab

Aktieanalys Peabs orderingång var oroande svag i andra kvartalet. Effektiviseringarna ser dock ut att ge önskad effekt och utsikterna är relativt ljusa. Vi ger därför aktien en andra chans.

Byggbolaget Peab rapporterade en betydligt svagare orderingång än väntat i sitt andra kvartal. I fredagsmorgonens halvårsrapport summerar kvartalets ordersiffra till 7,6 miljarder kronor vilket var nära 20 procent under snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten.

En viss nedgång från i fjol var väntad då Peab sedan en tid tillbaka uttalat en ambition att fylla upp orderboken med en större andel små och medelstora projekt. Dessa medför en lägre risk för ekonomiska smällar om någon visat sig ha räknat lite för optimistiskt på kostnaderna eller om något annat oförutsett inträffar under projektets livslängd. Peab har trista erfarenheter på det området under senare år. Inte minst Tele2 Arena blev ett smärre fiasko för bolaget.

Lönsamheten är ofta också bättre på de lite mindre uppdragen eftersom budgivningen på dem inte blir lika hård som på prestigeuppdragen. Fler små- och medelstora projekt innebär inte nödvändigtvis en lägre orderingång men om Peab avstår från att buda hårt och ro hem några riktigt stora projekt kan det i realiteten bli svårt att kompensera för.

Peabs vd Jesper Göransson hade ingen annan förklaring till ordertappet jämfört med fjolåret än att bolaget numera är mer försiktigt med vilka projekt det tar sig an. Det är lite oroande för framtiden även om ett enskilt kvartal är för kort tid för att dra några slutsatser. Första kvartalet i år bjöd på en ökad orderingång jämfört med året innan och en bättre siffra än väntat.

Det är framför allt inom affärsområdet Bygg som Peab tappat orderingång under andra kvartalet. Områdets order summerade till 4,9 miljarder kronor jämfört med 7,7 miljarder samma kvartal i fjol. Glädjande var dock att lönsamheten inom Bygg landade på väntade nivåer i kvartalet.

Rörelsemarginalen steg till 2,4 procent hjälpt av en högre omsättning och lägre kostnader. Jesper Göransson konstaterar i samband med rapporten att verksamheten har stabiliserats och att de åtgärder som vidtagits ger effekt.

Förutom ett ökat fokus på mindre projekt har Peab även satt ett ökat fokus på bostadsbyggande både i egen regi och på uppdrag av andra. Inom Bygg har bolaget infört separata divisioner fokuserade enbart på bostadsproduktion i storstadsregionerna.

De bostadsprojekt Peab driver i egen regi har också lyfts ur affärsområdet Bygg och in i Projektutveckling där de nu samsas med övrig fastighetsutveckling. Efterfrågan på bostäder är fortsatt stor framför allt i Stockholmområdet och Peab har höjt tempot i den egna projektutvecklingen.

Vid halvårsskiftet hade bolaget nästan 40 procent fler bostäder i pågående produktion än för ett år sedan. Den stora efterfrågan på bostäder märks också i att 78 procent av den pågående produktionen redan är såld, vilket är en hög nivå. Peab är dock inte ensamma om att bygga bostäder och det börjar bli svårt att få tag i rätt personal, framför allt projektledare. Jesper Göransson säger att resursfrågan nu är den största begränsningen när det gäller bostadsbyggandet i Stockholmsregionen.

Bland övriga affärsområden noterade Anläggning en något lägre omsättning i kvartalet än i fjol men en oförändrad rörelsemarginal. Affärsområdet Industri ökade däremot intäkterna och stärkte också lönsamheten något.

Sammantaget var Peabs omsättning i det andra kvartalet 7 procent högre än väntat samtidigt som rörelsemarginalen på 4,4 procent var 0,2 procentenheter lägre än snittprognosen. Effekten av det blev ett rörelseresultat som var helt i linje med förväntningarna. Oväntat höga räntekostnader i kvartalet gjorde dock att resultatet på sista raden landade 6 procent under förväntan.

Förväntningarna på helåret 2014 är enligt SME Direkt en tillväxt på 2,2 procent och en förbättring av rörelsemarginalen till 4,4 procent jämfört med fjolårets 3,6 procent (exklusive omstruktureringskostnader). Vinsten per aktie väntas uppgå till 4,48 kronor.

För 2015 är snittprognosen en tillväxt på 2,6 procent och en ytterligare förbättring av marginalen till 4,8 procent. Vinsten per aktie ökar då till 5,15 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 10,7 respektive 9,3. Estimaten kan komma att justeras ned något efter den oväntat svaga orderingången i det andra kvartalet. I skrivande stund är dock värderingsgapet till NCC 22 procent på nästa års prognoser.

Direktavkastningen i Peab väntas de närmaste åren uppgå till 4,9 procent respektive 5,6 procent.

Marknadsutsikterna för Peab är relativt ljusa. Bolaget lutar sig som vanligt mot prognoser från bolaget Industrifakta som för närvarande pekar mot en bra bostadsproduktion de kommande två åren. Peab har drygt 80 procent av sin verksamhet i Sverige så den svenska marknaden är klart viktigast för bolaget. Även anläggningsmarknaden i Sverige ser ut att hålla sig kvar på nuvarande historiskt sett höga nivå.

Prognoserna för Norge har också ljusnat en del på sistone, åtminstone när det gäller nästa år. Norge svarade i fjol för 12 procent av omsättningen inom Peab.

Den svaga orderingången i det andra kvartalet höjer en del frågetecken kring hur Peab framöver kommer att klara av den eviga balansgången mellan tillväxt och lönsamhet. Ett kvartal är dock som sagt för kort tid för att dra några slutsatser. Mycket av Peabs förväntade vinsttillväxt de närmaste åren väntas också hämtas ur sänkta kostnader och ett ökat inslag av bostadsbyggande snarare än en kraftig omsättningstillväxt. En uppryckning av orderinflödet måste dock till och vi tror också att det kommer.

I kraft av en låg värdering både i absoluta termer och jämfört med övriga byggbolag på börsen, en stor exponering mot Sverige (som förmodas vara den starkaste byggmarknaden i Norden den närmaste tiden) och en hög direktavkastning väljer vi att för närvarande behålla vår köprekommendation på Peab.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Peab B Köp 48,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -