Cavotec lockar inte trots kursras

Aktieanalys Cavotec var i fritt fall efter en ursvag halvårsrapport som bland annat sätter en del frågetecken kring bolagets finansiella status. Aktien lockar inte trots kursraset.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 34 den 18 augusti. Läs mer om Börsveckan.

Verkstadsbolaget Cavotec rasade med 30 procent efter att halvårsrapporten presenterades för knappt två veckor sedan. Rapporten var en riktig kalldusch där omsättningen föll med 22 procent till 484 Mkr (620) under andra kvartalet och rörelseresultatet kollapsade till knappt 4 Mkr jämfört med 67 Mkr för samma period 2013.

Som lök på laxen drogs helårsprognosen ner rejält när det gäller både omsättning och rörelseresultat. Omsättningen väntas landa på 2 070 Mkr med en rörelsemarginal på 6 procent. Förra prognosen var 2 160 Mkr respektive 8 procent.

Med ett börsvärde som nu ligger på drygt 1,7 miljarder kronor och en nettoskuld på 390 Mkr blir således företagsvärdet 2,1 miljarder kronor. Ställt mot det förväntade rörelseresultatet blir ev/ebit nästan 17. Vd Ottonel Popesco skriver även att bolaget misslyckades med att uppfylla sina lånekrav gentemot bankerna när det gäller skuldsättningen vid halvårsskiftet, men att bolaget fått en tillfällig dispens tills vidare.

Diskussioner förs just nu om hur man ska lösa den finansiella biten. Nettoskulden motsvarar runt 3,1 gånger årets förväntade rörelseresultat så det torde inte vara några problem för Cavotec såvida man inte bommar den nya helårsprognosen rejält.

Utsikterna framöver är ganska osäkra enligt ledningen. Cavotec har på senare år varit delaktiga i ett par större projekt som gör att kvartalsutfallet kan bli väldigt svängigt och det är delvis detta som ledningen skyller på när man försöker förklara det svaga utfallet på lönsamhetssidan under senaste kvartalet.

Bolaget investerade även i större kapacitetsutnyttjande förra året för att möta en stigande efterfrågan men när marknaden försvagats så har lönsamheten fallit på grund av detta.

Cavotec listades på Stockholmsbörsens small cap-lista den 19 oktober 2011 och är något av en udda fågel. Bolaget, som är grundat av svenskar, var tidigare noterat på börsen i Nya Zeeland och har formellt huvudkontoret i Schweiz. Cavotec har sedan noteringen uppvisat en god operativ utveckling och aktien har trots årets kursras stigit med totalt 70 procent (inklusive utdelningar) sedan första handelsdagen i Stockholm.

I början importerade Cavotec motordrivna kabelvindor, men under åren har grundarna Stefan Widegren och Peter Brandel, som då studerade på KTH i Stockholm, samt ekonomistudenten Lars Hellman breddat verksamheten rejält genom att köpa ett 20-tal bolag med en total omsättning vid förvärvstillfället på cirka 450 Mkr. Förvärven har också inneburit att bolaget expanderat geografiskt. Förra året stod regionen Americas (Nord- och Sydamerika) och Far East (Fjärran Östern) för 40 procent av koncernens intäkter och Mellanöstern samt Indien blir allt viktigare. Europa är dock alltjämt störst för Cavotec.

Nedgången hittills i år är som störst i Americas och Oceanen (-50 procent). I Europa backade intäkterna med 18 procent jämfört med 2013.

På kundlistan finns stora bolag som ABB, Sandvik, Atlas Copco, Cargotec, Konecranes, Boeing, Lufthansa, Arcelor-Mittal och Siemens. 48 procent av intäkterna kommer från kunder verksamma inom hamnar, 20 procent av kunderna finns inom flygplatser, 18 procent inom allmän industri och 14 procent inom gruvor.

För närvarande har man cirka 7 000 aktiva kunder spridda över världen. Det skapar en hyfsad god kunddiversifiering och minskar riskerna överlag. Men samtidigt är det uppenbart att Cavotec är mycket konjunkturkänsligt och beroende av att den globala handeln mellan länder fortsätter att öka. Den senaste tidens geopolitiska oro slår ganska hårt mot bolaget då kunderna dels blir försiktiga med investeringar relaterade till utrikeshandel och dels ökar protektionismen.

Samtidigt har Cavotec blivit allt mer beroende av större projekt vilket också gör att intäkterna blir betydligt mer känsliga för störningar hos stora kunder.

Tittar man med mer långsiktiga ögon på bolaget så gynnar den långsiktiga trenden som råder inom världshandeln, med successiv ökad globalisering, Cavotec som har runt 70 procent av systemen och lösningarna knutna till transporter av gods och människor. Men i det korta perspektivet lockar inte aktien, trots kursraset alltså.

Ser man till hur bolaget har presterat rent finansiellt de senaste fem åren så kan man konstatera att den genomsnittliga tillväxten har legat runt 12 procent per år.

Förra året minskade tillväxttakten till 3,5 procent och i år kommer Cavotec tappa 2 procent enligt ledningens prognos. Det ställer höga krav på att andra halvåret blir riktigt stark med tanke på att Cavotecs intjäning backat med över 20 procent första halvåret.

Rörelsemarginalen toppade samtidigt på 9,7 procent under 2007 och föll tillbaka till 4,6 procent förra året. Snittet är 7 procent och någonstans mellan 7-8 procent torde vara en uthållig normal nivå. Antar vi att Cavotec kan komma tillbaka till en tillväxttakt på åtminstone 5 procent nästa år med en marginal runt 7,5 procent så blir ev/ebit 13 och p/e-talet cirka 17 på våra prognoser.

Det känns som att det fortfarande finns en del nedsida kvar efter kursnedgången och vi fortsätter att avvakta med aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cavotec Neutral 24,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -