Besvikelse för New Wave

Kvartalsrapport New Waves rapport för andra kvartalet blev en besvikelse. Både försäljning och resultat var klart sämre än väntat.

Försäljningen uppgick till 983 miljoner kronor för perioden, en liten minskning från 995 miljoner kronor samma period i fjol.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle öka med 3 procent, enligt SME Direkt.

Även lönsamheten försämrades. Bruttomarginalen minskade till 45,9 procent (46,8) och rörelsemarginalen till 4,9 procent (7,1).

Här låg SME Direkts konsensusprognos på 46,1 respektive 5,9 procent.

Resultatet före skatt minskade till 29 miljoner kronor (39), vilket var 27 procent under konsensusprognosen.

Utfallet är en besvikelse, konstaterar vd Torsten Jansson i rapporten:

"Även om jag trodde på ett svagt kvartal hade jag ändå räknat med ett resultat på minst 20 miljoner kronor bättre. Jag bedömer dock att kvartal tre och fyra kommer att visa på bättre utveckling", skriver han.

Han betonar samtidigt att det finns en osäkerhet i bedömningen om en förbättring under den resterande delen av året.

"Kortsiktigt är dock risken att det kan ta längre tid än vad vi beräknat innan alla åtgärder ger resultat. Så även om jag ser ljust på kommande kvartal finns det en risk i att det kan bli ytterligare någon besvikelse innan utvecklingen vänder", heter det.

Han pekar på de åtgärder bolaget gör med ett långsiktigt fokus: utbyggnad av säljkårer, ökade marknadsföringsinsatser, lanseringar av nya produkter och lageruppbyggnad. Priset för åtgärderna kan bli "att vi fortsätter att försämra resultatet ytterligare något eller några kvartal", skriver Torsten Jansson.

Den varubrist som har bromsat New Wave under de senaste kvartalen påverkade även bolagets försäljning under våren. Snart ska det bli bättre, enligt bolagets vd Torsten Jansson.

"Försäljningen hämmades till viss del, och för sista gången, av en viss varubrist", skriver han i rapporten för det andra kvartalet.

New Waves försäljning om 983 miljoner kronor var 12 miljoner lägre än i fjol och 4 procent sämre än vad analytikerna i snitt hade räknat med.

Utöver varubristens negativa effekter var bolagets försäljning i USA under bolagets förväntningar, enligt Torsten Janssons vd-ord. Bolagets omsättning i USA, en stor marknad för New Wave, minskade med 6 procent under kvartalet. I Sverige steg omsättningen med 8 procent.

"Minskningen på den amerikanska marknaden är relaterat till en lägre detaljhandelsförsäljning", skriver bolaget i rapporten.

Även New Waves resultat understeg förväntningarna. Bruttomarginalen på 45,9 procent var nästan 1 procentenhet lägre än i fjol och 0,2 procentenheter lägre än konsensus.

"Minskningen är främst relaterad till mix av kunder och länder. Då vi saknat vissa basartiklar i vårt profilsortiment har även högre fraktkostnader och dyrare ersättningsvaror påverkat marginalen negativt", heter det i rapporten.

Försämringen i rörelsemarginalen - från 7,1 till 4,9 procent - berodde förutom på en lägre bruttomarginal även på högre sälj- och marknadsinsatser.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -