Sorgebarnen på börsen

Börs Sju aktier på Stockholmsbörsen handlades på nya årslägsta nivåer på torsdagen medan två noterade nya årshögstanivåer, till och med alla tiders högsta. Här ser du vilka.

Medicinteknikföretaget Aerocrine har haft det kursmässigt motigt en tid och på torsdagen handlades aktien i 4,40 kronor som lägst, vilket var ny årslägstanotering. Den senaste delårsrapporten visade visserligen stigande omsättning men en också en oförändrad förlust på 40 öre per aktie.

Under de senaste 24 månaderna har aktien backat 67 procent men det är ändå långt kvar till tidigare rekordlägsta nivå på strax över 3 kronor som noterades för snart sex år sedan.

Friskluftkedjan Fenix Outdoor, som presenterade en halverad kvartalsvinst under onsdagen, föll till nya årslägsta 300 kronor innan aktien återhämtade sig till 325 kronor. Aktien har dock en relativt kort historik efter att "gamla" Fenix Outdoor ersattes av det nya bolaget som numer opererar från Schweiz.

SAS preferensaktie har varit den verkliga katten bland preferenshermelinerna och på onsdagen backade den till nya rekordlägsta 405 kronor. Till saken hör att den vanliga stamaktien noterade ny årslägsta på 11,35 kronor under onsdagen på fortsatt investerarpessimism efter fortsatt pessimistisk passagerarstatistik.

Annars har högutdelande preferensaktier varit eftertraktade på börsen i år. Exempelvis handlades preferensaktierna i Corem, Klövern, Balder och Sagax omkring 1 procent under sina årshögstanoteringar på torsdagen.

Doro, som utvecklar lätthanterliga telefoner och kommunikationslösningar, har efter år av kursuppgångar haft det motigit senaste månaderna. På torsdagen handlades aktien i årslägsta 27,20 kronor. Därmed har aktiekursen halverats på elva månader men trots det står den 220 procent högre än för fem år sedan. Eller 260 procent om man lägger till utdelningarna.

Mycronic har under sin korta tid på Stockholmsbörsen satt en ny rekordlägsta under dagen, men då ska man komma ihåg att bolaget tog en utdelning på 2,50 kronor per aktie i sommar. Justerat för den är det fortfarande långt till lägstanoteringen.

Slutligen har också luften gått ur biometriföretagen Precise Biometrics och Fingerprint Cards. Precise  backade till 82 öre, vilket inte bara är den lägsta noteringen i år utan den lägsta noteringen sedan januari 2013. Fingerprint Cards föll 8 procent som mest till nya årslägsta 42,10 kronor.

På den positiva sidan utmärker sig nätspelsoperatören Unibet och diamantproducenten Lucara Diamond.

Unibet klippte en ny rekordhögstanotering för tredje dagen i rad och det nya kursrekordet lyder på 371 kronor. Sedan årets början har aktien stigit 34 procent om man räknar in utdelningar och avknoppningen av Kambi.

Lucara Diamond passerade under torsdagsmorgonen det gamla kursrekordet på 18,30 kronor med ytterligare 10 öre innan vinsthemtagningarna satte in och kring lunchtid handlades aktien 2 procent under onsdagens stängningskurs. Likväl har aktien stigit 73 procent sedan årets början.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -