Skrämmande skulder i Geveko

Aktieanalys Det går att ana ljusning i lönsamheten men Gevekos finansiella situation är på väg att totalt spåra ur. Vi tycker därför att man ska hålla sig borta tills läget klarnar.

Geveko är en koncern verksam inom vägbeläggning. Verksamheten är uppdelad i två huvudområden. Entreprenad, som målar streck och symboler på vägen och Material som säljer vägfärg till externa kunder. Entreprenadverksamheten är beroende av varmat väder vilket gör att bolaget tjänar sina pengar sommartid medan personal går i ide och maskinerna i träda under vintern.

Vägbeläggningsbranschen är hårt konkurrensutsatt. Såväl internationella, nationella som lokala företag slåss om kontrakt för vägbeläggning. Bolaget är aktivt i nästan hela Norden och, i delar av östra/centrala Europa.

Försäljning av företagets produkter sker till ett 60-tal länder och även till marknader där bolaget inte har en etablerad entreprenadverksamhet. Konkurrensen är kraftig, inte minst från statligt ägda aktörer som får en naturlig fördel då merparten av beställarna är vägverk, luftfartsverk och kommuner.

Det stora antalet aktörer på marknaden och begränsade statliga finanser i många av Europas länder har lett till en stor prispress. Även på den nordiska marknaden har det skett åtstramningar och affärsklimatet har varit tufft.

Det finns ett tydligt säsongsmönster i Gevekos intjäning. Verksamheten är beroende av ett varmt och torrt klimat. Det betyder att produktionen i princip ligger nere under vinterhalvåret. Bolaget blöder under första och fjärde kvartalet och förväntas tjäna pengar under sommarhalvåret.

Företaget har en brokig finansiell historik och en väldigt svag balansräkning. Den nuvarande ledningen har kämpat febrilt med att göra sig av med förlustdrabbade dotterbolag och har med några som historiskt tyngt resultatet.

Kostnaden för utrensningen har i kombination med dålig intjäning satt Geveko i en minst sagt obehaglig finansiell situation. Det är här skon klämmer som hårdast.

Soliditeten har minskat kraftigt sedan 2010 och är idag minus 8 procent(!).

Graferna nedan beskriver utvecklingen i bolagets soliditet och hur den 300 miljoner kronor stora nettoskulden från 2010 likt en elak tumör vuxit till nära 500 miljoner kronor 2014.

Det graferna illustrerar är resultatet av en skenande upplåning.

Den enorma nettoskulden och flera förlusttyngda år har lämnat bolaget med ett negativt eget kapital om 54 miljoner kronor.

Geveko har tvingats att finansiera sin löpande verksamhet med krediter och ytterligare krediter.

Situationen kan liknas med något från tv-produktionen Lyxfällan där bolaget tvingats öka på sin skuld löpande för att täcka sina kostnader.

Långivarna har varit överseende när det gäller finansernas utveckling och de kan egentligen när som sätta stopp för vidare verksamhet.

Lönsamheten har dock visat en bättre utveckling under andra kvartalet i år. Ett rörelseresultat på 42 miljoner kronor var betydligt bättre än andra kvartalet 2013 då det uppgick till 32 miljoner.

Förlusten under årets första kvartal mildrades också till -51,1 miljoner jämfört med minus 66,3 miljoner förra året.  Det går alltså att urskilja en ljusning både när det gäller lönsamheten under sommaren och omfattningen av förlusterna då bolagets maskiner står stilla vintertid.

Det starka andra kvartalet har ökat optimismen inför bolagets viktigaste tredjekvartal. Håller trenden i sig och vi får se en fortsatt förbättring av rörelseresultatet under tredje kvartalet och dämpade förluster i fjärde kvartalet kan Geveko i en optimistisk kalkyl, göra ett positivt rörelseresultat för helåret.

Börsvärdet är runt 53 miljoner. Fjolårets samlade omsättning uppgick till 875 miljoner kronor vilket gör att varje omsättningskrona värderas till runt 6 öre. Det är extremt lågt för ett bolag med en positiv rörelsemarginal.

Men vår bästa bedömning är att balansräkningen är i allt för dåligt skick för att det ska kunna bära sig långsiktigt. Om Geveko ska fortsätta sin verksamhet i nuvarande form kommer det sannolikt att krävas en stor nyemission för att stärka balansräkningen.

Koncernen skulle åtminstone behöva 150 miljoner kronor att stärka soliditeten till drygt 15 procent, vilket fortfarande skulle vara lågt. En sån stor emission skulle leda till en enorm utspädning av antalet aktier.

Att aktien har handlats upp från botten kring 2 kronor i slutet på 2013 till dagens 3,72 kronor beror sannolikt på att marknadsaktörernas fokus enbart varit inriktat på resultatförbättringen under de två senaste kvartalen medan balansräkningen ignorerats.

En kedja är inte starkare än dess svagaste länk. Balansräkningens skick får den förnuftige att avstå från aktien.

I den extrema finansiella situation som bolaget befinner sig bör aktien handlas med en mycket kraftig rabatt. Skulle Geveko genomföra en lyckad nyemission och samtidigt visa upp fortsatta länsamhetsförbättringar kan aktien dock bli intressant som potentiellt turnaround-case.

Den som redan äger Gevekoaktien gör kanske klokast i att sitta still och se åt vilket håll det barkar, men att köpa aktien nu känns riskabelt givet det finansiella förutsättningarna: en trolig nyemission och en än så länge obekräftad vändning i lönsamheten.

Bolagets framtidsutsikter är svåra att prognostisera och utvecklingen är starkt korrelerad med konjunkturen överlag. Det vi kan konstatera är att eurozonens samlade BNP har haft en medioker utveckling senaste kvartalet och att statsfinanserna i central Europa inte är vad de borde.

Den begynnande förbättringen i lönsamheten är positiv men den stora osäkerheten kring den finansiella situationen gör att vi landar i en neutral rekommendation.

Fredrik von Schantz

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 3,72 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -