Ica överraskar

Kvartalsrapport ICA visade en stigande lönsamhet och försäljning för det andra kvartalet, som dessutom var över analytikernas förväntningar.

Dagligvarubolaget Ica redovisar ett ebit-resultat på 1.274 miljoner kronor för det andra kvartalet 2014.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 1.196 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Intäkterna uppgick till 26.185 miljoner kronor, mot väntade 25.758 miljoner.

Enligt vd Per Strömberg låg samtliga delar av verksamheten bakom den utvecklingen. Samtidigt bidrog en viss påskeffekt till omsättningsökningen under perioden.

"Gällande vår största marknad Sverige ser vi en bra utveckling trots att marknaden utvecklats svagare. Vi tar marknadsandelar och försäljningsandelen av egna märkesvaror steg från dryga 21 till 23 procent och vi har haft framgång med det ekologiska sortimentet. Sen har vi en god etableringstakt", säger Per Strömberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Ica:s omsättning steg till 26.185 miljoner kronor under det andra kvartalet, från 25.018 miljoner under motsvarande period i fjol. Omsättningen fick dock ett visst lyft av att påsken inföll under det andra kvartalet 2014, och under det första 2013.

Hur stor var påskeffekten?

"Den varierar lite per marknad, men totalt sett för hela koncernen var den 1,6 procent. Störst var den i Sverige", kommenterar Per Strömberg.

Ica har tidigare kommunicerat att bolaget planerar att öppna ungefär lika många butiker 2014 som under året innan, då 16 butiker slog upp dörrarna. Nu vågar Per Strömberg precisera den siffran.

"Vi kommer att öppna 13 butiker i Sverige under helåret. Tidigare under året är det såklart svårt att göra någon mer precis bedömning av den siffran, men nu när vi är längre in och med en del godkännanden i hand så kan vi säga att det blir 13", säger han.

Även för affärsområdet Baltikum är planen att 13 butiker ska öppnas i år. Tidigare har ICA sagt att 15 butiker ska öppnas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -